Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΣΚΟΝΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Τσεχία επιμένει στην υλοποίηση από την Τουρκία του επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Μίρεκ Τοπολάνεκ.

    Ο κ. Tοπολάνεκ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2009, είχε συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και εξέφρασε την ετοιμότητα να συμβάλει στις νέες προσπάθειες του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε τις παραδοσιακά φιλικές διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας πως η συνομιλία αφορούσε και το Κυπριακό και την ουσία του και τα βήματα που θα μπορούσε να κάνει η Τσεχία για να βοηθήσει.

    «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για αυτή τη βοήθεια και να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την ετοιμότητά του το 2009 να διοργανώσουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο και βοηθητικό στην προσπάθεια να προωθήσουμε λύση στο Κυπριακό πρόβλημα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, σήμερα επαναβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακές φιλικές σχέσεις και τονίστηκε η ετοιμότητα για συνεργασία, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών, πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο Τσέχος Πρωθυπουργός ανέλυσε στη συνάντηση τους στόχους, που θέτει η χώρα του ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ και από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη χώρα και αντιμετωπίζει προβλήματα πάνω σε διάφορες πτυχές εφαρμογής αποφάσεων της ΕΕ, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να βοηθήσει ώστε η Προεδρία να είναι επιτυχημένη και να αποτελέσει μια καλή βάση «πάνω στην οποία να κτίσουμε και εμείς τη δική μας Προεδρία του 2012».

    Με την ευκαιρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως το 2009 κλείνουν 20 χρόνια από την ημέρα εκείνη του Μάη του 89 που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες φιλοξενήθηκαν στην Πράγα, στην πρώτη κοινή συνάντηση που άνοιξε το δρόμο των πολλών και διαχρονικών συναντήσεων μεταξύ τους.

    «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για αυτή τη βοήθεια και να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την ετοιμότητά του το 2009, να διοργανώσουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο και βοηθητικό στην προσπάθεια να προωθήσουμε λύση στο Κυπριακό πρόβλημα», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Υπογραμμίζοντας στις δηλώσεις του ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα μετά την πατρίδα του, όπου έζησε μακρόχρονη περίοδο, ο Τσέχος Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οπωσδήποτε δεν υπάρχουν πολλοί πολιτικοί της Ευρώπης που να κατανοούν σε βάθος το πρόβλημα της Κύπρου τόσο καλά και με τόση ευαισθησία, όπως τα αισθάνεται ο ίδιος.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις του Κυπριακού χαιρέτισε τις «πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες για τη δυνατότητα ανάπτυξης της ουσιαστικής προώθησης του Κυπριακού», εξέφρασε την εκτίμηση πως η πορεία θα είναι ακόμα μακρόχρονη, αλλά παράλληλα και την ετοιμότητα της Τσεχίας να συμβάλει στη διαδικασία προώθησης λύσης του προβλήματος.

    Οσον αφορά τις προτεραιότητες της χώρας του για την Προεδρία της ΕΕ, ο Τσέχος Πρωθυπουργός μίλησε για μια Ευρώπη χωρίς φραγμούς και για τις προσπάθειες εξάλειψης των εμποδίων και των φραγμών που υπάρχουν εντός της Ευρώπης, που παρουσιάζονται στην ανάπτυξη των σχέσεων εκτός της Ευρώπης και, ταυτόχρονα, «τους φραγμούς που βρίσκονται στο μυαλό των ανθρώπων».

    Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, ξεκίνησε από την Αθήνα η πορεία των πρωτευουσών, η συνέχεια είναι με τη Λευκωσία και θα ακολουθήσουν όλες οι πρωτεύουσες της ΕΕ.

    Οσον αφορά τα διμερή θέματα, ο κ. Τοπολάνεκ είπε ότι πρότεινε να αναπτυχθούν και άλλα θέματα με την Κύπρο, όπως είναι η κυκλοφορία των υδάτων ή ενεργειακά ζητήματα.

    Σε ερώτηση για τις τσέχικες προσπάθειες όσον αφορά την προώθηση του Κυπριακού, ο κ. Τοπολάνεκ, αφού σημείωσε πως τον επόμενο χρόνο είναι η πέμπτη επέτειος της μεγαλύτερης διεύρυνσης της ΕΕ, η 20η επέτειος από την πτώση του παραπετάσματος, η 30η επέτειος από τις πρώτες άμεσες εκλογές στην Ευρώπη, αλλά και η 20η επέτειος από τη συνάντηση Ε/κ και Τ/κ πολιτικών, θα μπορούσε να αναπτυχθεί κάποια πρωτοβουλία υπό την προϋπόθεση ότι θα προκύψει κάποια πρόοδος στη διαδικασία του Κυπριακού για την «περαιτέρω ανάπτυξη και εκλαΐκευση αυτής της 20ης επετείου».

    Αφού επεσήμανε ότι τον κύριο λόγο στην προσπάθεια έχουν οι δύο πλευρές, είπε ότι η Τσεχία θα μπορούσε ακόμη να μοιραστεί τις δικές της εμπειρίες, από τη δική της ιστορία και να συμβάλει σε θέματα μετά την επανένωση της νήσου.

    «Εχουμε αρκετές εμπειρίες και κατανοούμε το βάθος του προβλήματος της Κύπρου, ουσιαστικά κατά την πορεία μας αυτή πάρα πολλές φορές παρουσιάστηκαν κλοπές, μεταβιβάσεις, αλλαγές κυριότητας, περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων και μπορούμε να συμβάλουμε ειδικά σε ζητήματα που θα παρουσιαστούν μετά την επανένωση της νήσου», είπε.

    Σε ερώτηση ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ αναφορικά με τη στάση της Τσεχίας έναντι της Τουρκίας δεδομένης της μη εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, είπε ότι όπως η Κύπρος και η Ελλάδα έτσι και η Τσεχία επιμένει στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

    «Αν και ο κύριος όγκος σχετικά με την ατζέντα των ενταξιακών της Τουρκίας αναμένεται κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους κατά την προεδρία της Σουηδίας νομίζω πως θα κατορθώσουμε και εμείς να ανοίξουμε δύο κεφάλαια», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι της ένταξης της Τουρκίας θα προηγηθεί η λύση του Κυπριακού.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ

    Απόψεις και σκέψεις για τους πρακτικότερους τρόπους προώθησης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατεχόμενοι δήμοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ο Πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, με την Επιτροπή των Κατεχόμενων Δήμων και τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανό, ως επικεφαλής της Επιτροπής αυτής.

    Τα ζητήματα αυτά, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής, ``έχουν να κάνουν με τη διαφώτιση, με τη στελέχωση των κατεχόμενων δήμων, αλλά ταυτόχρονα και την παροχή όλων των μέσων, έτσι που οι κατεχόμενοι δήμοι και οι εκπρόσωποί τους να μπορούν και ουσιαστικά να κάνουν τη δουλειά τους και να εκπροσωπούν τους δημότες τους και επιπρόσθετα, να μπορέσουν να είναι πιο αποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά τη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα ζητήματα που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα και τις διάφορες πτυχές του``.

    Ο κ. Καρογιάν, δηλώνοντας ότι αυτές οι συναντήσεις και επαφές μεταξύ τους θα εξακολουθήσουν, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σύντομα θα ξεπερασθούν κάποια από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατεχόμενοι δήμοι, ενώ και ο κ. Γαλανός, εκφράζοντας ικανοποίηση για την κατανόηση που επεδείχθη από τον Πρόεδρο της Βουλής, δήλωσε ότι η συστηματική υποτίμηση των κατεχόμενων δήμων υποτιμά το ίδιο το Κυπριακό.

    ``Εκ μέρους της Επιτροπής των Κατεχόμενων Δήμων``, είπε ο κ. Γαλανός, ``επιθυμώ να εκφράσω τη βαθειά μας ικανοποίηση για την κατανόηση που επεδείχθη από τον Πρόεδρο της Βουλής, όσον αφορά τα διάφορα προβλήματα των κατεχόμενων δήμων, του προσφυγικού μας κόσμου, τα οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πραγματικά και σε βάθος και να προβληματισθούμε για το τι δέον γενέσθαι``.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

    Τη μείωση του αριθμού των εφέδρων σε ασφαλή επίπεδα, την αξιοποίηση του χρόνου εκπαίδευσης τους και την ταυτόχρονη ενίσχυση των διαφόρων υπηρεσιών, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Πολιτική Αμυνα, με άτομα από τις τάξεις των εφέδρων, θα εξετάζει, ανάμεσα σε άλλα, η μελέτη που διεξάγουν οι τεχνοκράτες του ΓΕΕΦ, σε σχέση με το θέμα της αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και τους συνεργάτες του, στην οποία συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του Υπουργείου Αμυνας, ο κ. Παπακώστας είπε ότι ``σε μας μένει να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει για τις πρώτες 100 ημέρες``, προσθέτοντας ότι ``πιο σοβαρό θέμα είναι η αναδόμηση/αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, που έχει και άμεση σχέση με τη μείωση της θητείας, αλλά και την αναδιοργάνωση της εφεδρείας``.

    Αυτοί οι δύο παράγοντες, συνέχισε, θα επηρεάσουν σημαντικά το όλο σκεπτικό της αναδόμησης και αναδιοργάνωσης της ΕΦ.

    Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα γίνει η αναδιοργάνωση της εφεδρείας, ο κ. Παπακώστας είπε ότι ``καταρχήν, θα μειωθεί η οροφή της εφεδρείας από τη μια, ούτως ώστε να ενδυναμώσουμε άλλες υπηρεσίες``, όπως είναι μεταξύ άλλων, η Πολιτική Αμυνα, που ``έχουν προβλήματα προσωπικού``.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΣΚΟΝΗ

    Αυξημένη η σκόνη που αιωρείται στην ατμόσφαιρα και καλείται το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς), όπως αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους, μέχρις ότου παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, σήμερα οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εσπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων, με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 134 και 255 μg/m3 και, ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο), που έχει καθοριστεί με βάση τη σχετική νομοθεσία.

    Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους, μέχρις ότου παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.

    Επίσης, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 14 April 2008 - 11:29:24 UTC