Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Συγκρατημένος όσον αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό εντός του 2008 εμφανίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ τόνισε ότι ``μάθαμε από τα λάθη του 2004, δεν θέλουμε να τα επαναλάβουμε, αλλά δεν θέλουμε ούτε να χάσουμε την ουσία``. Ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι η οδός Λήδρας άνοιξε χωρίς υποχωρήσεις από την πλευρά μας αλλά με βάση τις θέσεις που θέταμε και παλαιότερα. «Το τείχος του Βερολίνου δεν έπεσε, απλά άνοιξε άλλο ένα σημείο ελέγχου», σημειώνει ο κ. Κυπριανού που δηλώνει ότι θέλει να διακινείται σε ένα δρόμο χωρίς διατυπώσεις και ελέγχους.

    Η μικρή καθυστέρηση στο σχηματισμό των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας δεν τον εκπλήσσει και θεωρεί ότι η συμφωνία της 21ης Μαρτίου εμπεριέχει και τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και βοηθά τη διαδικασία του διαλόγου και των συνομιλιών. Ο κ. Κυπριανού κάνει λόγο και σε αλλαγή της επιχειρηματολογίας μας, πιστεύοντας ότι θα πρέπει να δείχνουμε σε χώρες που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, πως η επίλυσή του θα είναι και προς το δικό τους συμφέρον. «Δεν αρκεί μόνο να προτάσσουμε το δίκιο μας, το οποίο έχουμε», είπε.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών τηρεί στάση αναμονής για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, παρατηρώντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε διαδικασία αποδυναμώνει την τουρκική Κυβέρνηση ή της προσφέρει άλλοθι να μην είναι τόσο συνεργάσιμη στο Κυπριακό, επηρεάζει βεβαίως την Κύπρο. Τονίζει επίσης ότι μας συμφέρει να μείνει ανοικτός ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη, αλλά η Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος εφόσον πληροί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Ολι Ρεν την ερχόμενη Δευτέρα, τις σχέσεις Κύπρου-ΕΕ. Ο κ. Κυπριανού τονίζει ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να αποσύρει τις προσφυγές στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε σχέση με το χρηματοδοτικό κανονισμό για τα κατεχόμενα, εάν δεν αλλάξει η διαδικασία και σταματήσει το ψευδοκράτος να αντιμετωπίζεται ως τρίτη χώρα.

    Στροφή για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου προς τον αραβικό κόσμο προαναγγέλλει ο ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι ``παραμελήσαμε φίλες-χώρες αναγκαστικά αφού ήμασταν προσανατολισμένοι στην ένταξή μας στην ΕΕ``. Αναφέρει ακόμα ότι ετοιμάζεται για αλλαγές στο ΥΠΕΞ, ``ποιοτικές και ποσοτικές``. Περισσότερο βάρος θα δοθεί, δήλωσε, σε αραβικές και άλλες χώρες, ενώ θα ανοίξουν νέες πρεσβείες στο εξωτερικό, κάποιες σε συνεργασία και με τη Μάλτα. Ανοικτό άφησε και το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν τα γραφεία Τύπου. «Είναι ένα θέμα το οποίο επανεξετάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζεται επίσης και για την ανάληψη για πρώτη φορά της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Εντός των επόμενων εβδομάδων συγκαλείται σύσκεψη στρατηγικής και πολιτικής, που θα λύσει και το πρόβλημα υποδομής για τη διοργάνωση των άτυπων συνόδων και συνόδων εργασιών που θα γίνουν στην Κύπρο.

    Ερ: Πως βλέπετε τις εξελίξεις εντός του 2008 στο Κυπριακό;

    Απ: Είναι δεδομένο ότι υπάρχει βούληση και επιθυμία για λύση από την πλευρά μας. Και εμείς επειγόμαστε όπως όλοι. Στο κάτω-κάτω ο δικός μας κόσμος έχει προσφυγοποιηθεί και σίγουρα θέλουμε να πετύχουμε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τεχνητά χρονοδιαγράμματα ή προθεσμίες. Είδαμε τα αρνητικά αποτελέσματα των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων το 2004 και της δοτής λύσης και αυτά τα λάθη πρέπει να αποφευχθούν. Θα είναι δύσκολη διαδικασία. Εξακολουθούμε να έχουμε διαφορά απόψεων με την τουρκική πλευρά σε αρκετά ζητήματα. Επομένως θα πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή και υπομονή μέχρι να πετύχουμε κοινές θέσεις, ειδικά αυτή τη φορά που επιδιώκουμε συμφωνημένη λύση και όχι επιβεβλημένη ή δοτή. Ναι μεν βιαζόμαστε για τη λύση αλλά να μην θυσιάσουμε την ουσία χάρη των χρονοδιαγραμμάτων.

    Θα πρέπει επίσης να τονίσω ότι στην επιχειρηματολογία μας δεν ωφελεί να παρουσιάζουμε μόνο το δίκαιο των θέσεων μας - το οποίο, βέβαια, έχουμε - αλλά πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει ταύτιση συμφερόντων δικών μας και εκείνων με τους οποίους μπορούμε να επιτύχουμε τη λύση του Κυπριακού. Να δείξουμε δηλαδή σε πολιτικό επίπεδο ποια πλεονεκτήματα θα υπάρξουν με τη λύση και για αυτούς. Και θα υπάρξουν οφέλη και για την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασιλείο, τις ΗΠΑ, ακόμα και για το ΝΑΤΟ.

    Ερ: Η συμφωνία της 21ης Μαρτίου πιστεύετε ότι είναι η αρχή της επίλυσης του Κυπριακού ή απλώς άλλη μια συμφωνία;

    Απ: Θα διευκολύνει τη διαδικασία, ακολουθώντας τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Εάν θέλουμε λύση πρέπει να μιλάμε με την άλλη πλευρά και η συμφωνία της 21ης Μαρτίου διευκολύνει την επαφή και τις συνομιλίες και βλέπουμε ότι υλοποιείται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα επί της ουσίας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να μην απογοητευτούμε. Οπως είπα και προηγουμένως, θα πρέπει να επιμείνουμε για να μπορέσουμε να επιτύχουμε κοινές θέσεις.

    Ερ: Ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν σε ουσιώδη ζητήματα;

    Απ: Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τους οι ομάδες εργασίας.

    Ερ: Η καθυστέρηση που υπάρχει στο σχηματισμό τους σας ανησυχεί;

    Απ: Δεν με εκπλήσσει γιατί δεν είναι κάτι εύκολο. Σημασία όμως έχει ότι παρά τις διαφωνίες που παρουσιάζονται, αυτές επιλύονται. Στη φάση αυτή μπορούμε και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

    Ερ: Εγινε πολύς λόγος για το πώς άνοιξε η οδός Λήδρας. Κάποιοι λένε ότι έγιναν υποχωρήσεις από την ε/κ πλευρά απλά για να ανοίξει το οδόφραγμα. Εσείς τι πιστεύετε;

    Απ: Οχι, δεν ευσταθεί αυτό. Στηρίξαμε τις θέσεις μας-όπως αυτές είχαν παρουσιαστεί και προηγουμένως-και με βάση αυτές τις θέσεις και προϋποθέσεις έγινε το άνοιγμα της Λήδρας.

    Ερ: Βεβαίως η διάνοιξη της Λήδρας δεν θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού, αλλά υπάρχει γενικά ένα πιο ευνοϊκό κλίμα. Τι μπορούμε να αναμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου; Ανοιγμα και άλλων οδοφραγμάτων ίσως;

    Απ: Για εμάς λύση είναι να μην χρειάζονται οδοφράγματα. Και επίσης δεν άνοιξε η οδός Λήδρας, αυτό τονίζω κάθε φορά. Ανοιξε ένα πέρασμα στην οδό Λήδρας. Για μένα όταν λέμε ότι άνοιξε ένας δρόμος σημαίνει ότι μπορείς να διακινηθείς από τη μια άκρη στην άλλη χωρίς διαδικασίες και χωρίς ελέγχους. Και είναι εδώ που πρέπει να υπενθυμίζουμε κάθε φορά ότι δεν έχει πέσει το τείχος του Βερολίνου, έχει ανοίξει απλώς ένα σημείο ελέγχου. Αυτό βεβαίως δεν εξουδετερώνει το θετικό αποτέλεσμα.

    Ολα αυτά τα μέτρα που αυξάνουν τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και δημιουργούν ένα καλό κλίμα, ένα κλίμα εμπιστοσύνης, σίγουρα συμβάλλουν. Επειδή απόκτησε και ένα συμβολισμό η Λήδρας, ίσως λόγω των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν στο άνοιγμά της, η διάνοιξή της στέλνει ένα θετικό μήνυμα. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

    Πιστεύω ότι εάν είμαστε αισιόδοξοι, εντός του 2008 πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων σε ορισμένα ζητήματα τουλάχιστον. Πρέπει όμως να είμαστε προσγειωμένοι και να μην περιμένουμε ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέσα σε λίγους μήνες.

    Ερ: Η κρίση στην Τουρκία πώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό;

    Απ: Ολοι λέμε ότι ένα από τα κλειδιά της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα. Αυτή η εσωτερική διαδικασία (αγωγή για κλείσιμο του κυβερνώντος κόμματος) αποσπά σίγουρα την προσοχή της τουρκικής Κυβέρνησης ή σε ένα βαθμό μπορεί να της δίνει και άλλοθι για να μην έχει την εποικοδομητική στάση που θα θέλαμε και χρειάζεται να έχει στο Κυπριακό. Η οποιαδήποτε διαδικασία που εξασθενεί την τουρκική Κυβέρνηση έναντι του τουρκικού στρατού, που την κάνει πιο αδύναμη, σίγουρα τη δυσκολεύει στο να κάνει κάποιες υπερβάσεις όταν θα χρειαστεί, για να λυθεί το Κυπριακό. Δεν μπορούμε όμως να πούμε από τώρα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και εάν αυτή η διαδικασία θα έχει επιπτώσεις στο Κυπριακό.

    Ερ: Κρατούμε δηλαδή στάση αναμονής;

    Απ: Ναι.

    Ερ: Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ; Στο τέλος θα γίνει πλήρες μέλος ή θα υπερισχύσει ο γαλλογερμανικός άξονας περί «ενισχυμένης σχέσης»;

    Απ: Οταν μιλάμε για ένταξη της Τουρκίας, μιλάμε σε πολλά χρόνια από τώρα. Δεν ξέρουμε καν ποιες κυβερνήσεις θα είναι στις χώρες που αναφερθήκατε ή και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ. Οι συσχετισμοί μπορεί να αλλάξουν. Η Τουρκία έχει μια ανοικτή διαδικασία. Εχει δηλαδή τη δυνατότητα πλήρους ένταξης, αλλά δεν έχει εξασφαλισμένη την ένταξη. Συνεχίζεται όμως το άνοιγμα κεφαλαίων μέσα από κάποιους όρους και προϋποθέσεις που θέτουν κατά κύριο λόγο η Κύπρος αλλά και η Γαλλία.

    Μας ενδιαφέρει να παραμείνει ανοικτή η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Οπως λέμε πάντα, μας ενδιαφέρει να δούμε την Τουρκία να εντάσσεται στην ΕΕ, όχι όμως με εκπτώσεις. Νοούμενου ότι θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της σαν υποψήφια χώρα και θα πληροί ως μέλος όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.

    Πέρα από το Κυπριακό, η Τουρκία έχει και εσωτερικά προβλήματα, προβλήματα μεταρρυθμίσεων, θέματα στα οποία θα πρέπει να κάνει μεγάλες τομές και κάπου είδαμε ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί.

    Ερ: Υπάρχουν κάποιες προσφυγές στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το χρηματοδοτικό κανονισμό των Τ/κ. Σε αυτό το θέμα ποια πολιτική ακολουθούμε;

    Απ: Εμείς θεωρούμε ότι η διαδικασία και τα κείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για την προκήρυξη προσφορών για εφαρμογή του Κανονισμού είναι νομικά απαράδεκτα διότι παρουσιάζουν τα κατεχόμενα σαν τρίτο κράτος. Η Κύπρος έχει στηρίξει το χρηματοδοτικό κανονισμό. Χωρίς την έγκρισή μας μην ξεχνάτε, δεν θα περνούσε. Αλλά πρέπει να ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες. Οταν γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις θα μπορούμε να αποσύρουμε τις προσφυγές.

    Ερ: Τελευταία, επί Προεδρίας Χριστόφια έγιναν άλλες δύο προσφυγές;

    Απ: Ναι, γιατί έγιναν άλλες δύο προκηρύξεις προσφορών χρησιμοποιώντας το ίδιο κείμενο το οποίο εμείς θεωρούμε απαράδεκτο και στο μεταξύ έληγαν οι σχετικές προθεσμίες. Εάν διορθωθεί η διαδικασία, δεν έχουμε λόγο να επιμένουμε. Εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί ο χρηματοδοτικός κανονισμός για τους Τ/κ.

    Ερ: Θα έχετε συνάντηση με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Ολι Ρεν το επόμενο διάστημα;

    Απ: Την ερχόμενη εβδομάδα, την Δευτέρα.

    Ερ: Και θα συζητήσετε τι;

    Απ: Θα συζητήσουμε διάφορα θέματα που εκκρεμούν μεταξύ Κύπρου και ΕΕ, αλλά και άλλα ζητήματα όπως τα ευρωτουρκικά.

    Ερ: Ποια θα είναι η πολιτική μας απέναντι στα αραβικά κράτη; Πρόσφατα ο τέως Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Σώτος Ζακχαίος έλαβε μέρος στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου εκ μέρους της Κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουμε την πολιτική των ειδικών απεσταλμένων;

    Απ: Εξαρτάται από την περίπτωση. Δηλαδή, χρειάζεται η παρουσία του ΥΠΕΞ, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά από την άλλη, επειδή υπάρχει έλλειψη χρόνου και πρακτικών δυνατοτήτων, η αξιοποίηση ατόμων που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με κάποια αραβικά κράτη είναι εξίσου σημαντική και χρήσιμη. Ο κ. Ζακχαίος εστάλη ως Προεδρικός απεσταλμένος στη συνδιάσκεψη κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Ηταν αδύνατο να πάω εγώ εξαιτίας του άτυπου Συμβουλίου ΥΠΕΞ στη Σλοβενία. Ομως με τον τίτλο του προεδρικού απεσταλμένου, ο κ. Ζακχαίος μπόρεσε να κάνει με επιτυχία τις επαφές που χρειαζόταν. Θα ακολουθήσουμε αυτή τη διπλή προσέγγιση, όμως στόχος είναι να ανοίξουμε και άλλες πρεσβείες στις αραβικές χώρες.

    Ερ: Στο Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης βλέπουμε ότι η Τουρκία ``αλωνίζει`` και αυτό φαίνεται και από τα ψηφίσματα που εκδίδονται. Με ποιον τρόπο θα κερδίσουμε εμείς έδαφος;

    Απ: Τα ψηφίσματα έχουν μια ιδιαιτερότητα στον τρόπο που λαμβάνονται στην Ισλαμική Διάσκεψη. Μας ενοχλεί η αναβάθμιση του καθεστώτος συμμετοχής του ψευδοκράτους που έγινε πριν μερικά χρόνια , όπως και τα ψηφίσματα. Αυτό όμως που έχει προτεραιότητα για εμάς είναι να μην αρχίσουν τα μέλη του Οργανισμού να εφαρμόζουν σε διμερές επίπεδο αυτά τα ψηφίσματα.

    Ερ: Πώς θα το αποτρέψουμε αυτό;

    Απ: Υπάρχει διπλωματική προσέγγιση. Υπάρχουν παραδοσιακές φίλες-χώρες. Πολλά μέλη της Διάσκεψης δεν ξέρουν καν που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό. Η Τουρκία είναι μόνη της εκ των πραγμάτων και ``αλωνίζει`` στην Ισλαμική Διάσκεψη, είναι από τις πιο δυνατές χώρες εκεί. Και οφείλω να πω για να είμαι δίκαιος πως το πρόβλημά μας δεν είναι οι αραβικές χώρες-μέλη της Διάσκεψης αλλά άλλες χώρες που επηρεάστηκαν, όπως π.χ η Γουινέα Μπισάου, χώρα της Δυτικής Αφρικής, που είναι μέλος της ΟΙΔ και ο Υπουργός της οποίας ήταν πρόσφατα στα κατεχόμενα.

    Ερ: Το δρομολόγιο Λατάκειας-Αμμοχώστου σταμάτησε;

    Απ: Υπάρχει μια εκκρεμότητα στο θέμα αυτό, αν και όπως γνωρίζω δεν γίνονται δρομολόγια αυτήν την περίοδο. Η συριακή Κυβέρνηση και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών στην επίσκεψή του εδώ μας διαβεβαίωσαν ότι θα επιλυθεί. Είναι κάτι που παρακολουθούμε και περιμένουμε να δούμε την υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης.

    Ερ: Ποια ταξίδια προγραμματίζετε να κάνετε στο εγγύς μέλλον;

    Απ: Μέσα Μαΐου θα έχω συνάντηση στο Παρίσι με το Γάλλο ΥΠΕΞ ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Θα προηγηθεί συνάντηση με το Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών στο Βερολίνο. Εχω συναντηθεί ήδη με το Βρετανό ομόλογό μου. Εντός Μαΐου θα έχω συνάντηση με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Μορατίνος στη Μαδρίτη. Με την Ισπανία έχουμε ταύτιση απόψεων σε πάρα πολλά θέματα στην ΕΕ. Τη Δευτέρα θα βρίσκομαι στη Χάγη μετά από πρόσκληση του ΥΠΕΞ της Ολλανδίας ενώ αρχές Μαΐου θα επισκεφθώ και το Κάιρο. Και θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη σχέση που έχει η Κύπρος με την Αίγυπτο, η οποία είναι από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές μας.

    Ερ: Κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ θα έρθει στην Κύπρο ο Πρόεδρος της χώρας;

    Απ: Εντός Μαΐου προγραμματίζεται η επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού της Γαλλίας. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι 27 τα κράτη μέλη της ΕΕ και γι αυτό έχει γίνει μια κατανομή μεταξύ Πρωθυπουργού και Προέδρου. Δεν ξέρω εάν αργότερα, κατά τη διάρκεια της προεδρίας έρθει και ο κ. Σαρκοζί.

    Ερ: Γίνονται ήδη κάποιες προετοιμασίες για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012;

    Απ: Ναι. Κατ΄ αρχή έχω αναθέσει σε Πρέσβη στο Κέντρο να ασχοληθεί επί του παρόντος αποκλειστικά με το θέμα. Επίσης, έχω δώσει οδηγίες να συγκληθεί μια σύσκεψη τις επόμενες εβδομάδες. Είχε γίνει ήδη μια προεργασία από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Τώρα θα αρχίσουμε ξανά την προετοιμασία για θέματα πολιτικής και στρατηγικής αλλά και θέματα υποδομής. Διότι θα χρειαστεί χρόνος προετοιμασίας αλλά και κατασκευαστικά έργα. π.χ η Σλοβενία έχτισε ένα συνεδριακό κέντρο το οποίο χρησιμοποίησε για όλα της τα συνέδρια. Αυτό μπορεί να είναι μια καλή λύση και για εμάς.

    Ταυτόχρονα θα είμαστε σε επαφή με την Πολωνία και τη Δανία, χώρες με την οποίες θα ασκήσουμε την κοινή 18μηνη προεδρία. Να έχουμε και έναν συντονισμό μεταξύ μας για θέματα πολιτικής περισσότερο και προτεραιοτήτων.

    Ερ: Τι κατασκευαστικά έργα θα κάνουμε εμείς;

    Απ: Εχω ζητήσει ενημέρωση για την υποδομή που υπάρχει και την υποδομή που θα χρειαστούμε. Βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το στάδιο τώρα.

    Ερ: Τι υποδομή χρειάζεται;

    Απ: Σίγουρα δεν θα έχουμε πρόβλημα σε ξενοδοχειακή υποδομή. Το θέμα είναι πού θα πραγματοποιηθούν τα συνέδρια. Κάθε Συμβούλιο π.χ Συμβούλιο Γεωργίας, Οικονομικών κτλ θα έχει μια άτυπη σύνοδο στην Κύπρο ενώ υπάρχουν και εξειδικευμένα συμβούλια όπως για τον αθλητισμό ή την περιφερειακή πολιτική τα οποία είθισται να διοργανώνει η χώρα που προεδρεύει. Επίσης μπορεί να γίνουν συνεδριάσεις τεχνικών επιτροπών στην Κύπρο. Αρα χρειάζεται μια καλή κτηριακή υποδομή. Χρειάζονται επίσης υποδομή για μεταφραστές για ταυτόχρονη μετάφραση, αίθουσες ακρόασης, παροχή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρόσβαση σε διαδίκτυο και τηλέφωνο στην κάθε αντιπροσωπεία.

    Ερ: Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως Υπουργός Εξωτερικών;

    Απ: Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει προκαθορισμένη αποστολή από τη φύση του, που αφορά το εθνικό πρόβλημα και πρόσφατα και τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Συγκεκριμένα αφορά την προβολή της κυβερνητικής πολιτικής για επίλυση του Κυπριακού, την εξασφάλιση υποστήριξης στις θέσεις μας αλλά και την εκπροσώπηση και διαβουλεύσεις μας σε διάφορα διεθνή όργανα αλλά και σε διμερές επίπεδο.

    Η δεύτερη πτυχή είναι τα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπου το ΥΠΕΞ έχει πρωταρχικό ρόλο στην εκπροσώπηση της Κύπρου στην ΕΕ και προτεραιότητά μας είναι η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική συμμετοχή. Αυτό δεν είναι εύκολο γιατί είμαστε μικρή χώρα και κατ επέκταση είμαστε μικρό Υπουργείο. Ομως δεν μπορούμε να έχουμε μονοθεματική προσέγγιση. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με τα ευρωπαϊκά ζητήματα που έχουν σχέση με το Κυπριακό. Αν θέλουμε να είμαστε πειστικοί και να έχουμε όταν χρειαστεί το δικαίωμα να ζητήσουμε τη στήριξη των εταίρων μας, πρέπει να είμαστε δραστήριοι σε όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

    Ερ: Υπήρχε δηλαδή κενό σε αυτόν τον τομέα;

    Απ: Κάθε φορά που λέμε ποιος είναι ο στόχος μας ή κάτι θετικό που συμβαίνει σήμερα, δεν σημαίνει ότι κάνουμε σύγκριση με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Εγώ αρχίζω από την 1η Μαρτίου του 2008. Δεν συγκρίνω με το τι έγινε προηγουμένως, απλά λέμε πώς πρέπει να είναι η δραστηριότητά μας αυτή την περίοδο.

    Να πω όμως το εξής: Βασική πτυχή για την επίτευξη και των δύο στόχων που είπα προηγουμένως είναι η επαναδραστηριοποίηση της Κύπρου στον χώρο εκτός Ευρώπης, εκτός Δύσης, ανάμεσα στους παραδοσιακούς μας φίλους που όταν ανήκαμε στο Κίνημα Αδεσμεύτων, χώρες της ανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής τους οποίους παραμελήσαμε λόγω των προτεραιοτήτων μας όσον αφορά την ΕΕ και λόγω των περιορισμένων μέσων που είχαμε.

    Ομως πιστεύω ότι τώρα, που έχει καθιερωθεί η συμμετοχή μας στην ΕΕ, είναι η ώρα να στραφούμε πιο δραστήρια στις τρίτες χώρες. Αυτό όχι μόνο γιατί μας ενδιαφέρει η υποστήριξή τους αλλά και γιατί η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σαν γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Αυτή τη γέφυρα πρέπει να την ξαναχτίσουμε. Εχουμε την «άδεια οικοδομής» εάν θέλετε, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στην «κατασκευή».

    Ερ: Θα υπάρξει αλλαγή στη δομή του ΥΠΕΞ; Κατά γενική ομολογία υστερούμε σε αριθμό διπλωματικών αποστολών αλλά και σε μέλη εκεί και όπου υπάρχουν πρεσβείες μας;

    Απ: Υπάρχει έγκριση για αύξηση των θέσεων του διπλωματικού προσωπικού. Το πρόβλημά μας είναι βεβαίως, όπως και στις άλλες υπηρεσίες, ότι παίρνει πολύ καιρό η πλήρωση αυτών των θέσεων. Αυτό που πρέπει να επανεξετάσουμε με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι εάν εξυπηρετείται η Κυπριακή Δημοκρατία με το να έχει πρεσβείες με ένα διπλωμάτη μόνο ή συμφέρει να ενισχύσουμε αυτές που έχουμε σήμερα. Αυτό πρέπει να το επανεξετάσουμε. Δεν έχω απάντηση σε αυτό ακόμα.

    Το δεύτερο που πρέπει να επανεξετάσουμε είναι σε ποιες χώρες θα δώσουμε προτεραιότητα στο άνοιγμα πρεσβειών, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το 2012. Βλέπουμε όμως και τη Σλοβενία που αντεπεξέρχεται αποτελεσματικά στην προεδρία χωρίς να έχει πρεσβείες σε όλα τα κράτη-μέλη. Βασιζόμενοι λοιπόν σε αυτή την εμπειρία μπορούμε να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας, το πρόγραμμά μας και να δώσουμε προτεραιότητα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, του αραβικού κόσμου, ίσως και της Αφρικής.

    Εξετάζουμε επίσης με το Μαλτέζο συνάδελφό μου το ενδεχόμενο συνεργασίας στο άνοιγμα πρεσβειών ώστε να μοιραζόμαστε την υποδομή και συνεπώς κάποια λειτουργικά έξοδα, ώστε να εξοικονομήσουμε κάποια ποσά.

    Ερ: Τι θα γίνει με τα γραφεία Τύπου;

    Απ: Επανεξετάζουμε το θέμα. Είναι κάτι που πρέπει να χειριστούμε από κοινού με το συνάδελφό μου, τον Υπουργό Εσωτερικών.

    Ερ: Η απόφαση είχε ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο;

    Απ: Ναι είχε ληφθεί μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών το 2003. Οπότε θα πρέπει τώρα να δούμε ξανά το θέμα από κοινού. Τα γραφεία Τύπου υπάγονταν στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και κατ επέκταση στο ΥΠΕΣ.

    Ερ: Μπορεί να επαναλειτουργήσουν μόνο σε κάποιες πρεσβείες ή σε όλες, όπως πριν;

    Απ: Μα αυτό είναι το ζητούμενο. Εχουμε τώρα μια εμπειρία 4 περίπου χρόνων από την τότε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οπότε τώρα θα πρέπει να επανεξετάσουμε κατά πόσο αυτή η απόφαση απέδωσε, είχε κάποια οφέλη ή θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Αλλά είμαστε στα πρώτα στάδια.

    Ερ: Πότε θα γίνει η πλήρωση της θέσης του Υπάτου Αρμοστή στη Βρετανία;

    Απ: Είθισται οι μετακινήσεις να γίνονται το καλοκαίρι. Οι αποφάσεις λαμβάνονται την άνοιξη για να μπορέσουν να γίνουν όλες οι πρακτικές διευθετήσεις και να πάρουμε τη σύμφωνο γνώμη των αντίστοιχων Κυβερνήσεων. Είμαστε τώρα στο στάδιο ετοιμασίας της πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο και πρόθεση είναι η πλήρωση των κενών θέσεων και οι μεταθέσεις να γίνουν το καλοκαίρι.

    Ερ: Εχετε κάποια ονόματα υπόψη σας;

    Απ: Ναι, αλλά δεν θα σας τα πω.

    Ερ: Είστε σε ένα Υπουργείο στο οποίο διετέλεσε Υπουργός και ο πατέρας σας. Αυτό είναι ένα επιπλέον βάρος;

    Απ: Ηταν άλλες εποχές, άλλη περίοδος. Νομίζω ότι το βάρος είναι η διττή πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η Κύπρος από τη μια με το Κυπριακό και από την άλλη μια δραστήρια παρουσία στην ΕΕ. Ο πατέρας μου με όλα τα προβλήματα που είχαμε τότε, τα γεγονότα του 63-64, τη χούντα, είχε εάν θέλετε ένα θετικό, όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών: δεν υπήρχε η εισβολή. Αν και οφείλω να πω ότι είχε προβλέψει και προειδοποιήσει για πολλά τότε


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 12 April 2008 - 9:29:14 UTC