Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΧΑΓΗ
  • [02] ΤΑΛΑΤ - ΛΗΔΡΑΣ
  • [03] ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [04] ΖΑΧΑΡΩ ΜΑΘΗΤΕΣ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΧΑΓΗ

    Επίσκεψη εργασίας στη Χάγη θα πραγματοποιήσει o Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας Maxime Verhagen.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού μεταβαίνει στη Χάγη την Κυριακή 13 Απριλίου, όπου τη Δευτέρα 14 Απριλίου θα έχει συνάντηση με τον κ. Verhagen.

    Το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ και η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στη διάρκεια των συνομιλιών του κ. Κυπριανού. Θα συζητηθούν ακόμη περιφερειακά θέματα όπως τα Δυτικά Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή καθώς και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, η ενέργεια και οι κλιματικές αλλαγές. Μετά τις συνομιλίες οι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν Συμφωνία για Αμοιβαία Διατήρηση Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών.

    Κατά την παραμονή του στη Χάγη, ο κ. Κυπριανού θα έχει επίσης συνάντηση με την Πρόεδρο του Διεθνούς Δικαστηρίου Rosalyn Higgins και τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Philippe Kirsch.

    Από τη Χάγη ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου την Τρίτη 15 Απριλίου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Κυπριανού θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση Olli Rehn, την Επίτροπο για Περιφερειακή Πολιτική κα Danuta Hubner καθώς και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hans-Gert Pοttering. Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Martin Schulz και την ηγεσία της Ομάδας των Πρασίνων - Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

    [02] ΤΑΛΑΤ - ΛΗΔΡΑΣ

    Στις ελεύθερες περιοχές από τη δίοδο της οδού Λήδρας πέρασε το μεσημέρι της Παρασκευής, χωρίς διατυπώσεις, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συνοδευόμενος από τη φρουρά του και τον εκπρόσωπο Τύπου Χασάν Ερτσακιτζά.

    Σε δηλώσεις, κατά την είσοδο του στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Ταλάτ είπε ότι πρόκειται για κοινωνική επίσκεψη και πρόσθεσε: ``Ηρθα απλά να δω τι γίνεται. Είμαι πολύ ευχαριστημένος, όλα πάνε καλά``.

    ``Για κάποιο λόγο το οδόφραγμα της Λήδρας δεν είχε ανοίξει. Δεν θέλω να ρίξω το φταίξιμο σε κάποιους``, είπε ο κ. Ταλάτ και πρόσθεσε ότι ``τώρα τα καταφέραμε και πάμε καλά``.

    Κατά την περιοδεία του στην οδό Λήδρας, ο Τ/κ ηγέτης συνομίλησε με πολίτες στα ελληνικά και ήπιε καφέ σε καφενείο της περιοχής, ενώ αγόρασε και παγωτό.

    Επίσης, ο κ. Ταλάτ επισκέφθηκε κατάστημα δίσκων, όπου αγόρασε ένα ψηφιακό δίσκο ελληνικής ρεμπέτικης μουσικής και ένα του αγγλικού συγκροτήματος Beatles. Ζήτησε επίσης να αγοράσει το ψηφιακό δίσκο ``The Wall του συγκροτήματος Pink Floyd.

    Ο Τ/κ ηγέτης αγόρασε και συσκευασία κυπριακού καφέ από κατάστημα της περιοχής, όπου του προσφέρθηκε δώρο, μια μινιατούρα ιστιοφόρου πλοίου.

    [03] ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Το Kυπριακό συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Jean-Pierre Jouyet.

    Η συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο διήρκησε μισή ώρα και αμέσως μετά ο κ. Jouyet δήλωσε ότι άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις του Προέδρου για την παρούσα κατάσταση στο Kυπριακό και του μετέφερε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να τον υποστηρίξει στις σκληρές προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος με την τ/κ πλευρά.

    «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει πρόοδος στις τεχνικές επιτροπές και η Γαλλία θα υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο Γάλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ και είναι έτοιμη να βοηθήσει και τις δύο πλευρές προς την κατεύθυνση της λύσης.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού, ο Γάλλος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του, ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το επόμενο εξάμηνο, θα στηρίξει τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο Κυπριακό μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας και θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κύπρο.

    Ανέφερε επίσης ότι θέση της χώρας του είναι πως η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στους κόλπους της ΕΕ εάν δεν αναγνωρίσει πρώτα την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών και χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο αξιωματούχο πολύ ευχάριστη.

    [04] ΖΑΧΑΡΩ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Με ιδιαίτερη χαρά, όπως ο ίδιος είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας υποδέχθηκε σήμερα ομάδα παιδιών του Γυμνασίου Ζαχάρως του νομού Ηλείας στην Πελοπόννησο.

    Δέκα παιδιά από το Γυμνάσιο της κοινότητας Ζαχάρω, που υπέστη σοβαρές ζημιές και είχε και ανθρώπινες απώλειες στις πυρκαγιές του προηγούμενου χρόνου στην Ελλάδα, φιλοξενούνται από μαθητές του Γυμνασίου Ακρόπολης της Λευκωσίας με το οποίο έχουν αδελφοποιηθεί.

    «Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την προσφορά και τη συμπαράστασή σας», είπε μια μαθήτρια του Γυμνασίου Ζαχάρως σημειώνοντας ότι είναι τιμή για όλους που συναντώνται με τον Πρόεδρο της Κύπρου.

    «Δεν θα αποδώσω εγώ ευθύνες για τις φωτιές στην Πελοπόννησο αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας σίγουρα πάντοτε διαδραματίζει ρόλο προς το καλό και προς το κακό», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ευχόμενος να μην ξανασυμβούν τέτοιες τραγωδίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, «διότι εμείς ζούμε μια διαχρονική τραγωδία και εδώ πρέπει να φυτέψουμε τα δέντρα της ειρήνης μαζί με τους Τ/κ συμπατριώτες μας, επανενώνοντας την πατρίδα μας και θέτοντας τέρμα σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση της κατοχής».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στα παιδιά να περάσουν ευχάριστα στην Κύπρο, συστήνοντάς τους μεταξύ άλλων να πάνε και στη γραμμή αντιπαράταξης «για να δείτε πώς πρέπει να γίνουμε πιο νούσιμοι, πιο σοφοί. Γιατί από τα χέρια μας προήλθε αυτή η τραγωδία. Από ελληνικά χέρια, το φασιστικό πραξικόπημα της χούντας που καταδυνάστευσε τόσα χρόνια τον ελληνικό λαό και οργάνωσε την ΕΟΚΑ Β».

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας οδήγησε τα παιδιά των Γυμνασίων Ζαχάρως και Ακρόπολης στο γραφείο του όπου τους έδειξε το παράθυρο από όπου διέφυγε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, όταν έγινε η απόπειρα εναντίον του και τους διηγήθηκε πως διασώθηκε. Το Προεδρικό είπε διορθώθηκε μετά την επίθεση ωστόσο το παράθυρο όχι «για να θυμίζει και να φρονιματίζει ελπίζω».

    Να τιμούμε τη δημοκρατία τιμώντας τον εαυτό μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «διότι με τη Δημοκρατία ο λαός τιμά το λαό». Τα λέω αυτά διότι η Κύπρος μάχεται ακόμα να επουλώσει τις πληγές του 1974, συνέχισε.

    Απαντώντας σε σχόλιο ενός καθηγητή για το θέμα των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι πάντοτε ο ίδιος έλεγε ότι οι εγγυητές της ανεξαρτησίας της Κύπρου έγιναν καταλύτες της. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να μην υπάρξει αυτό που λένε μονομερές δικαίωμα επέμβασης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στα παιδιά από τη Ζαχάρω Ηλείας ένα ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας ευχόμενος τους επίσης Καλό Πάσχα.

    Εξω από το Προεδρικό μια μαθήτρια, η Σπυριδούλα η οποία στις πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού έχασε τον πατέρα της, που ήταν αγροφύλακας.

    «Θα πηγαίναμε για μπάνιο εκείνη την ημέρα. Εφυγε το πρωί και ξανά δεν τον είδα. Θέλω να τα ξεχάσω όλα αυτά. Αλλά δεν γίνεται. Δεν μπορώ. Βλέπω εφιάλτες. Θυμάμαι που με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν τα κακά μαντάτα» ανέφερε η μικρή από τη Ζαχάρω που κρατά, όπως είπε, μόνο τις καλές στιγμές, «τότε που ήταν όλοι μαζί» και εύχεται «να συνεχίσουμε, να στηριχτούμε στα πόδια μας, να προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε όλα αυτά που έγιναν, να συνεχίσουμε τη ζωή μας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 11 April 2008 - 13:29:25 UTC