Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΗΠΑ
  • [02] ΥΠΕΞ ΚΟΑ ΟΜΙΛΙΑ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΚΟΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΗΠΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνημένη, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, διαμήνυσε προς τους απόδημους στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέστειλε χαιρετισμό στο 36ο Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΚΟΑ), ο οποίος διαβάστηκε στο συνέδριο.

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας ευχαρίστησε τα μέλη της ΚΟΑ για την εκπεφρασμένη στήριξη τους προς τις προσπάθειες που καταβάλλονται αναφορικά με την επιδιωκόμενη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    «Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να εκφράσω με τη σειρά μου τη βαθιά μου ικανοποίηση για το έργο που επιτελείτε τόσο επάξια στην μεγάλη χώρα όπου ζείτε και δραστηριοποιείστε. Η προσφορά σας στον αγώνα του λαού μας είναι πολύτιμη και εκτιμάται ιδιαίτερα τόσο από μένα όσο και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του κυπριακού λαού», αναφέρεται στο χαιρετισμό.

    «Σας διαβεβαιώνω πως θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση ούτως ώστε να πετύχουμε όλοι μαζί μια συμφωνημένη, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό της πατρίδας μας», σημειώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Χαιρετισμό έστειλε κι ο τέως Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, ευχαριστώντας την ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας για την βοήθεια που του πρόσφερε όταν ήταν Πρόεδρος της Κύπρου και καλώντας την ΚΟΑ να στηρίξουν με τον ίδιο τρόπο και τον Πρόεδρο Χριστόφια.

    [02] ΥΠΕΞ ΚΟΑ ΟΜΙΛΙΑ

    Λύση του Κυπριακού σημαίνει να μην υπάρχει η ανάγκη για «περάσματα» και πράσινη γραμμή, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού, μιλώντας το Σάββατο στο 36ο Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τους αντιπροσώπους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα στην πρόσφατη συμφωνία Χριστόφια Ταλάτ της 21ης Μαρτίου.

    «Ηταν μια όχι πολύ εύκολη συνάντηση, αλλά αν κάποιος σταθεί στα θέματα αρχών και αξιοποιώντας και την προϊστορία που υπάρχει μεταξύ του Προέδρου και του κ. Ταλάτ, κατάφερε να πετύχει τη συμφωνία της 21ης Μαρτίου και να αρχίσει ξανά η διαδικασία, μετά από αρκετά χρόνια επιδίωξης λύσης του κυπριακού προβλήματος», είπε ο κ. Κυπριανού, ευχόμενος οι ομάδες εργασίας, οι οποίες αποφασίστηκε να συσταθούν, να αποδώσουν έργο.

    «Η διαδικασία θα είναι δύσκολη κι αυτό το τονίζουμε στους συνομιλητές μας. Θέλουμε να εκτονώσουμε τον ενθουσιασμό και να χαμηλώσουμε τους τόνους, γιατί ο υπερενθουσιασμός μπορεί να καταλήξει σε απογοήτευση», πρόσθεσε. Οπως επισήμανε, δεν θέλουμε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τεχνητές προθεσμίες «ακριβώς για να δοθεί η δυνατότητα με επιμονή να μπορέσουμε να λύσουμε τις πιο δύσκολες πτυχές του προβλήματος. Και αν χρειαστεί, οι δύο ηγέτες θα έχουν και άλλες συναντήσεις όπως προνοεί η συμφωνία της 21ης Μαρτίου ακριβώς για να μπορέσουν να βοηθήσουν να υπάρξει αποτέλεσμα από τη δουλειά των ομάδων εργασίας».

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «ναι μεν ο Πρόεδρος είναι δεσμευμένος να εργαστεί και έχει τη θέληση και τη διαλλακτικότητα για να μπορέσει να επιτευχθεί αποτέλεσμα, έχει ιστορία συνεργασίας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τον κ. Ταλάτ, τα οποία αξιοποιεί σε αυτή τη διαδικασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν θα σταθεί στις βασικές αρχές που συνθέτουν μια σωστή, αποτελεσματική, βιώσιμη, λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Διότι δεν είναι θέμα απλά λύση για χάρη της λύσης, που αύριο θα καταρρεύσει. Πρέπει να είναι κάτι το οποίο θα είναι συνολικό και που θα μπορέσει να σταθεί και διαχρονικά. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα όσο αφορά την διαδικασία».

    [03] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν προσβλέπει στις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, οπότε και θα αποφασισθεί ο ρόλος που το Λονδίνο μπορεί να διαδραματίσει στη δημιουργία προϋποθέσεων για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Μπράουν απαντώντας σε ερώτηση του KYΠΕ για το πώς η Βρετανία μπορεί να βοηθήσει στη διεύρυνση του νέου θετικού κλίματος γύρω από το Κυπριακό για μια νέα πρωτοβουλία, που μπορεί να οδηγήσει στη λύση, είπε: «Μιλήσαμε με τη νέα ηγεσία. Την έχω προσκαλέσει στο Λονδίνο. Θα έχουμε συνομιλίες γι αυτό το θέμα για να δούμε αν μπορούμε να παίξουμε το δικό μας ρόλο σε μια λύση που, προφανώς, θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων».

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός προέβη στη δήλωση αυτή ατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, που έδωσε χθες το απόγευμα σαν επιστέγασμα της Διάσκεψης, με θέμα «Προοδευτική Διακυβέρνηση».

    Στη διάσκεψη συμμετείχαν ηγέτες κεντροαριστερών κυβερνήσεων και κομμάτων και ασχολήθηκε με κεφαλαιώδη θέματα οικολογίας, με θέματα πηγών ενέργειας, οικονομικής ανάπτυξης και άλλα.

    [04] ΚΟΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα, της Υφυπουργού Απασχόλησης της Ελλάδας Σοφίας Καλαντζάκου, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή, των Πρέσβεων της Ελλάδας και της Κύπρου κι άλλων εκπροσώπων των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Terrace on the Park της Νέας Υόρκης, το 36ο Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας. Στην ομιλία του, ο κ. Κυπριανού χαιρέτισε τους Κύπριους ομογενείς για τις επιτυχίες τους και τους ευχαρίστησε για όσα πολύτιμα προσφέρουν στην Κύπρο.

    Μιλώντας στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας υπενθύμισε τη «σημαντική συνδρομή» της Βουλής των Ελλήνων στο να γίνει η Κύπρος μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας», με την ιστορική απόφαση που έλαβε, ότι αν δεν γίνει η Κύπρος μέλος, δεν θα προχωρήσει η διεύρυνση των «10». Ο κ. Σιούφας υπενθύμισε την πάγια ελληνική θέση για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα της διόδου της οδού Λήδρας. Αναφέρθηκε, επίσης, στη στενή του συνεργασία με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια όταν ήταν Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Τις ευχές του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μετέφερε στο συνέδριο της ΚΟΑ, η Υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, εξαίροντας τη συμβολή της ηγεσίας της κυπριακής ομοσπονδίας, που με τη «δημιουργικότητα και το δυναμισμό της συμβάλλει καθοριστικά στη σύσφιξη και στην ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου. Τις ευχαριστίες του προς της ΚΟΑ για την συμπαράσταση στην μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας να κινητοποιήσει το Κογκρέσο για το μακεδονικό, εξέφρασε ο Ελληνας Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου, χαρακτήρισε παραγωγική τη χρονιά που πέρασε, τονίζοντας ότι η διοίκηση παρέμεινε κοντά στα σωματεία μέλη. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, επισήμανε ότι αν και μόλις 50.000, οι Κύπριοι της Αμερικής έχουν δυνατή φωνή. Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί παρά την αποχώρηση παλαίμαχων μελών, στο συνέδριο βλέπει νέα στελέχη, ενώ τόνισε ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 6 April 2008 - 9:29:21 UTC