Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΛΗΔΡΑΣ
  • [02] ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ - ΑΝΟΙΓΜΑ
  • [03] ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΗΔΡΑΣ
  • [04] ΓΓ ΟΗΕ - ΛΗΔΡΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΛΗΔΡΑΣ

    Θετικό στοιχείο στην προσπάθεια της ε/κ πλευράς για συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, χαρακτήρισε το άνοιγμα της οδού Λήδρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως προσπάθεια της Κυβέρνησης θα είναι η απαγκίστρωση των στρατευμάτων σε όλο το μήκος της παλιάς Λευκωσίας και η διάνοιξη του Οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    Ανέφερε ακόμα ότι τις επόμενες ημέρες η προτεραιότητα είναι να αρχίσουν λειτουργία τόσο οι Ομάδες Εργασίας όσο και οι Τεχνικές Επιτροπές και σημείωσε πως το θέμα αυτό βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων του ιδίου με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ότι πιθανόν και στο ενδιάμεσο, προτού παράξουν το αναγκαίο έργο οι Επιτροπές, να συναντηθούν εκ νέου με τον κ. Ταλάτ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα παρευρεθεί σε διάσκεψη στρογγυλής τραπέζης αρχηγών και κυβερνήσεων που ακολουθούν κεντροαριστερή πολιτική, την οποία συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κλήθηκε να σχολιάσει τη σημερινή διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας.

    «Θεωρώ ότι είναι ένα θετικό στοιχείο στην προσπάθειά μας να προωθήσουμε το άνοιγμα του δρόμου για συνολική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Το οδόφραγμα αυτό έγινε προσπάθεια εδώ και μερικά χρόνια να ανοίξει, δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα κατά καιρούς, τα οποία και υπερπηδήθηκαν και, με βάση τη συμφωνία που έγινε, σήμερα το πρωί έχει ανοίξει το οδόφραγμα» είπε.

    Πρόσθεσε πως είχαν δημιουργηθεί δυσκολίες για να ανοίξει το οδόφραγμα και σημείωσε ότι «μπορεί να δημιουργηθούν και στο παρόν και στο μέλλον δυσκολίες. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τις ξεπεράσουμε και εύχομαι και ελπίζω τα συμφωνηθέντα να τηρούνται», είπε και ανέφερε πως «θα πρέπει να σταθούμε στο θετικό αυτή την ώρα της διάνοιξης της οδού Λήδρας και να πιστώσουμε και τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας γι αυτό το γεγονός», το οποίο θεωρείται, κυρίως από το εξωτερικό, ένα ιστορικό γεγονός».

    Εμείς, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είμαστε συγκρατημένοι. Θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην προσπάθειά μας και θα έχει να κάνει με τους Ε/κ και τους Τ/κ, έχοντας υπόψη ότι πρέπει να έχουν συνάφεια ει δυνατόν καθημερινά. Είναι η καρδιά της Λευκωσίας και το επόμενο βήμα κατά τη δική μας εκτίμηση και η δική μας η προσπάθεια θα είναι να γίνει απαγκίστρωση των στρατευμάτων σε όλο το μήκος της παλιάς Λευκωσίας, της γραμμής που χωρίζει την παλιά Λευκωσία και η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη» ανέφερε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η διάνοιξη της οδού Λήδρας είναι το πρώτο βήμα για τη διάνοιξη και άλλων οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως «εμείς έτσι το αντικρίζουμε» και πρόσθεσε πως στη συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «και οι δύο με αυτό τον τρόπο αντικρίσαμε αυτή την κίνηση».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτήθηκε κατά πόσον το θέμα της διάνοιξης και άλλων οδοφραγμάτων θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου με το σύμβουλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Οζντέλ Ναμί τις επόμενες ημέρες.

    «Η προτεραιότητα τις επόμενες μέρες είναι να αρχίσουν λειτουργία τόσο οι Ομάδες Εργασίας όσο και οι Τεχνικές Επιτροπές και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων είναι και αυτό το ζήτημα και βεβαίως σίγουρα είναι και στην ημερήσια διάταξη των δικών μου συναντήσεων με τον κ. Ταλάτ», είπε και εξήγησε πως «είπαμε ότι πιθανόν και στο ενδιάμεσο, προτού παράξουν το αναγκαίο έργο οι Επιτροπές, να συναντηθούμε με τον κ. Ταλάτ».

    Κατά συνέπεια συνέχισε το θέμα αυτό «είναι στην ημερήσια διάταξη πρώτα απ όλα των ηγετών των δύο κοινοτήτων και ασφαλώς και των ανθρώπων που εργάζονται δίπλα τους και μαζί τους».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν υπήρξε σήμερα κάποια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του ιδίου και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε ερώτηση εάν είχε επικοινωνία με την ελληνική Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως είναι στα σχέδια του να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό της χώρας Κωνσταντίνο Καραμανλή «για να υπάρξει μια εκτενής ενημέρωση».

    Αφού εξήγησε ότι ο κ. Καραμανλής βρισκόταν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και δεν ήταν εύκολο να επικοινωνήσουν, ο Πρόεδρος σημείωσε πως «ακόμα και από το Λονδίνο» θα μιλήσει με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    «Αμεσα ενημερώνεται καθημερινά ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο και μεταδίδει αυτή την ενημέρωση και στην Κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε πως θέλει να έχει «και την άμεση επαφή και με τον κ. Καραμανλή».

    Επίσκεψη στο Λονδίνο ------------------------------------------------------ Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μεταβαίνει στη βρετανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη διάσκεψη στρογγυλής τραπέζης, που διοργανώνει ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας για πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που ακολουθούν κεντροαριστερή πολιτική. «Ο στόχος είναι να μελετηθεί ο ρόλος αυτών των κυβερνήσεων στα πλαίσια ενός αλληλοεξαρτώμενου κόσμου και να συζητηθεί, επίσης, και ο ρόλος των διεθνών οργανισμών και η ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου αυτών των οργανισμών», είπε.

    Δήλωσε ακόμα ότι λαμβάνει μέρος στη διάσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Βρετανού Πρωθυπουργού και πρόσθεσε πως «θα δοθεί η δυνατότητα και να γνωριστούμε με πρωθυπουργούς και με αρχηγούς κρατών, αλλά και να συναντηθούμε μαζί τους».

    Το Σάββατο το βράδυ ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μιλήσει σε παμπαροικιακή συγκέντρωση, που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων.

    [02] ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ - ΑΝΟΙΓΜΑ

    Με το κόψιμο μιας κορδέλας στην οδό Κύκκου και την απελευθέρωση μπαλονιών διαφόρων χρωμάτων προς στον ουρανό, πραγματοποιήθηκε η διάνοιξη της οδού Λήδρας για διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα ύστερα από 45 σχεδόν χρόνια, στέλλοντας ταυτόχρονα μήνυμα για δουλειά για τη λύση του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του στην τελετή, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώγος Ιακώβου τόνισε ότι η διάνοιξη της οδού Λήδρας ήταν δύσκολος δρόμος. «Ομως ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα, όπως ελπίζω θα ξεπεραστούν όλα τα για τη λύση», είπε.

    Στη δική του ομιλία ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί, είπε ότι σήμερα «γινόμαστε μάρτυρες της υπερπήδησης ενός ακόμη εμποδίου για τη λύση».

    «Είναι συμβολικό το άνοιγμα της οδού, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις σε ένα πολύ καλό κλίμα», πρόσθεσε.

    Ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Τζεμάλ Μπολουτογλουλαρί αναφέρθηκε στη δουλειά που προηγήθηκε για να ανοίξει η οδός. ``Ολοι οι δήμαρχοι δούλεψαν μαζί και σήμερα αντικατοπτρίζεται η δουλειά αυτή», είπε.

    Από την πλευρά της η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου υπογράμμισε ότι η διάνοιξη της οδού Λήδρας «είναι το πρώτο βήμα, ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν πολλά άλλα για την λύση του Κυπριακού».

    Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τόνισε ότι «όλοι μας γνωρίζουμε ότι η διάνοιξη της Λήδρας δεν είναι η λύση του Κυπριακού».

    [03] ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΗΔΡΑΣ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε το άνοιγμα της διάβασης της οδού Λήδρας, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν δηλώνει «ενθουσιασμένος» και εκτιμά ότι η απόφαση αυτή με τη σημαντική συμβολική σημασία θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της Λευκωσίας.

    Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν καλωσορίζει το άνοιγμα της διάβασης της οδού Λήδρας στη Λευκωσία 44 χρόνια αφού έκλεισε. Το άνοιγμα της διάβασης σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αναφέρει η Επιτροπή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρεν σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι είναι «ενθουσιασμένος που οι δύο πλευρές στο νησί προχώρησαν σε αυτή τη σημαντική απόφαση, να ανοίξουν τη διάβαση της οδού Λήδρας». Εκτιμά ότι «θα έχει άμεσες ευεργετικές συνέπειες για όσους ζουν και εργάζονται στην παλιά Λευκωσία» ενώ θεωρεί ότι «ακόμα σημαντικότερη είναι η συμβολική σημασία της διάνοιξης».

    [04] ΓΓ ΟΗΕ - ΛΗΔΡΑΣ

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν χαιρέτισε το άνοιγμα της οδού Λήδρας και διαβεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένος για να συμβάλει στην επιτυχία της νέας προσπάθειας που ξεκίνησε για επανένωση της Κύπρου.

    Σε δήλωσή της η Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρί Οκάμπε είπε ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ καλωσόρισε θερμά το άνοιγμα της διόδου της οδού Λήδρας στην παλιά Λευκωσία» και σημείωσε ότι «από το κλείσιμό της το 1963 η οδός Λήδρας αντιπροσώπευε τη διαίρεση της Κύπρου».

    «Το άνοιγμα της οδού μετά από πέραν των τεσσάρων δεκαετιών αποτελεί ένα σύμβολο ενός νέου και ελπιδοφόρου μέλλοντος», συνέχισε η κ. Οκάμπε. Οπως είπε, «την ώρα που οι Κύπριοι ξεκινούν μια διαδικασία που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρόκληση για νέες διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση του νησιού, τα Ηνωμένα Εθνη είναι πλήρως δεσμευμένα να τους βοηθήσουν να επιτύχουν».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 April 2008 - 18:29:15 UTC