Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΥΔΑΤΙΚΟ - ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΗΔΡΑΣ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΟΗΕ - ΠΑΣΚΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΥΔΑΤΙΚΟ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε το Υπουργείο Γεωργίας να προωθήσει τη μεταφορά νερού από την Ελλάδα, όσο γίνεται ταχύτερα και να διεκπεραιώσει εντός των προσεχών ωρών τη διαδικασία διερεύνησης της χρήσης μονάδων αφαλάτωσης τύπου εμπορευματοκιβωτίου, που θα ενταχθούν στην παροχή νερού το συντομότερο δυνατό και που όπως φαίνεται δεν μπορούν να αρχίσουν την παραγωγή νερού νωρίτερα των δύο τριών μηνών, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Πολυνείκης.

    Σε δηλώσεις μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας στην οποία συμμετείχαν τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, Δήμοι και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς ανέφερε ότι στις περιοχές ή τις κοινότητες που δεν θέλουν να συμμορφωθούν με τα μέτρα της περικοπής στην παροχή νερού, οι αρμόδιοι φορείς είτε είναι Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, είτε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα προχωρήσουν σε περικοπές στην τροφοδοσία που θα αναγκάσουν τους δήμους ή τις κοινότητες να συμμορφωθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Πολυνείκης ανέφερε ότι ετοιμάσθηκαν οι όροι του συμβολαίου για γρήγορη διαπραγμάτευση με εταιρείες που μπορούν να μεταφέρουν το νερό και ταυτόχρονα τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για τη μεταφορά του νερού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

    Ανέφερε ακόμα πως οι μονάδες αφαλάτωσης τύπου εμπορευματοκιβωτίου φαίνεται ότι δεν μπορούν να αρχίσουν την παραγωγή νερού νωρίτερα των δύο τριών μηνών.

    Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι ζήτησε από όλα τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και τους δήμους που παρέστησαν στη σημερινή σύσκεψη να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της μελέτης σεναρίου που αφορά το ΚΟΤΑ στην παροχή νερού για να υπάρχει ως δεδομένο στα χέρια του Υπουργείου και μετέπειτα να εξετασθεί το ενδεχόμενο εφαρμογής μετά από τη λήψη της σχετικής απόφασης είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο, είτε από το Υπουργείο Γεωργίας.

    Ανέφερε ότι στόχος της σύσκεψης ήταν να διευκρινισθούν για άλλη μια φορά οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν την υδατική πολιτική και την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης με τα αποθέματα νερού και να ακουσθούν τα προβλήματα και οι εισηγήσεις των διαφόρων πόλεων σε επίπεδο Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας και Δήμων «για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε πιο σωστά την επίλυση τους», όπως πρόσθεσε.

    «Μετά τις τοποθετήσεις όλων ανεξαίρετα των πόλεων βγαίνει το συμπέρασμα ότι μπορούμε, με συλλογική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τη σοβαρή κατάσταση χωρίς να υποστούμε σοβαρούς κλυδωνισμούς», είπε προσθέτοντας πως «με την υπογράμμιση ότι τα μέτρα αφορούν όλους τους πολίτες και θα πρέπει να γίνει ισότιμη κατανομή των βαρών, διευκρινίσθηκε προς όλους τους Δήμους και τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας πως πέρα από τη μείωση κατά 30% στην παροχή νερού που λαμβάνουν, θα πρέπει να προβούν και σε περικοπές».

    Ανέφερε επίσης ότι ακούστηκαν οι εισηγήσεις των τοπικών υπευθύνων γύρω από τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται στους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας, της βιομηχανίας γενικότερα και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια προσθέτοντας πως υπάρχει η βούληση του Υπουργείου να έρθει αρωγός στην όποια έκτακτη ανάγκη προκύψει.

    Συνεχίζοντας είπε ότι από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι βιομηχανίες και τα νοσηλευτήρια εφόσον προσέξουν τους αποθηκευτικούς τους χώρους, μπορούν να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα.

    Εξήγησε πως σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και οι Δήμοι θα εφοδιάσουν τις μονάδες με βυτιοφόρα διευκρινίζοντας περαιτέρω ότι τυχόν επιπλέον παροχή νερού για κάλυψη μονάδων που δεν υδροδοτούνται με ανεξάρτητα δίκτυα, κάποια μερίδα πολιτών επωφελείται επιπλέον σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες και ως εκ τούτου θα πάψει να υφίσταται η ισότιμη κατανομή.

    Είπε επίσης ότι στη Λεμεσό, οι δύο βιομηχανικές ζώνες έχουν εντελώς χωριστό δίκτυο και σε αυτές υπάρχει η δυνατότητα άμεσου ελέγχου στην παροχή νερού προς αυτές τις μονάδες.

    Σε ό,τι αφορά τη συνεχή παροχή νερού από το Δήμο Πάφου, ο κ. Πολυνείκης είπε ότι ζούμε σε μια δημοκρατία που διέπεται από κανόνες και νομοθεσίες, προσθέτοντας πως εάν αναγκαστούμε θα πάρουμε επιπλέον μέτρα στο πλαίσιο της νομιμότητας και σεβόμενοι τα θεσμικά όργανα και τους νόμους του κράτους.

    Ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας δήλωσε πως η τελική απόφαση για τη διαχείριση του νερού στα δημοτικά όρια Πάφου θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρία που θα έχει την προσεχή Δευτέρα.

    Ο κ. Βέργας σημείωσε ότι ο Δήμος Πάφου συμμορφώθηκε πλήρως με τις υποδείξεις του Υπουργείου Γεωργίας και λαμβάνει μειωμένες παροχές νερού κατά 30%, προσθέτοντας πως με το 70% που λαμβάνει τις τελευταίες πέντε μέρες διαχειρίσθηκε με σωστή κατανομή το νερό προς όλους τους δημότες χωρίς να αντιμετωπίσει, μέχρι στιγμής, πρόβλημα.

    Διατύπωσε ακόμα την πεποίθηση πως με τις διακοπές στην παροχή θα δημιουργηθούν προβλήματα με το σύστημα που διαθέτει η Πάφος και θα υπάρξουν απώλειες από βλάβες.

    Είπε επίσης ότι ο Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε νέα μέτρα και ζήτησε την ίση μεταχείριση των πολιτών, προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε πως μόνο στη χώρα μας συμβαίνει αυτό».

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως οι απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη σημερινή σύσκεψη θα συζητηθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο που είναι το αρμόδιο σώμα για να λάβει αποφάσεις.

    Η Πάφος είπε ο κ. Βέργας έχει μειωμένες παροχές από το κράτος και σε θέματα υγείας και σε θέματα εκπαίδευσης και ουδέποτε χρησιμοποιήσαμε αυτούς τους όρους, πρόσθεσε πως στο θέμα του νερού δεχθήκαμε επιθέσεις ενώ γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές που δεν προχώρησαν σε περικοπές και διευκρίνισε ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη, αναφέρθηκε ότι ο Δήμος Λεμεσού παρέχει νερό χωρίς περικοπές στις βιομηχανικές περιοχές και πως ο Επαρχος Λάρνακας είπε ότι ο Δήμος Αραδίππου δεν προχώρησε σε περικοπές.

    Ο Δήμαρχος Πάφου απαντώντας σε ερώτηση επανέλαβε πως ο Δήμος του συμμορφώθηκε πλήρως με τις υποδείξεις του Υπουργείου Γεωργίας, λαμβάνει μειωμένες παροχές και κάνει την κατανομή του και αφού απέρριψε τοποθετήσεις ότι ο Δήμος Πάφου σήκωσε παντιέρα και επανέλαβε πως η έκκληση για περικοπές στην παροχή νερού και στην Πάφο θα συζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

    Τέλος ο κ. Βέργας είπε πως ο Δήμος Πάφου εφάρμοσε 11 μέτρα που συνέβαλαν στη μείωση της κατανάλωσης νερού από τους δημότες και ετοιμάζεται να ανακοινώσει άλλα πέντε μέτρα στο πλαίσιο της άποψης πως δεν είναι μόνο η περικοπή που οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΗΔΡΑΣ

    Την ευχή να μπορέσουμε να συμμεριστούμε την αισιοδοξία του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Λιν Πάσκο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας Lin Jinjun, και ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα δούμε ένα πιο ενεργό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες λύσης μετά την επίσκεψη Πάσκο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «για να υπάρξει αυτή η αισιοδοξία στο Κυπριακό θα πρέπει να δούμε απτά δείγματα γραφής μεταστροφής της τουρκικής πολιτικής».

    «Τέτοιου είδους δείγματα γραφής δεν έχουμε δει ακόμη», ανέφερε ο κ. Καρογιάν, και συμπλήρωσε: «Θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν υπήρξε αλλαγή στην τουρκική πολιτική όταν θα αρχίσουν τις συζητήσεις οι ομάδες εργασίας και όταν θα συζητηθούν οι ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού».

    Ερωτηθείς για το θέμα της διάνοιξης της οδού Λήδρας, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι «θέση δική μας είναι ότι αυτή (η διάνοιξη της οδού Λήδρας) είναι μια συμβολική ενέργεια που δημιουργεί ένα καλύτερο κλίμα, όμως δεν αποτελεί τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ούτε ακόμη μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για να εκληφθεί ως τέτοια. «Η πρόοδος στο Κυπριακό», κατέληξε, «θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατηθεί από την τουρκική πλευρά κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις ομάδες εργασίας και όταν θα αγγίξουμε τις ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού».

    [03] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι δύο κοινότητες στην Κύπρο είναι έτοιμες για λύση του Κυπριακού, υπάρχει η απόφαση της 21ης Μαρτίου και τώρα είναι η ώρα που θα χρειαστεί η σωστή στήριξη αυτής της προσπάθειας πάνω στα θέματα αρχών τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια λύση του Κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Λιν Πάσκο θα διαπιστώσει τη βούληση τουλάχιστον της δικής μας πλευρά για μια έντονη και αποτελεσματική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τα Ηνωμένα Εθνη αλλά και οι ΗΠΑ θα πρέπει να δουν στη συνέχεια με ποιο τρόπο θα στηρίξουν αυτή τη διαδικασία».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι στην Ουάσιγκτον θα έχει συναντήσεις «με τον Πρόεδρο της Γερουσίας Joe Biden και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Negroponte, ο οποίος εκτελεί χρέη Υπουργού Εξωτερικών λόγω της συμμετοχής της Κοντολίζα Ράις στο συνέδριο του ΝΑΤΟ».

    Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις αυτές είναι γνωριμίας με τη νέα ιδιότητά του ως Υπουργός Εξωτερικών και από την άλλη «είναι και μια ανταλλαγή απόψεων για τη διαδικασία που έχει αρχίσει για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Θα συζητήσουμε επίσης με ποιο ρόλο θα μπορούσε η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και γενικότερα ο πολιτικός κόσμος της Αμερικής να συμβάλουν για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτή τη διαδικασία αποφεύγοντας προβλήματα που παρουσιάστηκαν το 2004», είπε.

    [04] ΟΗΕ - ΠΑΣΚΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Θετικό πνεύμα διαπίστωσε κατά τις επαφές του στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Λιν Πάσκο καθώς και τη διαμόρφωση ενός πιθανού μομέντουμ, που θα διαβιβάσει στο Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά την επιστροφή του στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τις δύο πλευρές στο Κυπριακό, ο κ. Πάσκο εξέφρασε την ελπίδα ότι η σκληρή δουλειά που αναμένει ότι θα γίνει στους επόμενους τρεις μήνες θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με στόχο τη διευθέτηση του προβλήματος.

    Είπε ακόμη ότι από τους συνομιλητές του με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του Κυπριακού, την Αγκυρα, την Αθήνα και την ΕΕ αυτή τη στιγμή διαπιστώνει ενθουσιασμό και καλή θέληση για πρόοδο στη διαδικασία.

    Ο κ. Πάσκο χαρακτήρισε την επίσκεψή του πολύ καλή, σημειώνοντας πως είχε εξαιρετικά καλές διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «καθώς και με τους πολιτικούς ηγέτες και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών» στις δύο πλευρές, σημειώνοντας πως όταν θα επιστρέψει θα διαβιβάσει τις εντυπώσεις στο ΓΓ και στο ΣΑ και το μήνυμά του «θα είναι θετικό και ελπιδοφόρο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 April 2008 - 16:29:16 UTC