Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΝΑΠΗΡΟΙ
  • [02] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ - ΙΣΟΤΗΤΑ
  • [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΦΡΑΝΤΖΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΝΑΠΗΡΟΙ

    Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι το ύψιστο κριτήριο του δημοκρατικού πολιτεύματος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία είναι σημαντική προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυπριακής κοινωνίας.

    Σε χαιρετισμό του στην Κοινή Συνεδρία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ελλάδας, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ``οι υποχρεώσεις του κράτους έναντι των αναπήρων πηγάζουν από τη διεθνή σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών `Τα δικαιώματα των Αναπήρων`, που περιλαμβάνει 17 δικαιώματα``.

    ``Ενα βασικό και θεμελιώδες δικαίωμα των αναπήρων είναι το δικαίωμα στην εργασία``, είπε, υπογραμμίζοντας πως ``τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν το δικαίωμα της επαγγελματικής αποκατάστασης``.

    Για τον τομέα της απασχόλησης, ο κ. Καρογιάν είπε πως ``προωθούνται τρία νομοσχέδια, βάσει των οποίων θα γίνονται διορισμοί στο δημόσιο ατόμων με αναπηρίες και με ποσόστωση, στους ημικρατικούς οργανισμούς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση``.

    Οσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε ότι μέσα στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας προωθούνται κίνητρα προς τους εργοδότες, για πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στις επιχειρήσεις τους, προσθέτοντας ότι ``τα κίνητρα αυτά περιλαμβάνουν επιχορήγηση των μισθών των ατόμων, με αναπηρία για ένα χρόνο και κάλυψη των εξόδων για διαμόρφωση της κατάλληλης υποδομής στις επιχειρήσεις``.

    Σε σχέση με την Κάρτας Αναπηρίας, είπε πως ο τέως Υπουργός Εργασίας Αντώνης Βασιλείου, έχει εξαγγείλει την ταυτότητα των ατόμων με αναπηρίες, βάσει της λειτουργικότητάς τους και όχι βάσει της ίδιας της αναπηρίας. ``Η προβολή της λειτουργικότητας είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ξεκαθαρίσει και στην Κύπρο την έννοια της αναπηρίας``, είπε.

    [02] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ - ΙΣΟΤΗΤΑ

    Με σεβασμό και βαθιά εκτίμηση προς τις γυναίκες και τα όσα σημαντικά πρόσφεραν και προσφέρουν στην πατρίδα, όπως είπε, ο Υπουργός Δικαοσύνης απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση του Γυναικείου Ομίλου Πρωτοπορία, στη Λευκωσία με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σε συνδυασμό με τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου.

    «Αυτή η συγκυρία, αναπόφευκτα, μας οδηγεί στο να στρέψουμε την προσοχή και να αποτίσουμε ιδιαίτερο φόρο τιμής στις γυναίκες για τους αγώνες και τις θυσίες τους στο πλαίσιο των ευρύτερων αγώνων της πατρίδας μας για ελευθερία και δημοκρατία» ανέφερε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Διαβεβαίωσε ότι σε αυτόν τον αγώνα οι γυναίκες θα έχουν συμπαραστάτη και καθοδηγητή τη νέα Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, η οποία «διαπνεόμενη από αισθήματα κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης θα προωθήσει μέτρα και πολιτικές για την προώθηση της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στον τομέα της απασχόλησης, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και στην κοινωνική πολιτική, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους ρόλους των γυναικών, καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την καταπολέμηση των στερεότυπων αντιλήψεων για τους ρόλους των δύο φύλων».

    Επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες, ιδιαίτερα σ ό,τι αφορά τη νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γυναίκας, το επίπεδο και ευκαιρίες εκπαίδευσης, αλλά και το βαθμό δραστηριοποίησής τους στον οικονομικό τομέα, απομένουν ακόμα να γίνουν πολλά.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την πεποίθεση ότι, Κυβέρνηση, γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς ισότητας, γυναίκες και άνδρες θα εργαστούν όλοι μαζί, συλλογικά και συναινετικά «για να πετύχουμε τους στόχους μας, κάνοντας την ισότητα μια καθημερινή πραγματικότητα». Η κυβέρνηση κατέληξε θα στηρίξει και τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, «του οποίου το ρόλο και τις αρμοδιότητες επιθυμούμε να διευρύνουμε».

    [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΦΡΑΝΤΖΗ

    Η Μαριάννα Φραντζή διορίστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κύπρο Χρυσοστομίδης στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας, αναφέρει αστυνομική ανακοίνωση.

    Είναι η πρώτη γυναίκα, που αναλαμβάνει θέση στην ηγετική πυραμίδα των σωμάτων ασφαλείας.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης προήγαγε την κ. Φραντζή, ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού της Αστυνομίας Ιάκωβου Παπακώστα.

    Η κ. Φραντζή κατείχε τη θέση του Αστυνομικού Διευθυντή στο τμήμα Δ του Αρχηγείου Αστυνομίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 22 March 2008 - 12:29:13 UTC