Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

    Πασχαλινό ``μποναμά`` σε 112.000 συνταξιούχους, που αποτελεί την υλοποίηση της πρώτης δέσμευσης του προεκλογικού προγράμματος του Δημήτρη Χριστόφια, ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χαρίλαος Σταυράκης και Σωτηρούλα Χαραλάμπους αντίστοιχα, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι τον επόμενο χρόνο τα δύο Υπουργεία θα διενεργήσουν μελέτη με στόχο την πιο στοχευμένη πολιτική τόσο όσον αφορά τις συντάξεις όσο και τα διάφορα επιδόματα.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η κ. Χαραλάμπους, οι λήπτες κοινωνικής σύνταξης (εγγεγραμμένοι τον Απρίλιο του 2008 - άτομα που δεν συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ανέρχονται σε συνολικά 14.600 άτομα), θα πάρουν επίδομα ύψους 286,64 ευρώ, που ισοδυναμεί με το μηνιαίο ποσό της κοινωνικής σύνταξης, που αντιστοιχεί με δαπάνη 4,2 εκ. ευρώ.

    Επίσης, οι συνταξιούχοι του ΤΚΑ (με συνήθη διαμονή στις ελεύθερες περιοχές), που ανέρχονται σε 97.700 άτομα, θα πάρουν επίδομα ύψους 300,80 ευρώ, που αποτελεί το ποσό της κατώτατης μηνιαίας σύνταξης γήρατος, με μια δαπάνη 29,4 εκ. ευρώ.

    Παράλληλα, στις περιπτώσεις που η μηνιαία σύνταξη είναι χαμηλότερη από τα 300,80 ευρώ (πχ. επιδόματα ορφάνιας, συντάξεις αναπηρίας), τα άτομα αυτά θα πάρουν ισόποσο με το μηνιαίο τους επίδομα.

    ``Αυτό το μέτρο είναι καθολικό για τους συνταξιούχους του ΤΚΑ και είναι προοδευτικό γιατί ενισχύει κατ` αναλογία και σε ποσοστό περισσότερο αυτούς που έχουν τις χαμηλές συντάξεις», είπε η κ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι το ΤΚΑ ετοιμάζεται να δώσει τα στοιχεία στο ΥΠΟΙΚ με στόχο εντός του Απριλίου να εκδοθούν οι επιταγές και να αποσταλεί το επίδομα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σταυράκης παρουσιάστηκε καθησυχαστικός ότι το μέτρο αυτό δεν επηρεάζει τη δημοσιονομική πειθαρχία της Κυβέρνησης, δεν θα επηρεάσει τον πληθωρισμό και ούτε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κύπρος έναντι της ΕΕ για δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 5% μέχρι το τέλος του έτους. ``Αυτή τη δέσμευση θα την τηρήσουμε``, συμπλήρωσε.

    ``Η οικονομική ανάλυση που έγινε από τους τεχνοκράτες του Υπουργείου ότι τα 33 εκ. ευρώ τα οποία σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό πηγαίνουν σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, νομίζω είναι αστείο να λέμε ότι θα αυξηθεί ο πληθωρισμός. Νοιώθουμε ότι δεν θα υπάρχει κανένας αντίκτυπος στον πληθωρισμό», είπε.

    Σε παρατήρηση ότι ο τρόπος της παροχής επιδόματος είναι άδικος διότι είναι το ίδιο ποσό σε όλους τους συνταξιούχους, με είτε ψηλή είτε χαμηλή σύνταξη, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι τα δύο Υπουργεία έχουν προβληματιστεί για διάφορα συνέρια.

    Επικαλέστηκε όμως ``τυχόν διοικητικά προβλήματα τα οποία θα δημιουργούνταν και ουσιαστικά θα ανέστελλαν την αποτελεσματικότητα του μέτρου, αν προχωρούσαμε για οποιεσδήποτε άλλες ρυθμίσεις``, προσθέτοντας ότι προβληματισμός υπήρξε και για το ότι ``πολλές φορές στο παρελθόν, εκεί και όπου τραβούσαμε γραμμές, αυτές οι γραμμές δεν ήμασταν σίγουροι διότι δεν είχαμε εκείνη τη διοικητική και μηχανογραφική δυνατότητα να είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι γραμμές, που θα τραβούσαμε, θα οδηγούσαν σε αυτό που θέλαμε, στο απολύτως κοινωνικά δίκαιο``.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σταυράκης εξήγησε ότι το μέτρο είναι οικονομικά και κοινωνικά πάρα πολύ σωστό διότι δίνουμε ένα ποσό σε όλους και το ποσό κατά αναλογία έχει μεγαλύτερη σημασία σε αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις και χαμηλά βοηθήματα.

    Αναγνώρισε ότι ``στα 110.000 άτομα που θα βοηθηθούν μπορεί να επιχειρηματολογήσει κάποιος και να πει ότι ίσως υπάρχουν κάποια άτομα με πολλή περιουσία ή μεγάλα άλλα εισοδήματα`` και πρόσθεσε: ``Δυστυχώς το μηχανογραφικό σύστημα που έχουμε κληρονομήσει δεν μας δίνει τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε περιουσίες και εισοδήματα όλων των συνταξιούχων για να μπορέσουμε να κάνουμε το μέτρο ακόμη πιο στοχευμένο``.

    ``Ζυγίζοντας μια πιθανή ελαφρώς καλύτερη στόχευση από τη μια με το μεγάλο διοικητικό και διαχειριστικό κόστος του να αναγκάσεις 100.000 άτομα να έλθουν στα Υπουργεία για να γεμίζουν έντυπα για να πιάσουν 200 και 300 ευρώ από την άλλη, καταλήξαμε ότι λαμβάνοντας όλα υπόψη αυτό το μέτρο που εξαγγέλλουμε σήμερα είναι πάρα πολύ καλό,`` πρόσθεσε.

    Οπως είπε, ``μέλημα μας είναι στους επόμενους 12 μήνες να βελτιώσουμε τη μηχανογραφική εικόνα των πραγματικών εισοδημάτων των συνταξιούχων μας για να μπορέσουμε στο μέλλον οποιαδήποτε βοηθήματα και συντάξεις να είναι ακόμη πιο στοχευμένα``.

    Τέλος, σε ερώτηση αν το μέτρο αυτό θα είναι μόνιμο, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι ο στόχος είναι γενικά τα επιδόματα να πάρουν ένα ορθολογιστικό θεσμοθετημένο χαρακτήρα, διευκρινίζοντας πως ``αυτά τα ζητήματα όμως έχουν να κάνουν και με τη μελέτη και των συντάξεων και για τα θέματα πολλών άλλων επιδομάτων και θα τα δούμε όλα στα πλαίσια που είναι ο στόχος μας και στις δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας με ένα προγραμματισμό και ιεραρχώντας προτεραιότητες``.

    Αναφορικά με την εξάλειψη των συντάξεων φτώχιας, παρέπεμψε στη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία ανατίθεται στα δύο Υπουργεία η ευθύνη της ετοιμασίας σχετικής μελέτης τον επόμενο χρόνο, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ``πρόγραμμα 5ετίας``.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι απόψεις και οι προσεγγίσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο είναι λίγο διαφορετικές αλλά το χάσμα δεν είναι τόσο μεγάλο και δεν θα είναι δύσκολο να κτίσουν γέφυρες για μια συμφωνία για την καινούργια διαδικασία, δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Σε ερώτηση κατά πόσο όταν μιλά για νέα διαδικασία αναφέρεται σε μια διαδικασία για λύση του Κυπριακού και όχι σε μια διαδικασία που θα μεταλλάσσει τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ο κ. Μίλετ είπε πως ``πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις αρχές και τη μεθοδολογία της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και νομίζω ότι και οι δυο αναγνωρίζουν αυτό το γεγονός``.

    Κληθείς να πει αν άλλα λένε δημόσια οι ηγέτες και άλλα είπαν στον ίδιο, ο κ. Μίλετ είπε πως ``αυτή είναι η εντύπωση που έχω από τις συζητήσεις που είχαμε``.

    [03] ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Οι Κύπριοι πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματα που απορρέουν από το κοινοτικό Δίκαιο και πως αυτό είναι μέρος του εθνικού Δικαίου, τόνισε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Νικηφόρος Διαμαντούρος, σε συνέντευξη Τύπου για την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Κύπρο.

    Στόχος του, είπε, ήταν να ενημερώσει τη νέα πολιτική ηγεσία αλλά και τους πολίτες για τα δικαιώματά τους «ανεξαρτήτως ιθαγένειας». Η «ευρωπαϊκή ιθαγένεια» που έχουν όλοι οι πολίτες των κρατών μελών που ζουν στην Κύπρο, πρόσθεσε ο κ. Διαμαντούρος, συνεπάγεται συγκεκριμένα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου στις ευρωεκλογές, της προσφυγής για προβλήματα δικά μας ή τρίτων στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προσφυγής στο δικό του γραφείο.

    Το κοινοτικό Δίκαιο αποτελεί μέρος του εθνικού Δικαίου, ανέφερε ο κ. Διαμαντούρος, για να τονίσει όμως ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την παραβίαση του κοινοτικού Δικαίου από ευρωπαϊκά όργανα, όπως η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. «Εάν κάποιος οργανισμός ή κυβερνητική υπηρεσία παραβιάσει την κοινοτική νομοθεσία στην Κύπρο, πρέπει να πάτε στην Επίτροπο Διοικήσεως, την κ. Νικολάου» διευκρίνισε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.

    «Το κοινοτικό Δίκαιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εσωτερικής έννομης τάξης κάθε χώρας-μέλους», τόνισε ο κ. Διαμαντούρος, προσθέτοντας ότι όταν από 1/1/2009 κυρωθεί η Συνθήκη της Λισσαβόνας ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ θα καταστεί νομικά δεσμευτικός

    [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και το Νοέμβριο του 2009 θα λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας έλαβε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Νίκος Νικολαϊδης από τους υπεύθυνους της εργοληπτικής εταιρείας η οποία κατασκευάζει το έργο αυτό.

    Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του υφιστάμενου και στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου της πόλης, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι η κατασκευή του νέου αεροδρομίου «έχει εξαιρετική στρατηγική σημασία και σπουδαιότητα όχι μόνο για τη Λάρνακα αλλά και για όλη την Κύπρο».

    Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του έγινε «παρουσίαση του έργου, μια επαναβεβαίωση του χρονοδιαγράμματος του έργου» και σημείωσε πως το νέο αεροδρόμιο Λάρνακας «είναι πραγματικά ένα έργο που θα αναβαθμίσει το θέμα των αερομεταφορών στην Κύπρο και θα βοηθήσει την οικονομία και τον τουρισμό του τόπου. Θεωρούμε ότι όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε και θα συμβάλουμε στην καλύτερη δυνατή προώθηση αυτού του σημαντικότατου στρατηγικού έργου για την Κύπρο», ανέφερε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 20 March 2008 - 14:29:14 UTC