Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΑ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

  • [01] ΔΕΑ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Το σκηνικό είναι λιτό, σχεδόν αφαιρετικό. Ενα σαλονάκι υποδοχής κι ένα μεγάλο δωμάτιο με τραπέζια. Κι είναι να διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν σ αυτόν εδώ το χώρο να χωρέσει τόση ένταση και τόσος πόνος. Εδώ θα χυθούν πολλά δάκρυα, θα ακουστούν πολλές κραυγές και πολλά οργισμένα «γιατί;» αλλά στο τέλος θα κυριεύσει ένα αίσθημα λύτρωσης, για τους συγγενείς των αγνοουμένων της Κύπρου, το οποίο στερήθηκαν για τόσα πολλά χρόνια.

    Πρόκειται για το κέντρο υποδοχής συγγενών των αγνοουμένων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους που έγινε με την οικονομική στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης μέσω του UNDP Action for Cooperation and Trust to the Committee - που βρίσκεται στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας και στο οποίο οι συγγενείς των Ε/κ και Τ/κ αγνοουμένων μπορούν να βλέπουν τους αγαπημένους τους μετά την αναγνώριση των λειψάνων για πρώτη φορά μετά την ημέρα που έχασαν τα ίχνη τους.

    Το κέντρο εγκαινιάστηκε σήμερα στην παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, του Αμερικανού Πρεσβευτή Ρόλαντ Σλίκερ, των μελών και των επιστημόνων της ΔΕΑ, εκπροσώπων των πλευρών και των συγγενών των αγνοουμένων.

    Το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο, κατά το οποίο χρειάζονται τέτοιες εγκαταστάσεις οφείλεται στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση των ανθρώπων της ΔΕΑ αλλά και όλων εκείνων που εργάζονται για τη συμφιλίωση στην Κύπρο, δήλωσε ο Διευθυντής του UNDP ACT Γιάκο Σιλιέρ, που κάνοντας αναφορά στα λόγια του Νέλσον Μαντέλα υπογράμμισε πως «η συμφιλίωση δεν είναι κάτι που κάνεις στο τέλος μιας διαδικασίας αλλά κάτι που ξεκινά από τη στιγμή που υπάρχει αμοιβαία κατανόηση από τις ομάδες για επίλυση του προβλήματος».

    «Αυτές και άλλες προσπάθειες των Κυπρίων εμπνέουν μεγαλύτερη συνεργασία και εμπιστοσύνη που είναι ζωτικής σημασίας στη δημιουργία κατανόησης μεταξύ των κοινοτήτων στο νησί», είπε ο κ. Σιλιέρ.

    Στο δικό του χαιρετισμό, το Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ Κριστόφ Ζιρόντ εξήγησε πως στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις οι συγγενείς έχουν την ευκαιρία να δουν τα οστά των αγαπημένων τους μετά την αναγνώριση.

    «Σ αυτό το χώρο πολλά αισθήματα θα ξεδιπλωθούν», είπε ο κ. Ζιρόντ εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες στον Αμερικανό Πρεσβευτή για τη «γενναιοδωρία, χωρίς την οποία αυτό το κτίριο δεν θα βρισκόταν εδώ σήμερα», ενώ αναφορά έκανε και στους Βρετανούς για την επίβλεψη του έργου που βρίσκεται στη βρετανική περιοχή του αεροδρομίου.

    Η Τ/κ μέλος της ΔΕΑ Γκουλντέν Πλουμέρ Κουτσούκ αναφέρθηκε στη σημασία της ανθρωπιστικής πτυχής του έργου και πρόσθεσε: «Αυτή εδώ η εγκατάσταση είναι για τις οικογένειες των Τ/κ και των Ε/κ που έρχονται να επισκεφθούν τους αγαπημένους τους μετά από 40 και 30 χρόνια».

    Πρόσθεσε με την ευκαιρία αυτή πως «Τ/κ και Ε/κ έχουν πολλά πράγματα να μάθουν για την ιστορία της Κύπρου».

    Συνοψίζοντας με γλαφυρό τρόπο τις σκηνές που εκτυλίσσονται στο χώρο, ο Ε/κ Μέλος της Διερευνητικής Ηλίας Γιωργιάδης είπε: «Οι συγγενείς θυμώνουν, εκφράζουν παράπονα, ρωτούν πάντα ένα τεράστιο γιατί; Αξιώνουν την αλήθεια και όλη την αλήθεια! Κι όμως στο τέλος, εκφράζουν πάντα την ευγνωμοσύνη τους σε όσους βοήθησαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, για να φτάσουν τα πράγματα μέχρι εδώ. Αγκαλιάζουν και φιλούν τους επιστήμονες. Και το αισθάνεσαι πως το ευχαριστώ που λένε, βγαίνει από την καρδιά τους. Είναι ένα μεγάλο και αυθεντικό ευχαριστώ».

    Οπως ανέφερε, το σημερινό γεγονός είναι καθαρά ανθρωπιστικής φύσεως, σημειώνοντας πως το έργο της ΔΕΑ είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις οικογένειες που υποφέρουν και για τα θύματα της τραγωδίας, αλλά γιατί συμβάλλει στη συμφιλίωση στο νησί και σε ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κυπρίους.

    Ολάκερη η τραγωδία της Κύπρου ξεδιπλώνεται σε αυτά εδώ τα κτίρια, είπε ο κ. Γιωργιάδης, αναφερόμενος και στο ανθρωπολογικό εργαστήριο που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κέντρο υποδοχής των συγγενών, εξηγώντας πώς οι ανθρωπολόγοι και οι οστεολόγοι, της ομάδας από την Αργεντινή μαζί με τους Ε/κ και Τ/κ συναδέλφους τους, προσπαθούν να συναρμολογήσουν βίαια σπασμένα οστά αθώων ανθρώπων που χάθηκαν στο παρελθόν.

    «Εδώ, σε αυτό το νέο χώρο, οι οικογένειες έρχονται για να μιλήσουν με τους συγγενείς και να ακούσουν από τα χείλη τους την εξήγηση μετά από μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, που είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση, για την οποία ήδη ενημερώθηκαν», είπε ο κ. Γιωργιάδης, προσθέτοντας πως στη συνέχεια οι συγγενείς θα περάσουν στο διπλανό δωμάτιο «όπου θα συναντήσουν μετά από 44 ή 34 χρόνια, τα οστά του αγαπημένου τους, του ανθρώπου, του οποίου η βίαιη εξαφάνιση καθόρισε τη ζωή τους, σε κάθε βήμα, όλα αυτά τα χρόνια».

    «Εμείς, που βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό τους, αισθανόμαστε τεράστια συγκίνηση. Αυτές είναι πολύ ιερές στιγμές για τους συγγενείς. Κλαίνε, κάποιοι λιποθυμούν, κοιτούν επίμονα τα οστά, τα αγγίζουν, γονατίζουν μπροστά τους, τους μιλούν μεγαλοφώνως ή ψιθυριστά. Τα φιλούν, τα εξετάζουν από πολλές γωνίες. Το μυαλό καταγράφει ανείπωτες εικόνες. Η φαντασία προσπαθεί να ταξιδέψει στις τελευταίες μέρες, στις τελευταίες ώρες, στις τελευταίες στιγμές του σκελετού που βρίσκεται μπροστά τους», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε ευχαριστίες στα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικά για το συγκεκριμένο έργο στην αμερικανική Πρεσβεία και τον Πρεσβευτή που αποχωρεί από το νησί το καλοκαίρι.

    «Είμαι βέβαιος πως οι Κύπριοι θα τον θυμούνται με θετικά αισθήματα. Κι όταν κάποτε επισκεφθεί την Κύπρο και αυτόν εδώ το χώρο θα δει πως μια μεγάλη φωτογραφία του από τη σημερινή εκδήλωση θα βρίσκεται στον τοίχο για να θυμίζει την ανθρωπιστική συνεισφορά του αμερικανικού λαού και το θετικό ρόλο που διαδραμάτισε ο εκπρόσωπος τους στην Κύπρο, ο κ. Σλίκερ», κατέληξε ο Ε/κ Μέλος της ΔΕΑ.

    Στο δικό του χαιρετισμό ο κ. Σλίκερ είπε ότι περισσότεροι από 1.900 άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι, δεκαετίες μετά τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου, ενώ σημείωσε με τη σειρά του πως αν δεν κλείσει το κεφάλαιο του αγνοούμενου ο πόνος παραμένει.

    Γι αυτό η δουλειά της ΔΕΑ είναι τόσο σημαντική όχι μόνο για τις οικογένειες και τα θύματα αλλά για το μέλλον του νησιού, είπε ο Αμερικανός Πρεσβευτής εκφράζοντας ευχαριστίες σε όσους συμβάλλουν στην τεράστια αυτή προσπάθεια αλλά και τα συλλυπητήρια του, την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό του προς τους συγγενείς των αγνοουμένων που παραμένουν δεσμευμένοι στη διαδικασία της διερεύνησης για τόσα πολλά χρόνια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 March 2008 - 14:29:18 UTC