Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΙΣΛΑΜΙΚΗ
  • [02] ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΑΣΧΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΙΣΛΑΜΙΚΗ

    Προσπάθειες για καλύτερες επαφές με τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη, με σκοπό την αποτροπή τετελεσμένων, θα καταβάλει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή Νικηφόρο Διαμαντούρο.

    Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της οδού Λήδρας, ο κ. Κυπριανού, αφού είπε ότι αυτό το θέμα δεν το διαχειρίζεται ο ίδιος, επισήμανε ότι «είναι στα ζητούμενα που θα συζητηθούν στη συνάντηση της Παρασκευής» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «εκείνη την ημέρα θα μπορέσει να ανακοινωθεί το άνοιγμα».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο ΥΠΕΞ είπε ότι αυτή τη στιγμή το κλίμα που υπάρχει στην ΕΕ έναντι της Κύπρου, είναι θετικό και αναγνωρίζεται η καλή θέληση της πλευράς μας, τόσο στο γενικότερο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, όσο και σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της τ/κ κοινότητας, κάτι που θεωρεί ότι «θα ευκολύνει την παρουσίαση των ανησυχιών μας και των παρατηρήσεων που έχουμε σε διάφορες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν τα κατεχόμενα ή την Τ/κ κοινότητα».

    «Διότι από τη στιγμή που πιστωνόμαστε με καλή θέληση θα μπορούμε να συζητήσουμε τα νομικά επιχειρήματα και αυτά που σχετίζονται με το κεκτημένο και ν είμαστε πιο πειστικοί», είπε.

    Σ ότι αφορά στο θέμα του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε την εκτίμηση πως από τη στιγμή που ο Πρόεδρος πιστώνεται μ αυτή την καλή θέληση, «θα υπάρξει ή τουλάχιστον αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε να υπάρξουν και ανάλογες παραινέσεις και ενθαρρύνσεις προς την άλλη πλευρά για να δείξει την ίδια καλή θέληση».

    Σχετικά με το θέμα των σχέσεων ΕΕ ΝΑΤΟ, ο κ. Κυπριανού είπε πως, «το γεγονός είναι ότι η Τουρκία δυσχεραίνει αυτή τη συνεργασία, από την μια πλευρά διότι υπάρχει η ένσταση της γενικότερα όπου συμμετέχει η Κύπρος».

    Η Κύπρος, όπως είπε, είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, αυτό αναγνωρίζεται τόσο από τα κράτη μέλη όσο και από τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα και επομένως, δεν είναι αποδεκτό το να προβάλλονται τέτοια επιχειρήματα.

    «Αλλά ταυτόχρονα», σημείωσε, «είναι και το ζήτημα ότι προσπαθεί η Τουρκία με έμμεσο τρόπο να αποκτήσει αποφασιστικό λόγο και ρόλο στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ, κάτι το οποίο δεν μπορούν να δεχθούνε τα υπόλοιπα κράτη μέλη».

    [02] ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β` διαβεβαίωσε σήμερα ότι, όπου και να βρίσκεται, πάντοτε υποστηρίζει και λέει τί πρέπει να γίνει για το Κυπριακό, και ευχαρίστησε την Κύπρο για τη βοήθεια που προσφέρει στο Πατριαρχείο.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Πατριάρχης είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι καλός γνώστης του Κυπριακού και εκφράζει ξεκάθαρα τις θέσεις του. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, ο οποίος συνόδευε τον Πατριάρχη, διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας όσον αφορά το Κυπριακό.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δώρισε στον Πατριάρχη ένα ασημένιο ομοίωμα του καραβιού της Κερύνειας, το οποίο χαρακτήρισε ``δώρο ψυχής``. Οπως είπε, ``προσδοκούμε να επιστρέψουμε στην Κερύνεια, μιαν Κερύνεια ελεύθερη, έστω κάτω από τ/κ διοίκηση``, προσθέτοντας ότι ``δεσμευτήκαμε για αυτό, αλλά να έχουν και οι Κερυνειώτες το δικαίωμα να επιστρέψουν``.

    Επίσης, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δώρισε στον Πρόεδρο Χριστόφια έναν ασημένιο εκκλησιαστικό δίσκο, τον οποίο χαρακτήρισε ``δώρο καρδιάς``, και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για όλα όσα έχει κάνει και όσα θα κάνει στο μέλλον, και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Πατριάρχης είπε ότι χαίρεται ``πάρα πολύ γιατί είμαι ο πρώτος ξένος προκαθήμενος ορθοδόξου Εκκλησίας που επισκέπτομαι το νέο Πρόεδρο``.

    ``Ηταν μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση, μαζί με τον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, και έτσι ο Πρόεδρος με πολλή κατανόηση με άκουσε για τα θέματα που απασχολούν το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, που ξεκινά από την Αίγυπτο και απλώνεται στα 54 κράτη της Αφρικής``, είπε.

    Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια γιατί ``με άκουσε με πολλή προσοχή``, προσθέτοντας ότι ``η πολιτεία και η Εκκλησία ουσιαστικά θα μας βοηθήσουν σε αυτό το έργο το μεγάλο, το ανθρωπιστικό, που επιτελεί το Πατριαρχείο``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πατριάρχης είπε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος ``έχει μάθει να είναι πρακτικός άνθρωπος, δεν είπαμε θεωρητικά πράγματα, είπαμε πρακτικά για την επιβίωση ως Πατριαρχείο, τη βοήθεια που θα μας κάνει και η Εκκλησία της Κύπρου, βέβαια μας την κάνει χρόνια τώρα, αλλά και η Κύπρος, για να μας βοηθήσουν σε αυτό το έργο, και μάλιστα να γίνουν έργα, αυτά που οραματίστηκε ο προκάτοχός μου, ο Κύπριος Πατριάρχης Πέτρος ο Ζ`, και πιστεύω ότι όλα του τα όνειρα σιγά-σιγά υλοποιούνται και γίνονται πραγματικότητα``.

    [03] ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Την επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης, Ενσωμάτωσης και Εθνικής Ταυτότητας της Γαλλίας Μπρις Χορτφέ στην Κύπρο, στις 31 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Γάλλο Πρεσβευτή στην Κύπρο Νικολά Γκαλέ, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα όπου αφορούν τις δύο χώρες.

    Οπως είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, συζήτησε με τον Γάλλο Πρεσβευτή, την εισήγηση της Γαλλίδας Υπουργού Δικαιοσύνης για σύναψη συμφωνίας για την προστασία των ηλικιωμένων ατόμων των χωρών μας και γενικά της Ευρώπης, καθώς και το θέμα της λαθρομετανάστευσης το οποίο, όπως είπε, ενδιαφέρει πάρα πολύ και τη Γαλλία.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι συζητήθηκαν επίσης και το Κυπριακό και θέματα που αφορούν την ΕΕ και υπενθύμισε ότι η Γαλλία θα αναλάβει το δεύτερο εξάμηνο του 2008 την Προεδρία της ΕΕ.

    ``Ως εκ τούτου θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων και είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, οι οποίες είναι ήδη πάρα πολύ καλές, θα γίνουν ακόμη καλύτερες με τη συνεργασία του Πρέσβη της Γαλλίας και επίσης με την επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης του κ. Χορτφέ, ο οποίος θα επισκεφτεί την Κύπρο στις 31 Μαρτίου``, είπε και πρόσθεσε: ``Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν στον τομέα του δικού μου Υπουργείου για καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου``.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε επίσης και την ``πλήρη συμφωνία`` του Υπουργείου με την πρόταση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης, όπως αυτή έγινε αποδεκτή από την ΕΕ.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο Γάλλος Πρεσβευτής μίλησε για ``μια προνομιακή σχέση`` μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας σε ζητήματα δικαιοσύνης.

    ``Είμαι σίγουρος πως θα έχουμε και στο μέλλον μια δομημένη επικοινωνία με την Κύπρο σε αυτό τον τομέα όπως και στους υπόλοιπους μια εξαιρετική συνεργασία``, είπε.

    Ερωτηθείς αν η χώρα του μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ο Γάλλος Πρέσβης είπε πως το θέμα αυτό είναι ευρωπαϊκό, το οποίο πρέπει να τύχει χερισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΑΣΧΑ

    Με ειδική εκστρατεία ενόψει του Πάσχα, η Αστυνομία Κύπρου, επιχειρεί τη διαφώτιση του κοινού για πρόληψη και πάταξη του φαινομένου της χρήσης κροτίδων και πυροτεχνημάτων, προς αποφυγή ατυχημάτων και οχληρίας κατά την εορταστική περίοδο.

    Οπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Αστυνομία θα αναλάβει την προσέγγιση και διαφώτιση των μαθητών και άλλων νεαρών προσώπων, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινοτικές, εκκλησιαστικές και σχολικές Αρχές.

    Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα αυξηθούν οι αστυνομικές περίπολοι, κυρίως κοντά στις εκκλησίες και θα τοποθετηθούν αστυνομικοί έξω από τους ναούς, ιδιαίτερα κατά τη λειτουργία της Ανάστασης.

    Παράλληλα, με βάση τις εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων και σε περιοχές που παρατηρήθηκε χρήση κροτίδων και άλλων επικίνδυνων πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια των εορτών, όπως αναφέρει η Αστυνομία, θα οριστεί αστυνομικός, ο οποίος θα βρίσκεται έξω από την εκκλησία καθ` όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και κατά τις ώρες της λειτουργίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 March 2008 - 14:29:13 UTC