Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΓΑΛΛΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΥΠΡΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΑΣ - ΜΗΝΥΜΑ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΥΔΑΤΙΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Εχοντας ως ``μόνιμη έγνοια``, όπως είπε, την ``επιτυχία των προσπαθειών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος``, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε την ελπίδα πως ``οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα συναντήσουν με καλή πίστη αυτή την κοινή προσπάθεια για μια λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και κανενός άλλου και πως το διεθνές ενδιαφέρον θα λειτουργήσει σαν ισχυρός μοχλός πίεσης για την κάμψη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας``.

    ``Την ίδια στιγμή, ως κληρονόμοι μιας ιστορικής παρακαταθήκης, θα συνεχίσουμε τους κοινωνικούς μας αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία, που συστατικό της στοιχείο θα είναι η αδιαμφισβήτητη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας απευθυνόμενος στις γυναίκες - μέλη του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ, με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, που έχει καθορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

    Σε ομιλία του στο ξενοδοχείο ``Χίλτον Παρκ`` και στην εκδήλωση της ΠΟΓΟ για την 8η Μαρτίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαιρέτισε τις γυναίκες, επαναβεβαιώνοντας, όπως είπε, το διαχρονικό του σεβασμό, τη μεγάλη εκτίμηση και την απέραντη αγάπη του προς τις γυναίκες της Κύπρου, ``προς τις μάνες και τις αδερφές, τις συζύγους συντρόφους της ζωής μας, τις εργαζόμενες και αγωνίστριες της ζωής``.

    ``Αντικρίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και με ακλόνητη πίστη ότι τελικά ο λαός μας θα δικαιωθεί``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας πως ``το σύνθημά μας για μια δίκαιη λύση και μια δίκαιη κοινωνία αποτελεί τον κατευθυντήριο φάρο όλων των μελλοντικών μας ενεργειών``.

    ``Δεν θα διστάσουμε και θα καταβάλουμε τις πιο μεγάλες προσπάθειες``, είπε ο Πρόεδρος, έτσι ώστε ``μια συμπεφωνημένη δίκαιη και βιώσιμη λύση να γίνει πραγματικότητα στο σύντομο μέλλον, χωρίς όμως τις αρνητικές εμπειρίες των στενών και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων``.

    ``Στόχος μας``, είπε ο κ. Χριστόφιας, είναι ``μια λύση δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, όπως προνοούν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979, λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, να συνάδει με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών``.

    ``Μια ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία με μια κυριαρχία, με μια διεθνή προσωπικότητα, με ενιαία οικονομία και θεσμούς που θα ενώνουν την Κύπρο και τον λαό της, είναι εφικτή``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΓΑΛΛΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΥΠΡΟ

    Τη δέσμευση της Γαλλίας να συνεχίσει τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις της με την Κύπρο μετέφερε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στη Λευκωσία, Νικολά Γκαλέ, ο οποίος επέδωσε ιδιοχείρως σήμερα στον κ. Χριστόφια επιστολή του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, επαναδιατυπώνοντας την πρόσκλησή του για επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στο Παρίσι περί τα μέσα Ιουλίου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που κράτησε 45 περίπου λεπτά, ο κ. Γκαλέ ανέφερε ότι, ``ως φίλη χώρα της Κύπρου, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γαλλία προφανώς ενθαρρύνει το πνεύμα διαλόγου, το οποίο έχει εκφρασθεί στο νησί κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες``.

    ``Είχα μόλις τώρα την τιμή να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Χριστόφια, με τον οποίο συναντήθηκα αρκετές φορές στο παρελθόν με την προηγούμενη ιδιότητά του``, είπε ο κ. Γκαλέ.

    Οπως είπε, επέδωσε στον Πρόεδρο Χριστόφια ``το αρχικό αντίγραφο της επιστολής του Προέδρου Σαρκοζί, επιστολή η οποία επιδόθηκε την ημέρα αμέσως μετά την εκλογή του κ. Χριστόφια``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΑΣ - ΜΗΝΥΜΑ

    Την ανάγκη διατήρησης του εξαιρετικού επιπέδου σχέσεων Κύπρου Συρίας, επαναβεβαιώνει ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ στο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και εκφράζει ευχές για επιτυχία στο νέο έργο που ανέλαβε καθώς και για συνεργασία όσον αφορά τα προβλήματα της περιοχής.

    Το μήνυμα, μετέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φαϊσάλ Μέκνταντ, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις για τα παράνομα δρομολόγια μεταξύ του κλειστού λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου με τη Λατάκεια, εξέφρασε την πεποίθηση πως «υπάρχουν λύσεις για όλα».

    Όπως ανέφερε ο Σύρος αξιωματούχος η Κυβέρνηση της χώρας του γνωρίζει ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα για τους Κύπριους, σημειώνοντας πως «υπάρχουν πολλοί τρόποι για επίλυση όλων αυτών των αντιπαραθέσεων».

    «Ελπίζουμε ότι όχι μόνο αυτό αλλά και άλλα ζητήματα δεν θα διαταράξουν το πνεύμα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο ξένος επίσημος και κατέληξε: «Υπάρχουν λύσεις για όλα».

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΥΔΑΤΙΚΟ

    Το πρόβλημα ύδρευσης μπορεί να επιλυθεί βραχυπρόθεσμα με δύο τρόπους, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλης Πολυνείκης, τονίζοντας ότι ο πρώτος τρόπος είναι η μεταφορά νερού με τάνκερς από το Λίβανο και ο δεύτερος οι περιορισμοί, οι οποίοι μπορούν να γίνουν με περικοπές που δεν επικροτεί, ή με την εφαρμογή συστήματος ``quota``, ώστε να παρεμποδίζεται η αλόγιστη χρήση του νερού, τρόπο που, όπως είπε, επικροτεί.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας ευρείας σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Γεωργίας και κατά την οποία έγινε ανασκόπηση της υδατικής κατάστασης και συζητήθηκαν μέτρα τα οποία χρειάζονται να ληφθούν ώστε να ικανοποιηθούν οι υδρευτικές ανάγκες της Κύπρου κατά τη διάρκεια του 2008, ο κ. Πολυνείκης επεξήγησε ότι άμεσα τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, οι Δήμοι και οι Κοινότητες θα μελετήσουν τρόπους εφαρμογής συστήματος ``quota``, που μας δίνει τη δυνατότητα να το πράξουμε σε σύντομο εύλογο διάστημα.

    Επεξήγησε, επίσης, ότι στις επόμενες δέκα μέρες θα έχουμε την απάντηση αν μπορούμε να φέρουμε νερό από το Λίβανο οπότε αν είναι εφικτό θα απαλλάξουμε τον πολίτη από τις αποκοπές του νερού.

    Βρισκόμαστε, είπε, σε ενθαρρυντικό σημείο που μάς επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι το σενάριο αυτό μπορεί να λύσει το πρόβλημα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 7 March 2008 - 18:29:12 UTC