Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν δεσμεύτηκε ότι, σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για την Κύπρο και το Κυπριακό, θα εργαστεί για την ενότητα και τη συλλογικότητα, τις οποίες ``χαρακτήρισε θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την επιτυχή διαχείριση του εθνικού μας θέματος``.

    Στην ομιλία μετά την ανακήρυξή του στη θέση του δεύτερου πολιτειακού αξιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καρογιάν ευχαρίστησε όλα τα κόμματα που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του και εξέφρασε την κατανόησή του για την επιλογή του ΔΗΣΥ να τηρήσει αποχή.

    Ο κ. Καρογιάν επιβεβαίωσε την ``αυστηρή`` προσήλωσή του στο Σύνταγμα, ενώ ενέταξε ``ψηλά`` στις προτεραιότητές του τη βελτίωση της λειτουργίας της Βουλής, τη θεσμική κατοχύρωση της νομικής υπηρεσίας του Σώματος, και την οικοδόμηση του νέου κτιρίου του κυπριακού Κοινοβουλίου.

    Στην ομιλία του, ο κ. Καρογιάν είπε ότι θα εργαστεί ``για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου - Ντενκτάς, και Κυπριανού - Ντενκτάς, της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, τις αρχές του διεθνούς Δικαίου και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ``.

    Πρόσθεσε ότι σταθερή επιδίωξή του ``είναι μια λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής, που να επανενώνει το κράτος, λαό και θεσμούς, και να δημιουργεί συνθήκες αρμονικής και ειρηνικής συνύπαρξης όλων των νομίμων κατοίκων της χώρας, Ε/κ, Τ/κ, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, κάτω από συνθήκες ασφάλειας, προόδου και συνεργασίας``.

    ``Σταθερή επιδίωξη μας είναι μια λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εποίκους, χωρίς εκπτώσεις σε όσα θα έθεταν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στο μέλλον και που θα διασφαλίζει το δικαίωμα της επιστροφής των εκτοπισμένων στις πατρογονικές τους εστίες και περιουσίες``, συνέχισε.

    Σημειώνοντας ότι έρχονται κρίσιμες μάχες για την Κύπρο και ότι αναμένονται νέες κινήσεις στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση καλείται να αναλάβει το δικό της μερίδιο στις προσπάθειες για προώθηση των στόχων και των θέσεών μας για την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    ``Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για την Κύπρο και το λαό της``, τόνισε, ``σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για το κυπριακό πρόβλημα, η ενότητα και η συλλογικότητα αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για μια επιτυχή διαχείριση του εθνικού μας θέματος και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστώ με τη συνεργασία και τη βοήθεια, όπως προσδοκώ, όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων``.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι η προσοχή του θα στραφεί και στα ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας της Βουλής σε όλα τα επίπεδα.

    Πέραν της κατοχύρωσης της νομικής υπηρεσίας της Βουλής και την οικοδόμηση του νέου κτιρίου του Σώματος, ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε και στη σύσταση μονάδας εισαγωγής και εφαρμογής νέων τεχνολογιών, η οποία, όπως είπε, ``τοποθετείται ψηλά στις προτεραιότητες καθώς το ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε έχει κάνει σημαντικά άλματα στα θέματα αυτά, που ούτε πρέπει, ούτε μπορούμε να αγνοούμε``.

    ``Σήμερα``, συνέχισε, ``η τεχνολογία συνιστά ένα σημαντικό εργαλείο στην πάρα πέρα εμπλοκή του απλού πολίτη στη νομοθετική και την εν γένει κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Η ηλεκτρονική δημοκρατία, όπως σήμερα αποκαλείται, απαντά στην επιταγή για αμεσότερη δημοκρατία και συμμετοχή και γι αυτό και πρέπει να την ενθαρρύνουμε και να την ενισχύσουμε``.

    Οπως πρόσθεσε, ``η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει να νοιάζεται για τις έγνοιες, τις αγωνίες, τις ανησυχίες του πολίτη, επιδιώκοντας στενότερη σύνδεση και αποτελεσματικότερη επικοινωνία μαζί του``.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας παραμένει η αναβάθμιση της λειτουργίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ενώ ανέφερε πως η παρέμβαση του Κοινοβουλίου στα πολιτιστικά δρώμενα θα συνεχίσει να αναδεικνύει το κοινωνικό του πρόσωπο, συμβάλλοντας έτσι δημιουργικά στον πολιτισμό.

    Είπε ότι θα καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και γενικότερα των σχέσεων του κυπριακού Κοινοβουλίου με τους διεθνείς κοινοβουλευτικούς θεσμούς, καθώς και με ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων, που διαδραματίζουν ρόλο στο κυπριακό πρόβλημα.

    Αναφέρθηκε και στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι ``η ενεργότερη εμπλοκή μας στους θεσμούς και τα όργανα της ΕΕ μάς επιτρέπει να φιλοδοξούμε ότι μπορούμε να είμαστε ουσιαστικοί συντελεστές του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι``.

    Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής εξήρε το έργο του προκατόχου του και νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος ``έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του ρόλου και του έργου της νομοθετικής εξουσίας και του εκσυγχρονισμού των δομών και των διαδικασιών της``.

    ``Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για συνέχιση αυτής της πορείας και για την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής των Αντιπροσώπων``, πρόσθεσε.

    O κ. Καρογιάν είπε ότι αισθάνεται βαρύ το φορτίο που αναλαμβάνει. ``Εχω πλήρη επίγνωση των ευθυνών μου και τη βούληση να εργαστώ μέσα σε πνεύμα συνεννόησης, συνεργασίας, συναντίληψης και συναίνεσης για να εκπληρώσω στον ύψιστο βαθμό τα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων``, συμπλήρωσε.

    Απευθυνόμενος προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο κ. Καρογιάν κατέληξε λέγοντας ότι ``θεωρώντας το Κοινοβούλιο μας ως την κεντρική δεξαμενή ζύμωσης πολιτικών θέσεων και ως τη βασική εστία προβληματισμού, με τη δική σας συμβολή, θα λειτουργήσουμε σε ψηλά επίπεδα δεοντολογίας, ηθικής και διαφάνειας, ώστε η δημοκρατία στη φυσική της κοιτίδα να τιμάται και να αναγνωρίζεται και όλοι μαζί να την μετουσιώσουμε σε πράξη``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 6 March 2008 - 18:29:14 UTC