Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΟΥΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΑΡΚΟΖΙ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2007

  • [01] ΜΠΟΥΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Συγχαρητήρια επιστολή από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για την εκλογή του διαβίβασε σήμερα στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρόλαντ Σλίκερ, στην οποία ο κ. Μπους εκφράζει την επιθυμία της Ουάσιγκτον για στενή συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, ο Αμερικανός Πρεσβευτής είπε ότι «σήμερα ήμουν στην ευχάριστη θέση να συναντηθώ με το νέο Πρόεδρο κ. Χριστόφια και είχα την τιμή να του παρουσιάσω επιστολή από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους με την οποία τον συγχαίρει για την εκλογή του, σημειώνοντας την επιθυμία της αμερικανικής Κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ευρύ φάσμα διμερών ζητημάτων και φυσικά το πιο σημαντικό ζήτημα της εξεύρεσης μιας διευθέτησης, η οποία θα επανενώνει το νησί».

    Ο κ. Σλίκερ είπε πως «ο εκλελεγμένος Πρόεδρος δέχθηκε ευγενικά αυτή την επιστολή, διαβεβαιώνοντάς με ότι έχει παρόμοιες προθέσεις σε σχέση με τη συνεργασία μας και συμφωνήσαμε να βρισκόμαστε σε επικοινωνία και να υλοποιήσουμε πραγματικά και κατά πολύ πρακτικό τρόπο τις επιθυμίες που εκφράζονται στην επιστολή».

    Σε ερώτηση για το κατά πόσον θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Σλίκερ είπε πως «ελπίζουμε ασφαλώς ότι οι επαφές μεταξύ του νέου Προέδρου και του ηγέτη της τ/κ κοινότητας θα δημιουργήσουν μια κατάσταση, στην οποία η διαδικασία των ΗΕ θα κυλήσει μπροστά πολύ γρήγορα».

    «Πιστεύω ότι τα ΗΕ έχουν και εκείνα τις δικές τους ιδέες για το πώς θα προχωρήσουν μπροστά και νομίζω πως και η διεθνής κοινότητα στέλνει πολλά σήματα ενθάρρυνσης στα δυο μέρη για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και φυσικά υπάρχουν στοιχεία στα ΗΕ που θα βοηθήσουν τα δυο μέρη να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε ο κ. Σλίκερ.

    Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική εργασία στα ζητήματα αυτά το συντομότερο δυνατό και τα δυο μέρη και τα ΗΕ είναι πολύ ικανά να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Ο κ. Σλίκερ είπε ότι «διάφορα πολιτικά γεγονότα του τελευταίου χρόνου που έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία τώρα έχουν εκλείψει και δεν πρέπει να δίνουμε σημασία σε αυτά, έτσι ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

    Αναφορικά με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, είπε ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων συμφώνησαν με τα ΗΕ τη συγκεκριμένη συμφωνία, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία είναι εκεί, είναι ένα εργαλείο προς χρήση και προνοεί μια διαδικασία με την οποία μπορούν τα δύο μέρη να εργαστούν».

    Οπως είπε ο Αμερικανός Πρεσβευτής «αυτό στο οποίο πρέπει να πραγματικά να δεσμευτούν δεν είναι η προπαρασκευαστική εργασία αλλά η ουσία των ζητημάτων, έτσι πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τα διαθέσιμα μέσα για να φθάσουμε στην ουσία το συντομότερο δυνατό».

    Σε ερώτηση κατά πόσον τα δυο μέρη βρίσκονται κοντά στην πιο πάνω τοποθέτηση, ο κ. Σλίκερ είπε ότι «εναπόκειται στις δυο πλευρές και στα ΗΕ να το προσδιορίσουν αυτό».

    «Πιστεύω ότι είναι πολύ ικανοί να βρεθούν μαζί και να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή βάση για δέσμευση και νομίζουμε ότι πρέπει να το πράξουν αυτό το συντομότερο δυνατό», κατέληξε ο Αμερικανός Πρεσβευτής.

    Αναφορικά με ενδεχόμενη επίσκεψη του Μάθιου Μπράιζα, Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο τρίγωνο Αγκυρα Αθήνα Λευκωσία, ο Αμερικανός Πρεσβευτής απάντησε πως δεν έχει πληροφορίες για κάτι τέτοιο, προσθέτοντας πως όταν υπάρξει μια τέτοια πληροφορία θα κοινοποιηθεί.

    [02] ΣΑΡΚΟΖΙ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

    Θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει με επιστολή του προς τον Δημήτρη Χριστόφια ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    ``Εκφράζω την πολύ ειλικρινή ευχή, όπως το εύχεστε και εσείς ο ίδιος, όπως η θητεία σας σάς επιτρέψει να επιτύχετε μία βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, λύση που τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι αναμένουν εδώ και τόσο πολύ καιρό``, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σαρκοζί και διαβεβαιώνει πως ``η Γαλλία, ιδίως στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα στηρίζει πάντα τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και θα είναι πάντα πρόθυμη να προσφέρει τη βοήθειά της``.

    ``Κατά την εκτέλεση των υψηλών καθηκόντων σας που ο λαός σάς εμπιστεύθηκε, δια της καθολικής ψηφοφορίας, μπορείτε να στηριχθείτε στη βοήθεια και τη φιλία της Γαλλίας``, αναφέρει ο Γάλλος Πρόεδρος.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την εκτίμηση ότι πάρα πολλά εξαρτώνται από την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, διατύπωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας πως υπάρχει «μια προσδοκία και ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι με τον κ. Ταλάτ έχουμε ευθύνη να τα βρούμε».

    «Εγώ συμφωνώ μαζί τους. Το θέμα είναι να βρούμε την αναγκαία κατανόηση», είπε σε δηλώσεις του στη Βουλή, όπου μετέβη σήμερα για να αποχαιρετήσει το προσωπικό, σε μια σεμνή τελετή.

    Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι «επί δικής μου Προεδρίας θα γίνει κάθε προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ούτως ώστε να δικαιωθεί αυτός ο λαός που υποφέρει για περισσότερο από μισό αιώνα».

    [04] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2007

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα της επιβίωσης, δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας Κίκης Λαζαρίδης, ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα των ΚΑ για το 2007, τα οποία παρουσιάζουν, μετά από τέσσερα χρόνια ζημιών, καθαρό κέρδος 1,17 εκατομμύρια ευρώ (686.000 λίρες), σε σύγκριση με καθαρή ζημιά 7,4 εκ. ευρώ (4,3 εκ. λίρες) το 2006.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε πως ``βασική προϋπόθεση για να σταθεροποιηθούν τα θετικά δεδομένα και να υπάρξουν ακόμη πιο βελτιωμένα αποτελέσματα είναι η διαφύλαξη της ειρήνης στο εργασιακό πεδίο``, ενώ εξήγγειλε, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων, την παραχώρηση σειράς ωφελημάτων προς το προσωπικό, όπως είναι η παραχώρηση μιας ετήσιας προσαύξησης το 2008, συνολικού ύψους 600.000 λιρών, η διανομή του 10% των κερδών του 2007 και η παραχώρηση μετοχών στο προσωπικό.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία παρουσίασε την ένδειξη των οικονομικών αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος των ΚΑ για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2007, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι ``οι παραχωρήσεις που έγιναν από το προσωπικό στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, σε συνδυασμό με μια σειρά από μέτρα και πρωτοβουλίες που λήφθηκαν και εξακολουθούν να λαμβάνονται από τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση φέρνουν ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα``, προσθέτοντας ότι ``η επαναφορά της εταιρείας στην κερδοφορία σημειώνεται σε μια περίοδο αντίξοων συγκυριών κατά την οποία οι τιμές των καυσίμων εξακοντίστηκαν στα ύψη και ο ανταγωνισμός καθίσταται αδυσώπητος``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 26 February 2008 - 18:29:15 UTC