Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΘΗΝΑ

    Μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους Κυπρίους αν θα είναι βιώσιμη και λειτουργική, έστειλε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ανακοινώνοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ. Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα στο επιτελείο του τους Πρεσβευτές της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος του επέδωσε συγχαρητήριο μήνυμα για την εκλογή του και πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο. Ελαβε, επίσης, μεταξύ άλλων, ένα θερμό, όπως το χαρακτήρισε, συγχαρητήριο μήνυμα από το Γάλλο Πρόεδρο και συγχαρητήριο μήνυμα από τον προκαθήμενο της κυπριακής εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β`.

    Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το εαρινό Συμβούλιο Κορυφής και ότι σύντομα θα καθοριστεί ``μια πρώτη διερευνητικής φύσεως συνάντηση`` με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο είχε ήδη μια τηλεφωνική επαφή.

    Σε παρατήρηση ότι ξεκινά σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτό ήταν η δέσμευσή του. ``Το υποσχέθηκα στον κυπριακό λαό να κάνω αυτό το πράγμα και βεβαίως θα το κάνω. Είμαι άνθρωπος, ο οποίος τηρεί τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις του``, είπε.

    Σε παρατήρηση ότι Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο είπε σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του ότι τον διαβεβαίωσε ότι τόσο η χώρα του όσο και η διεθνής κοινότητα δεν θέλουν να επιβάλουν οποιαδήποτε λύση, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ``πέραν του ότι δεν θα μπορούσε να μου πει κάτι διαφορετικό ο κ. Μίλετ διότι στις επαφές μας τις διαχρονικές, αλλά και τις πρόσφατες έκανα ξεκάθαρο ότι εάν θέλουμε η λύση στο Κυπριακό να είναι βιώσιμη και στο χρόνο αφού είναι και λειτουργική και στις συνθήκες δίκαιη πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους και όχι από επιβολή από έξω και χαίρομαι εάν το έχει εμπεδώσει αυτό η διεθνής κοινότητα``.

    Υπενθύμισε ότι πολλά από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, αλλά και το ΣΑ με απόφασή του μιλά για να επιδειχθεί καλή θέληση από τους Κύπριους και κυπριακή πρέπει να είναι η λύση στο Κυπριακό.

    Ερωτηθείς αν έχει συζητήσει τη χρονική περίοδο πραγματοποίησης της συνάντησής του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είπε ότι είχε μια πρώτη τηλεφωνική επαφή. ``Ασφαλώς και εδώ θα εμπλακούν τα Ηνωμένα Εθνη, όπως συνήθως, και πιστεύω ότι σύντομα θα καθοριστεί μια πρώτη διερευνητικής φύσεως συνάντηση``, είπε.

    Σε ερώτηση αν η συνάντηση με τον κ. Ταλάτ θα ακολουθήσει των επισκέψεών του στο εξωτερικό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι σίγουρα. ``Οταν μιλάμε για την άλλη εβδομάδα να πάμε στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα γίνει πριν γίνει και η εγκαθίδρυση του Προέδρου της Δημοκρατίας``, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις σκέψεις του για τη σύνθεση του Υπουργικού του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι βρίσκεται στη διαδικασία των σκέψεων και των τελικών αποφάσεων``, και πρόσθεσε χαριτολογώντας ``να μην μας φάνε οι σκέψεις``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 25 February 2008 - 14:29:17 UTC