Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΚΑΘΟΔΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ -ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
  • [03] ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ - EE - ΚΟΝΔΥΛΙΑ
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΚΑΘΟΔΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ

    Κορυφώνεται η άφιξη Κυπρίων ψηφοφόρων από το εξωτερικό ενόψει των προεδρικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής και μόνον για σήμερα οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν δρομολογήσει 38 πτήσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες έκτακτες για να καλυφθεί η ακύρωση χθεσινών δρομολογίων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, λόγω της 24ωρης παναπεργίας στην Ελλάδα.

    ``Οι Κυπριακές Αερογραμμές``, όπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, Κυριάκος Κυριάκου, ``έχουν προσφέρει στα εκλογικά επιτελεία των τριών υποψηφίων στις προσεχείς προεδρικές εκλογές -Τάσσου Παπαδόπουλου, Δημήτρη Χριστόφια και Ιωάννη Κασουλίδη- 14.700 περίπου θέσεις, οι οποίες έχουν κατανεμηθεί στους τρεις υποψηφίους, σχεδόν ισομερώς και κατόπιν κοινής συνεννόησης μεταξύ τους σε συσκέψεις με τις Κυπριακές Αερογραμμές``.

    ``Η κάθοδος των ψηφοφόρων``, συνέχισε ο κ. Κυριάκου, ``ξεκίνησε δειλά από την περασμένη εβδομάδα, 8 και 10 Φεβρουαρίου, όμως κορυφώνεται η κάθοδος αυτή την εβδομάδα και, συγκεκριμένα, σήμερα και αύριο αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων από το εξωτερικό``.

    ``Λόγω της χθεσινής 24ωρης απεργίας στην Ελλάδα``, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών, ``εμείς έχουμε βάλει και άλλες πτήσεις, πρόσθετες από τις προγραμματισμένες για σήμερα, για να μεταφέρουν τους 1.200 περίπου επιβάτες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν χθες να ταξιδέψουν``.

    ``Ηδη, από σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες``, όπως ανέφερε ο κ. Κυριάκου, ``έγιναν πτήσεις προς Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ηράκλειο, πήγαν και επέστρεψαν υπερπλήρη τα αεροπλάνα μας και τώρα ξαναπάνε για να μεταφέρουνε στην Κύπρο όλους αυτούς τους ψηφοφόρους``.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το χρόνο των τελευταίων ειδικά δρομολογημένων πτήσεων προς μεταφορά ψηφοφόρων, ο κ. Κυριάκου δήλωσε ότι οι μεταφορές ψηφοφόρων θα συνεχισθούν μέχρι και την Κυριακή, όμως ο κύριος όγκος των επιβατών αυτών θα έρθει στην Κύπρο ``σήμερα και αύριο``.

    ``Σήμερα, για παράδειγμα``, πρόσθεσε ο κ. Κυριάκου, ``οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν δρομολογήσει 38 πτήσεις για να μεταφέρουν κόσμο από το εξωτερικό. Είναι``, συνέχισε, ``οι προγραμματισμένες μας πτήσεις και δεν έχουμε κάνει έκτακτες πτήσεις για μεταφορά ψηφοφόρων``.

    ``Είναι σαφές``, είπε, ``ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν προσφέρει θέσεις στα αεροπλάνα τους και στα κανονικά τους δρομολόγια και οι έκτακτες πτήσεις που έγιναν ήσαν αυτές προς κάλυψη της χθεσινής απεργίας μόνον``.

    ``Την περασμένη εβδομάδα``, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κυριάκου, ``αναμένονταν 1.200 επιβάτες που είχαν δεσμευτεί από τα εκλογικά επιτελεία και τα κόμματα για να ταξιδέψουν στην Κύπρο, αυτή την εβδομάδα έχουμε άλλες 7.100 θέσεις δεσμευμένες και για το δεύτερο γύρο των εκλογών έχουν δεσμευθεί από τους υποψηφίους άλλες 6.400 θέσεις, δηλαδή το σύνολο ανέρχεται στις 14.700 περίπου θέσεις``.

    Ερωτηθείς για το κατά πόσον παρέχεται η δυνατότητα σε υποψήφιο, ο οποίος δεν θα επιτύχει να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, να παραχωρήσει σε άλλον υποψήφιο θέσεις τις οποίες έχει δεσμεύσει, ο κ. Κυριάκου είπε πως, ``ναι, τα κόμματα έχουν, με βάση τις διευθετήσεις που έχουν γίνει, προθεσμία τέσσερεις ημέρες πριν ταξιδέψουν οι ψηφοφόροι τους, να επιβεβαιώσουν την κράτηση για το ταξίδι, διαφορετικά χάνονται οι θέσεις και ενδεχομένως να παραχωρηθούν σε άλλον``.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί για τις αφίξεις Κυπρίων ψηφοφόρων από το εξωτερικό, οι Κυπριακές Αερογραμμές θα φέρουν τον κύριο όγκο αυτών, όμως μεταφορές ψηφοφόρων γίνονται και με άλλες εταιρείες, με τακτικά δρομολόγια αλλά και δρομολογώντας έκτακτες πτήσεις διάφορων αεροπορικών εταιρειών.

    Η κύρια μάζα των ψηφοφόρων του εξωτερικού αναμένεται να προέλθει από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Λονδίνο.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ -ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

    Επιστολή διαμαρτυρίας για παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Κύπρου από την Τουρκία, απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στην επιστολή με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου, ο κ. Μαυρογιάννης καταγγέλλει νέες παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία που σημειώθηκαν από τις 5 Δεκεμβρίου του 2007 μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου του 2008.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, αφού εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους τονίζει ότι η Τουρκία, με τις ανεύθυνες αυτές ενέργειες, όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανονισμούς, αλλά θέτει σε κίνδυνο και τη διεθνή πολιτική αεροπλοΐα στην περιοχή.

    Η Τουρκία, μια χώρα που φιλοδοξεί του χρόνου να κατακτήσει μια μη-μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σημειώνει ο κ. Μαυρογιάννης, συστηματικά προσπαθεί να υποσκάψει την κυριαρχία και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας προωθώντας μια παράνομη αποσχιστική οντότητα, και εκχωρώντας, μεταξύ άλλων, στον εαυτό της δικαίωμα παρέμβασης μέρους του κυρίαρχου εναέριου χώρου της Κύπρου.

    Αυτό, αναφέρει ο Κύπριος διπλωμάτης, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το κλίμα εμπιστοσύνης που πρέπει να επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών για να επαναρχίσουν διαβουλεύσεις και αποτελεί, ακόμα μια φορά, απόδειξη του συγκεκριμένου πολιτικού στόχου της Τουρκίας που είναι η παγίωση της διαίρεσης του νησιού και η διατήρηση της παρουσίας της στην Κύπρο.

    Η επιστολή κυκλοφόρησε επίσημα ως έγγραφο του ΟΗΕ.

    [03] ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ - EE - ΚΟΝΔΥΛΙΑ

    Το Γραφείο Προγραμματισμού αναφέρει πως δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ από τις χορηγίες της ΕΕ.

    Σε ανακοίνωση του, αναφορικά με τα στοιχεία, που έχουν ανακοινωθεί στις Βρυξέλλες και παρουσιάζουν την Κύπρο να βρίσκεται στην τελευταία θέση των δέκα νέων κρατών μελών της ΕΕ, με ποσοστό 62%, στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, το Γραφείο Προγραμματισμού σημειώνει πως για την Προγραμματική Περίοδο 2004-2006 παραχωρήθηκε στην Κύπρο από την ΕΕ, στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, ποσό 109 εκ. Τα 55 εκ. θα διατεθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα 54 εκ. από το Ταμείο Συνοχής.

    Με στόχο, συνεχίζει, την πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, έχουν εγκριθεί 70, περίπου, έργα συνολικού Προϋπολογισμού 200 εκ. από τα οποία 10 έχουν ήδη ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης. Το ποσό αυτό αφορά τόσο στην εθνική όσο και στην κοινοτική συνεισφορά και υπερκαλύπτει τον διαθέσιμο Προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις καθυστερήσεων και πιθανών προβλημάτων στην υλοποίηση των έργων. Τα έργα υλοποιούνται αρχικά από εθνικούς πόρους και οι δαπάνες ανακτώνται, εκ των υστέρων, από το σχετικό Ταμείο της ΕΕ.

    Το Γραφείο Προγραμματισμού αναφέρει πως για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το συνολικό χρηματοδοτικό πλαίσιο, που συμφώνησε η Κύπρος, έχει προβεί σε ετήσια κατανομή των πόρων για κάθε Πρόγραμμα. Με βάση το σύστημα της ΕΕ οι δεσμεύσεις κάθε χρόνου (2004-2006) πρέπει να δαπανηθούν εντός δύο ετών. Επομένως, σημειώνει, η περίοδος για τα Προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων λήγει στο τέλος του 2008.

    Για όλα τα Προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, προσθέτει, έχουν υπερκαλυφθεί οι δεσμεύσεις και οι στόχοι απορρόφησης τόσο για το 2006 όσο και για το 2007 και δεν έχει απολεσθεί έστω και ένα ευρώ.

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β μεταβαίνει στην Αθήνα για να παραστεί στην ενθρόνιση του εκλεγέντος νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο και ώρα 1100 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

    Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναχωρεί στις 0930 αύριο, με την πτήση CY 312 για Αθήνα.

    Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Πυλιώτης.

    Στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα επιστρέψει το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου και ώρα 2020 (πτήση CY 337).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 14 February 2008 - 10:29:13 UTC