Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΛΚ-ΕΔ ΣΥΝΟΔΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
  • [04] ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΟΗΕ αντί να ξεκινήσει δική του νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, θα υποστηρίξει τις προσπάθειες καλής πίστης και των δύο πλευρών στην Κύπρο για επανέναρξη του διαλόγου και αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε η Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μισέλ Μοντάς.

    Η τοποθέτηση της κ. Μοντάς έγινε με αφορμή τις επισημάνσεις του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, Μάικλ Μόλερ κατά την καθιερωμένη «παρέλαση των μεταλλίων» στη Λευκωσία.

    Στις δηλώσεις της, η κ. Μοντάς είπε ότι ο κ. Μόλερ δήλωσε πως ΟΗΕ θα υποστηρίξει, αντί να ξεκινήσει μια δική του νέα πρωτοβουλία, τις προσπάθειες καλής πίστης και των δύο πλευρών για επανέναρξη.

    ``Ο κ. Μόλερ``, κατέληξε η Εκπρόσωπος, ``σημείωσε ότι, όντως το έτος αυτό μπορεί να αποβεί κρίσιμο για τη λύση και ότι έφθασε η ώρα για σοβαρές διαπραγματεύσεις``.

    [02] ΕΛΚ-ΕΔ ΣΥΝΟΔΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη θέση ότι δεν θα πρέπει να γίνεται διασύνδεση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασαν την Παρασκευή ομιλητές στη δημοσιογραφική διάσκεψη, που ακολούθησε της διήμερης συνόδου του Πολιτικού Γραφείου της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Ευρωπαίων Δημοκρατών (ΕΛΚ-ΕΔ), που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

    Στη δημοσιογραφική διάσκεψη αναφέρθηκε, επίσης, ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού σύντομα, υπάρχει ο κίνδυνος οι Ε/κ να καταστούν μειονότητα, λόγω της συνεχιζόμενης εισροής Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα.

    Ο Πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζόζεφ Ντάουλ αναφέρθηκε στη σημασία ανάπτυξης όλων των γειτόνων της ΕΕ στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι σκοπός της ΕΕ δεν είναι να επιβάλει τις θέσεις της στους γείτονες της, αλλά να συμβάλει στην αρμονική λειτουργία της περιοχής. Οπως είπε ο κ. Ντάουλ, η Ευρώπη πρέπει να έχει πολιτικές θέσεις.

    Η Επικεφαλής της Ομάδας Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την τ/κ κοινότητα Φρανσουά Γκροστέτ είπε ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και ότι είναι δύσκολο να συσχετιστεί η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού σύντομα, υπάρχει ο κίνδυνος οι Ε/κ να καταστούν μειονότητα, λόγω της συνεχιζόμενης εισροής Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του στις 17 Ιανουαρίου έδωσε καλυπτική έγκριση για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γενικής Γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργικό εξουσιοδότησε το Υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία του Αραβικού Συνδέσμου ότι έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες νομικές διαδικασίες έναρξης ισχύος του Μνημονίου.

    Σκοπός του Μνημονίου Συναντίληψης είναι η ανάπτυξη ενός δομημένου πολιτικού διαλόγου και κοινής συνεργασίας σε διάφορους πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, στo πλαίσιο του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής και της διεθνούς ασφάλειας και της σταθερότητας.

    [04] ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

    ``Τα παιδιά έχουν φωνή``. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στην κυπριακή κοινωνία η πρώτη Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, η οποία παρουσίασε την Παρασκευή τις προτεραιότητές της για το 2008.

    Στόχος της για το 2008, είπε, είναι ο εντοπισμός και η προώθηση των απόψεων των παιδιών όπου τα ίδια δεν μπορούν να ακουστούν, η προώθηση σε διάφορα επίπεδα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τη δικαστική και νομοθετική εξουσία, των θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά, η διαφώτιση της κοινωνίας ώστε να διασφαλίζονται στην πράξη τα δικαιώματα του παιδιού στην οικογένεια, την κοινωνία, το σχολείο και την κοινότητα.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, η κ. Κουρσουμπά ανέφερε ότι ένας άλλος στόχος της είναι η διασφάλιση ότι όλες οι πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού εφαρμόζονται. Θα παρακολουθεί επίσης το νομοθετικό έργο προκειμένου να εναρμονίζεται με τις διεθνείς συμβάσεις που αφορούν τα παιδιά. Η κ. Κουρσουμπά ανέφερε ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ θα εκδοθεί στα Ελληνικά σε απλή γλώσσα αλλά και στα Αγγλικά και τα Τούρκικα. Η Επίτροπος είπε ότι θα αναλάβει εκστρατεία διαφώτισης και αλλαγής της νοοτροπίας σχετικά με τη θέση των παιδιών στο κοινωνικό σύνολο της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 8 February 2008 - 14:29:16 UTC