Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΕΙΨΑΝΑ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ - DIGITAL SHIP CYPRUS
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΕΙΨΑΝΑ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

    Ριπές όπλων ακούστηκαν στη Λευκωσία και ταράχτηκε προσωρινά από κρότο πολεμικό ο ήχος της ευημερίας. Ριπές τιμής υπέρ δέκα Ελλαδιτών παλικαριών που επιστρέφουν στη γενέθλια γη, 34 χρόνια μετά, σκεπασμένα με τη γαλανόλευκη, με τη σημαία της Κύπρου και ένα δάφνινο στεφάνι.

    Σε μια φορτισμένη από συγκίνηση τελετή που πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΦ, οι δέκα πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, παραδόθηκαν στους οικείους τους ως ταυτοποιημένα λείψανα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, του Υπουργού Αμυνας Χριστόδουλου Πασιαρδή και του Υφυπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Κωνσταντίνου Τασούλα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδωσε εκ μέρους της πολιτείας και του λαού, την «πρέπουσα και οφειλόμενη τιμή προς τους εξ Ελλάδος αδελφούς μας, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κύπρου», διερμηνεύοντας προς τους Ελλαδίτες προσκεκλημένους «τα ειλικρινή αισθήματα της παντοτινής τιμής και εκτίμησης του λαού μας, για την ηρωική θυσία των δέκα γενναίων αδελφών μας».

    «Αν οι συγγενείς τους δικαιούνται να περηφανεύονται για την ελληνική αρετή των πεσόντων, η Ελλάδα και η Κύπρος υποχρεούνται να τιμούν τη θυσία τους και να αγωνίζονται για τη δικαίωσή της. Δικαίωση της θυσίας τους, θα είναι η λύτρωση της υπέρ βωμών και εστιών μαχόμενης Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Για τους δέκα Ελλαδίτες, έναν ανθυπολοχαγό και εννέα υπαξιωματικούς, είπε πως έπεσαν «στην πιο μακάβρια ώρα της ιστορίας του τόπου μας, στην πιο εφιαλτική ώρα της εθνικής ζωής και πορείας μας. Και επιστρέφουν σήμερα στην Ελλάδα, για να αναπαυθούν στο χώμα της γενέτειράς τους. Επεσαν, ηρωικά μαχόμενοι κατά του τουρκικού Αττίλα. Και επιστρέφουν σήμερα ως ήρωες στην ελληνική γη που τους γέννησε».

    «Μαζί τους δεν θα επιστρέψει ποτέ η μνήμη της θυσίας τους και η ανάμνηση της γενναιότητάς τους, που θα παραμείνει παντοτινά στις σκέψεις και στις καρδιές του Κυπριακού Ελληνισμού. Τα οστά τους θα κηδευθούν, αλλά η αρετή και η λεβεντιά τους θα μείνουν ζωντανά και άταφα σύμβολα, για να διαμηνύουν τις ευθύνες και το χρέος μας απέναντι σε αυτή τη μικρή και βασανισμένη γη της Κύπρου, που για την ελευθερία της εκείνοι θυσιάστηκαν και που για τη δικαίωσή της εμείς αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως «ο αγώνας μας, αγώνας ελευθερίας και επιβίωσης, θέλει σύνεση, αλλά και όραμα, θέλει υπευθυνότητα αλλά και πίστη» και πρόσθεσε: «Είναι αγώνας για λύση, αλλά όχι μια οποιαδήποτε λύση, που αντί για λύση θα προδιαγράφει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι αγώνας για να κλείσει το Κυπριακό. Δεν είναι αγώνας για να κερδίσουμε χρόνο, χάνοντας την ουσία. Αγωνιζόμαστε για την πραγματική επανένωση του λαού και του τόπου και όχι για μια εύθραυστη συγκόλληση των διαιρεμένων διά της βίας μερών του νησιού μας. Αγωνιζόμαστε για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση και όχι για μια ρηχή και επισφαλή διευθέτηση. Αγωνιζόμαστε για ένα σίγουρο μέλλον και όχι για ένα αβέβαιο αύριο».

    Στον αγώνα αυτό, κατέληξε ο Πρόεδρος, σταθερή, συνεπής και πολύμορφη ήταν και παραμένει η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη της Ελλάδος. «Αυτή η συμπαράσταση και αλληλεγγύη παρέχεται, όχι ως εκδήλωση συμβατικής υποχρέωσης, αλλά ως εκπλήρωση εθνικού χρέους απέναντι στη μαρτυρική Κύπρο και στο μεγαλομάρτυρα Κυπριακό Ελληνισμό», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Υφυπουργός της Ελλάδας είπε πως οι ριπές όπλων που τάραξαν προσωρινά σήμερα τον ήχο της ειρήνης και τον ήχο της ευημερίας είναι καλοδεχούμενες γιατί «είναι ήχος που τιμά πεσόντες υπέρ πατρίδος, είναι ήχος που ξυπνά αναμνήσεις και ήχος που υπενθυμίζει παρουσία αδήριτη χρέους».

    «Η ευζωία είναι επιρρεπής στη λησμονιά, έτσι είναι η φύση των ανθρώπων όταν επιδιώκουν ένα καλύτερο αύριο. Τίποτε όμως δεν μπορεί να καλύψει τον ήχο των ριπών της τιμής προς τους πεσόντες γιατί κατά βάθος μέσα στις συνειδήσεις μας, μέσα στην καθημερινότητα επιδιώξεως της ευημερίας φωλιάζει αυτή η αίσθηση του χρέους και η αναγνώριση του χρέους», είπε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «πέρασαν 34 χρόνια, έκαναν οι προκείμενοι νεκροί και μια δεύτερη Οδύσσεια, πέραν της προσωπικής που τους οδήγησε να θυσιαστούν για την πατρίδα. Σήμερα λήγει η δεύτερη οδύσσεια και επιστρέφουν στην Ιθάκη τους».

    Απευθυνόμενους στους οικείους των πεσόντων, ο Υφυπουργός είπε πως «όλα αυτά που σήμερα κατακτήσαμε τα οφείλουμε στο ότι κάποιοι άνθρωποι πείσαν ότι είμαστε, ως ελληνισμός, αποφασισμένοι να πέσουμε για τα σύνορά μας, για την ελευθερία μας για τον τρόπο ζωής». Αυτή, κατέληξε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, είναι η αξία του μηνύματος της θυσίας τους, αυτή είναι η αξία της αποτροπής, για την οποία πάντα αγωνιζόμαστε Ελλάδα και Κύπρος.

    Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Μαίρη Κουρούπη δήλωσε ότι η μέρα αυτή είναι «σκέψη και σιωπή», ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε παράπονα που οι οικογένειες των πεσόντων στην εκδήλωση δεν ήταν μπροστά με τους επίσημους. «Αυτό ήταν λάθος» είπε η κ. Κουρούπη, καλώντας τους ιθύνοντες να το προσέξουν σε επόμενες παρόμοιες εκδηλώσεις.

    «Χρειάστηκε να περάσουν 34 χρόνια για να μπορέσουμε και εμείς να βρούμε τους συγγενείς μας, οι οποίοι έπεσαν στην Κύπρο», είπε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Τσαμκιράνης, αδελφός, ο οποίος σημείωσε την αγωνία και τη μεγάλη στεναχώρια των γονιών των αγνοουμένων, εκ των οποίων οι περισσότεροι πέθαναν χωρίς να προλάβουν να δουν έστω και αυτή την εξέλιξη.

    «Ελπίζω η ηρωική τους θυσία να μην πάει χαμένη και να δούμε κάποτε την Κύπρο όπως ακριβώς την ήθελε πάντοτε ο ελληνικός λαός, ελεύθερη και ανεξάρτητη», είπε ο κ. Τσαμκιράνης.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ - DIGITAL SHIP CYPRUS

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τις προσπάθειες για διατήρηση ενός υψηλής ποιότητας νηολογίου και θα συμμετάσχει ενεργά σε όλα τα διεθνή βήματα για τη λήψη πολιτικών σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, έδωσε η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Μαρία Μαλαχτού Παμπαλλή, σε χαιρετισμό της στο διήμερο συνέδριο «Digital Ship Cyprus``, που οργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Κύπρο.

    Στο χαιρετισμό της, η Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε πως «ενώ η ναυτιλία χαρακτηρίζεται ως ο αιμοδότης του παγκόσμιου εμπορίου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επικοινωνίες αποτελούν το νευρικό σύστημα της ναυτιλίας», προσθέτοντας ότι «με δεδομένο ότι τα πλοία ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο και εκτίθενται σε διάφορους κινδύνους, η διακίνηση πληροφοριών μεταξύ των πλοίων και όλων των εμπλεκομένων είναι ζωτικής σημασίας». «Οι αποδοτικοί και αποτελεσματικοί επικοινωνιακοί κόμβοι χρειάζονται ώστε να διασφαλίζεται η γρήγορη μεταφορά πληροφοριών για τη λήψη άμεσων αποφάσεων σε κάθε περίσταση», είπε η κ. Παμπαλλή, σημειώνοντας ότι «η ενίσχυση της ασφάλειας και της αποδοτικότητας της ναυτιλιακής κίνησης, όπως επίσης και η αποτροπή της μόλυνσης της Ανατολικής Μεσογείου είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων και του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας».

    «Βασικός στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας και ποιότητας στα κυπριακά πλοία ώστε, όχι απλά να παραμείνουμε στη Λευκή Λίστα του Μνημονίου του Παρισιού (MOU) αλλά να έχουμε και τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς, απώλειες και τραυματισμούς σε τυχόν ατυχήματα στη θάλασσα», είπε η Υπουργός Συγκοινωνιών και διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι «η Κύπρος θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη διατήρηση ενός υψηλής ποιότητας νηολογίου και θα συμμετάσχει ενεργά σε όλα τα διεθνή βήματα για τη λήψη πολιτικών σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία».

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Με την ευκαιρία της ίδρυσης στην Κύπρο του σωματείου «Το Σπίτι της Ευρώπης», διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Κέντρα Πληροφόρησης Europe Direct εκδήλωση στην Πύλη Αμμοχώστου την ερχόμενη Παρασκευή. Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα μιλήσει η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου με θέμα: «50 χρόνια ευρωπαϊκή οικοδόμηση ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών».

    Η Ομοσπονδία «Των Σπιτιών της Ευρώπης» ιδρύθηκε το 1950 από τους πολίτες των χωρών της Ευρώπης που είχαν αρχίσει να συνδέονται οικονομικά. Στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο υπάρχουν σήμερα 120 ``Σπίτια της Ευρώπης`` και η κάθε χώρα μπορεί να ιδρύσει ένα ή περισσότερα ``Σπίτια της Ευρώπης``, με προϋπόθεση τη συνεργασία με ένα υφιστάμενο ``Σπίτι``.

    Στην Κύπρο, το ``Σπίτι της Ευρώπης`` ιδρύθηκε με την υποστήριξη του ``Σπιτιού της Ευρώπης`` στη Ρόδο. Οι σημαντικότεροι στόχοι του Σπιτιού της Ευρώπης είναι η ενημέρωση του απλού πολίτη για θέματα και αποφάσεις της ενωμένης Ευρώπης, που τον ενδιαφέρουν, δηλαδή πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα, τα οποία διαχειρίζονται τα κεντρικά όργανα της ΕΕ, και η προώθηση της αλληλογνωριμίας και της σύσφιγξης σχέσεων μεταξύ των λαών της Ευρώπης μέσω των ΜΜΕ, του πολιτισμού, των καλών τεχνών, της λογοτεχνίας, της μουσικής και οποιασδήποτε πνευματικής δημιουργίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 5 February 2008 - 12:29:13 UTC