Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΦΙΛΑΝΔΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΚΟΣΟΒΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΛΙ ΡΕΝ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΑΡΚΟΖΙ - ΜΕΡΚΕΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [04] ΕΛΚ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΦΙΛΑΝΔΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΚΟΣΟΒΟ

    Στην άρνηση της Τουρκίας να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, καθώς και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, αναφέρθηκε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή κατά τη διάρκεια συνάντησής της με Φιλανδούς δημοσιογράφους.

    Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, όπου η κ. Μαρκουλλή πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας, η Κυπρία Υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας τη συμφωνία των δύο πλευρών επί της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και της διαδικασίας Γκαμπάρι.

    Η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, εξάλλου, την τουρκική άρνηση αναφορικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2007, υιοθετούν τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

    Επεσήμανε, επίσης, την πρόσφατη σχετική αναφορά στο κείμενο της αναθεωρημένης εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, που ενέκρινε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ενωσης.

    Η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου είναι μια συμφωνία αρχών, είπε η κ. Μαρκουλλή, σημειώνοντας ότι καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί λόγω της τουρκικής στάσης. Αντίθετα, πρόσθεσε, η Τουρκία εντείνει τη σκληρή της στάση επί του Κυπριακού, αφού Τούρκοι αξιωματούχοι προωθούν, τώρα και δημόσια, μια νέα πολιτική για το Κυπριακό στη βάση δύο χωριστών κρατών καθώς και μια διαδικασία επίλυσης του προβλήματος που παρεκκλίνει από τη διαδικασία Γκαμπάρι.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καλωσόριζε μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό εντός του 2008, που θα οδηγούσε στην άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για την έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής της Συμφωνίας.

    Η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε, επίσης, στο σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα από το κατοχικό καθεστώς, στο συνεχιζόμενο εποικισμό των κατεχομένων και στην παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

    Ερωτηθείσα για τη θέση της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, νοουμένου ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, κάτι που μέχρι σήμερα αρνείται να πράξει.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της απόρριψης του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι το σχέδιο ήταν αποτέλεσμα επιδιαιτησίας και όχι συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο αντιμετώπιζε τις ανησυχίες της τουρκικής πλευράς, και, κυρίως, της Τουρκίας τόσο για το θέμα της ασφάλειας, για το περιουσιακό καθώς και για άλλα θέματα κρίσιμης σημασίας.

    Ερωτηθείσα σε σχέση με τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κόσοβο και κατά πόσο θα διαφοροποιηθεί, η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η στάση της Κύπρου αφορά σε θέση αρχής και διεθνούς νομιμότητας. Πρόσθεσε ότι η απόσχιση αποτελεί θέμα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, το οποίο προστατεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών και αυτό το πλαίσιο έχει τεθεί από τα Ηνωμένα Εθνη. Πρόσθεσε ότι η θέση της Κύπρου στο θέμα του Κοσόβου τυγχάνει σεβασμού από την ΕΕ και πρόσθεσε ότι την ίδια θέση συμμερίζονται και άλλες χώρες μέλη της Ενωσης.

    Ερωτηθείσα για το θέμα της αναγνώρισης του Μαυροβουνίου, η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας.

    Τέλος, η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Φιλανδίας και Κύπρου τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή φιλανδικού αποσπάσματος στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Η Υπουργός Εξωτερικών θα έχει αργότερα σήμερα συναντήσεις με το Φιλανδό ομόλογό της κ. Ilkka Kanerva, με τον οποίο θα δώσει στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου, καθώς και με την Υπουργό Μετανάστευσης και Ευρώπης Astrid Thors. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Pertti Salolainen.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΛΙ ΡΕΝ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

    Η θέση και η άποψη της κυπριακή Κυβέρνησης για το θέμα των κατεχόμενων λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που έχει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, προσθέτοντας ότι και η άποψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνη που εκφράζει ο κ. Ρεν.

    Υπενθύμισε ότι ``η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν υπέρ του απευθείας εμπορίου και αν είχε διαφορετική θέση από αυτήν που έχει στο συγκεκριμένο θέμα, θα ήταν σε αντίθεση με τη θέση της για το απευθείας εμπόριο``.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΑΡΚΟΖΙ - ΜΕΡΚΕΛ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πάντα είχε τη θέση ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να ενταχθεί την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ σε ό,τι αφορά τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ πριν να εκλεγεί Καγκελάριος είχε κι αυτή την ίδια θέση, αλλά μετά ``μαλάκωσε`` τις απόψεις της, ενόψει της τότε δημιουργίας του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις των δύο ηγετών για το θέμα της τουρκικής ενταξιακής πορείας της Τουρκίας

    [04] ΕΛΚ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ

    Στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Φεβρουαρίου η σύνοδος του Πολιτικού Γραφείου της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών (ΕΛΚ-ΕΔ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με κύριο θέμα συζήτησης την Ευρω-Μεσογειακή πολιτική και τις προοπτικές της.

    Τη σύνοδο θα απασχολήσουν επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομάδας, το Κυπριακό και ο ρόλος των ΗΕ και της ΕΕ ως σημαντικών παραγόντων για προώθησης λύσης στο Κυπριακό, ενόψει και των επικείμενων προεδρικών εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου στην Κύπρο.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Νότια και Ανατολική Μεσόγειος καθώς και η Μέση Ανατολή είναι περιοχές ζωτικής στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, που τόσο το Συμβούλιο της ΕΕ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν καθορίσει ως σημαντικές προτεραιότητές εξωτερικής πολιτικής για την ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 31 January 2008 - 16:29:12 UTC