Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - Τ/Κ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΕΕ - Τ/Κ

    Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, ξεκαθάρισε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλή και πρόσθεσε πως μόνο με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος μπορεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ανέφερε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυρίαρχο δικαίωμα, όπως το έχει διατυπώσει η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να κηρύξει κλειστά τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της και κάθε κράτος -μέλος της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση να τηρούν τους διεθνείς και κοινοτικούς αυτούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.

    Η Υπουργός που μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει μεταξύ άλλων και συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για την διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν ερωτήθηκε εάν θα θέσει και το θέμα που έχει εγερθεί αναφορικά με τα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου.

    Αφού είπε ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητήσει με τον κ. Ρεν η Υπουργός πρόσθεσε πως η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι ξεκάθαρη και έχει διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή. Διαφωνούμε ριζικά με την αυθαίρετη ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία όμως συνάδει και με τη θέση που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Κανονισμό για το απ` ευθείας εμπόριο με τους Τ/κ. Ο Κανονισμός είχε υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια και δεν έχει υιοθετηθεί γιατί έχει διαπιστωθεί ότι είναι απαράδεκτος και όχι μόνο σ` ότι αφορά τη νομική του βάση αλλά και σε διάφορα άλλα θέματα».

    Ανέφερε επίσης ότι «εμάς μας αρκεί το γεγονός ότι η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει τοποθετηθεί ρητά όσον αφορά τον Κανονισμό για το απ`ευθείας εμπόριο, ότι δηλαδή με βάση το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να κηρύξει κλειστά τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της και κάθε κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση να τηρούν αυτούς τους διεθνείς και κοινοτικούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο».

    ΕΕ - Τ/κ ------------- Σε ερώτηση αναφορικά με τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους Τ/κ για το θέμα της εναρμόνισής τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι και το θέμα αυτό θα συζητήσει στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν.

    Ήδη έχουν γίνει διαβήματα όταν είχαμε πριν από αρκετές μέρες τις πρώτες πληροφορίες για το θέμα αυτό, είπε η κ. Μαρκουλή και πρόσθεσε πως «η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Για μας δεν υπάρχει θέμα εναρμόνισης των Τ/κ με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό που υπάρχει μέσα στον χρηματοδοτικό κανονισμό και για το οποίο έχουμε συμφωνήσει, είναι ενημέρωση των Τ/κ για το κοινοτικό κεκτημένο. Ήδη έχουν ήδη υιοθετηθεί κάποια προγράμματα και ένα μέρος από τον χρηματοδοτικό κανονισμό για την ενημέρωση των Τ/κ για το κοινοτικό κεκτημένο» ανέφερε.

    «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει εναρμόνιση των Τ/κ με το κοινοτικό κεκτημένο γιατί αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο στις κατεχόμενες περιοχές. Για να εφαρμοστεί και για να εναρμονιστούν οι Τ/κ με το κοινοτικό κεκτημένο θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό ούτως ώστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο να μπορεί να εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε η Υπουργός και πρόσθεσε ότι τη θέση αυτή της κυβέρνησης θα την επαναλάβει ξανά στη συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλες με τον Ολι Ρεν.

    Σε ερώτηση εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί από μόνη της στο θέμα αυτό χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ενστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Μαρκουλή απάντησε πως «ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι έχει γίνει με τον λειτουργό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τι ακριβώς επαφές είχε και ποιος είναι ο στόχος της Επιτροπής. Οταν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα θα γίνουν όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν», είπε και σημείωσε πως δικός της στόχος είναι να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον κ. Ρεν και να τοποθετηθεί όπως έχει ήδη τοποθετηθεί.

    Αναφερόμενη στο ταξίδι της στις Βρυξέλλες η Υπουργός είπε ότι αύριο θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Φινλανδία όπου θα έχει επαφές με τον ομόλογό της και άλλους αξιωματούχους, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στην Εσθονία για επαφές μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της χώρας και μέλη του Κοινοβουλίου.

    Τέλος, όσον αφορά στο θέμα των λαθρομεταναστών που έρχονται μέσω των κατεχομένων, η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτό το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα. «Το έχουμε θέσει και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά το έθεσα και εγώ η ίδια προσωπικά στους δέκα Υπουργούς Εξωτερικών στα πλαίσια της άτυπης συνάντησης των Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ και είναι ένα από τα θέματα που θα εγείρω με τον κ. Ρεν», κατέληξε η ΥΠΕΞ.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Η Κύπρος συγκρίνεται ευνοϊκά με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που δημιούργησε για την ομαλή ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, εκτιμά ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

    Σε ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο, ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε εντυπωσιακή την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας αναφέροντας σαν ενδεικτικά δεδομένα την αύξηση του Ακαθαρίστου Εθνικού Εισοδήματος κατά 4-4.5% τον περασμένο χρόνο και τη μετατροπή της δημοσιονομικής κατάστασης από ελλειμματική, της τάξης του 6.5%, σε πλεονασματική με το τέλος του 2007. Θεώρησε «αξιοζήλευτο» το ύψος της ανεργίας στο 3.8% και υπολογίζει ότι η συμβολή των μεταναστών στην Κύπρο βρίσκεται στο 15-20% της παραγωγής.

    Είπε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν το κυριότερο άμεσο πρόβλημα λόγω του γενικού εισαγόμενου πληθωρισμού, του κόστους των καυσίμων και της αύξησης τιμών των κινεζικών προϊόντων που για μακρό χρονικό διάστημα κρατούντο σε χαμηλά επίπεδα. Δεδομένου ότι το γενικότερο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής βρίσκεται τώρα στην ευρωζώνη, η Κύπρος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μερικά επιμέρους μέτρα, κυρίως μέσω της Κεντρικής Τράπεζας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 27 January 2008 - 16:29:15 UTC