Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [02] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
  • [04] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ``ΑΛΙΕΙΑ``

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Δεν μπορούμε να έχουμε συνεχή και περιφερειακή ασφάλεια χωρίς τη δημιουργία ενός βιώσιμου και εδαφικά εφαπτόμενου Παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα ζει σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας, πλάι σ΄ ένα ασφαλές Ισραήλ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του σε διεθνές συνέδριο με τίτλο «Προοπτικές Ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή: Εξετάζοντας την Αραβοϊσραηλινή διένεξη», που διοργανώθηκε στη Λευκωσία από το Daedalos Institute of Geopolitics και την Έδρα Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ``δεν μπορούμε να έχουμε συνολική ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς την ειρηνική επίλυση των άλλων πτυχών της Αραβοϊσραηλινής διένεξης, συγκεκριμένα αυτών που αφορούν τον Λίβανο και τη Συρία`` και γι` αυτό είναι αναγκαία η εμπλοκή παραγόντων της περιοχής, ενώ ευεργετική είναι και η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Αραβικό Σύνδεσμο, όπως είπε.

    Αναφερόμενος στην παρούσα κατάσταση του Μεσανατολικού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως περίπου δύο μήνες μετά τη Διάσκεψη της Αννάπολης και την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, δεν έχουμε καταστεί μάρτυρες οποιωνδήποτε βελτιώσεων στην περιοχή.

    Απεναντίας, πρόσθεσε, η κατάσταση ασφάλειας έχει επιδεινωθεί και τόσο Ισραηλινοί όσο και Παλαιστίνιοι πολίτες υπήρξαν θύματα αυξανόμενης βίας.

    ``Ταυτόχρονα, η ανθρωπιστική κατάσταση στις κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές, η οποία επιδεινώνεται από τον παρόντα αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, παραμένει μία πηγή σοβαρής ανησυχίας. Όχι μόνο για τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά και εξαιτίας της πιθανής ανάπτυξης πολιτικού και θρησκευτικού ριζοσπαστισμού, ο οποίος αναπτύσσεται υπό τέτοιες συνθήκες πολιτικής και οικονομικής στασιμότητας``, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε σχέση με το ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος προς μία ειρηνική διευθέτηση της Αραβοϊσραηλινής διένεξης και της περιφερειακής ασφάλειας γενικότερα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος έχει καταστεί το εξωτερικό σύνορο της Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και η δυνατότητα της να ενεργεί ως πολιτική, οικονομική και πολιτιστική γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής έχει περαιτέρω ενδυναμωθεί.

    Πρόσθεσε πως σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα λογικό πλαίσιο αρχών και κανόνων δικαίου και δημοκρατίας σε ολόκληρη την περιοχή, η Κύπρος έχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών, το οποίο πηγάζει από το γεγονός ότι διατηρεί εγκάρδιες διμερείς σχέσεις με όλους τους γείτονες της, τόσο με τις Αραβικές χώρες όσο και με το Ισραήλ.

    ``Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή``, είπε και αναφέρθηκε σε δύο παραδείγματα του πιθανού ρόλου της Κύπρου στην περιοχή.

    Οπως είπε η γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου έχει προβληθεί στην πράξη κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2006 και η διεύρυνση των όρων εντολής της Προσωρινής Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, ώστε να συμπεριλάβει ένα ναυτικό απόσπασμα, είχε ως αποτέλεσμα τη χρήση του λιμανιού της Λεμεσού από τις συμμετέχουσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως βάση του στόλου τους.

    ``Η επιτυχής εγκαθίδρυση και λειτουργία μιας τέτοιας συνολικής ειρηνευτικής επιχείρησης, μέσω της ζωτικής βοήθειας ενός γείτονος κράτους, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύει ότι η Κύπρος αποτελεί μια στρατηγική δίοδο πρόσβασης για την ταχεία και ασφαλή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης``, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, η Κύπρος βοηθά στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας του Λιβάνου και της Παλαιστινιακής Αρχής.

    ``Αποτελεί πεποίθηση μου ότι ιδιαίτερα όσον αφορά το Παλαιστινιακό, μια καλά εκπαιδευμένη, λειτουργούσα με διαφάνεια και ικανή δημόσια υπηρεσία θα αντανακλά θετικά στην ειρηνευτική διαδικασία. Μέσω της Στρατηγικής της Κυβέρνησης μας για Συνεργασία σε θέματα Ανάπτυξης έχουμε παραχωρήσει πέραν των τριών εκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής τόσο προς τον Λίβανο όσο και προς την Παλαιστινιακή Αρχή για προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και δημιουργίας θεσμών για την περίοδο 2008-2010``, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι λόγω και της γεωγραφικής εγγύτητας της Κύπρου τόσο προς το Λίβανο όσο και τις Παλαιστινιακές Περιοχές όπως και της υποδομής μας, καθίσταται προφανές ότι η Κύπρος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς διεθνείς οργανισμούς προς το σκοπό αυτό.

    Είπε πως χρειάζεται να γίνουν αμοιβαία και ταυτόχρονα βήματα και από τις δύο πλευρές, όπως αυτά περιγράφονται στον Οδικό Χάρτη, ώστε να οικοδομηθεί ένα πολιτικό περιβάλλον συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

    [02] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

    Ο τερματισμός ενεργειών που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο ή προκαλούν εντάσεις, είαι προϋπόθεση για πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δήλωσε την Παρασκευή από την Κωνσταντινούπολη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής.

    ``Οι προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας είναι θετικές και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα σημαντικά, όμως οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη προχωρούν ουσιαστικά μόνο μέσα από ένα σταθερό και φιλικό πολιτικό πλαίσιο», είπε.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι «σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι πάντα η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας θα πρέπει να σταματήσουν ενέργειες που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο ή προκαλούν εντάσεις. Βάση των σχέσεών μας θα πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αξίες, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης

    [03] ΥΠΕΞ - ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

    Σειρά επαφών με αξιωματούχους της Λιβύης είχε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία βρίσκεται στη χώρα για επίσκεψη εργασίας, όπου υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης για Διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Λιβύης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κ. Μαρκουλλή, η οποία επισκέπτεται τη Λιβύη ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Abdurrahman Shalgam, είχε συναντήσεις με τον Γραμματέα της Γενικής Λαϊκής Επιτροπής (Πρωθυπουργό) El Baghdadi A. Mahmudi, τον Γραμματέα του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου Al-Zanati Mohamed Al-Zanati, τον Γραμματέα (Υπουργό) για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης Abdelati Alobidi και τον Γραμματέα του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου Shukri Ghanem.

    Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, η κ. Μαρκουλλή επέδωσε επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον Λίβυο ηγέτη, Συνταγματάρχη Μουαμάρ Αλ Καντάφι. Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης της ζήτησε να διαβιβάσει τους θερμούς χαιρετισμούς του Λίβυου ηγέτη, καθώς και τους δικούς του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το φίλο λαό της Κύπρου.

    [04] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ``ΑΛΙΕΙΑ``

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε αναλυτική παρουσίαση του κυπριακού επιχειρησιακού προγράμματος «Αλιεία» για την περίοδο 2007-2013, το οποίο εγκρίθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2007. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προυπολογισμό 39.448.836 ευρώ, εκ των οποίων τα το 50% (19.724.418 ευρώ) θα καλυφθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.

    Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2004-2006 η Κυπριακή Αλιεία ωφελήθηκε από την υποστήριξη της ΕΕ χάρις στο ΧΜΠΑ που συνεισέφερε 3.419.073 ευρώ. Υποστηρίχθηκε ένας σχετικά μεγάλος αριθμός έργων. Η ικανότητα του αλιευτικού στόλου μειώθηκε κατά 560 GT (2.515 KW), έγιναν 12 νέες επενδύσεις υδατοκαλλιέργειας, βελτιώθηκε αριθμός μικρών λιμένων (αλιευτικά καταφύγια), και υποστηρίχθηκαν 7 επενδύσεις μεταποίησης.

    Το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τα έτη 2007- 2013 στοχεύει να στηριχτεί στην επιτυχία του προηγούμενου προγράμματος και να παγιώσει τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη αλιεία και για ένα τομέα της υδατοκαλλιέργειας που να σέβεται τη φύση και να ικανοποιεί τα αιτήματα των καταναλωτών και της βιομηχανίας τροφίμων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 25 January 2008 - 18:29:18 UTC