Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ - ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ
  • [02] ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ - ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
  • [03] ΕΕ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ - ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

    Ετοιμα είναι όλα για την εκτύπωση 550.000 ψηφοδελτίων, όπως δήλωσε ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής, Λάζαρος Σαββίδης, προσθέτοντας πως τα ψηφοδέλτια για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου να αρχίσει η διανομή και οι Εφοροι Εκλογής να τα έχουν στη διάθεσή τους έως την Τετάρτη 14 του ιδίου μηνός για την κατανομή τους ανά εκλογικό κέντρο και κάλπη.

    Η τελική μορφή του ψηφοδελτίου είναι έτοιμη, είπε ο κ. Σαββίδης, μετά από σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών εκπροσώπων των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας με τον ίδιο και ανώτερους συνεργάτες του.

    Οπως δήλωσε ο κ. Σαββίδης, στο τέλος της σύσκεψης, το Κυβερνητικό Τυπογραφείο θα αρχίσει από σήμερα την εκτύπωση 550.000 ψηφοδελτίων, στα οποία θα υπάρχουν, εντός παράλληλων πλαισίων οι φωτογραφίες και τα ονόματα των υποψηφίων, κατ` αλφαβητική σειρά λαμβανομένων υπόψη των επωνύμων των υποψηφίων, πλην των Ιωάννη Κασουλίδη, Δημήτρη Χριστόφια και Τάσσου Παπαδόπουλου, των οποίων η σειρά καθορίζεται επίσης αλφαβητικώς, λαμβανομένου όμως υπόψη του ονόματος του συνδυασμού των.

    Το ψηφοδέλτιο, δείγμα του οποίου δόθηκε στους δημοσιογράφους, περιλαμβάνει, με τη σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά, τα ονόματα, τις φωτογραφίες και τα εμβλήματα του κ. Κασουλίδη, του κ. Χριστόφια και του κ. Παπαδόπουλου. Ακολουθούν, τα πλαίσια με τις φωτογραφίες, τα εμβλήματα και τα ονόματα των Ανδρέα Ευστρατίου, Κώστα Θεμιστοκλέους, Κώστα Κυριάκου (Ούτοπου), Μάριου Ματσάκη, Αναστάση Μιχαήλ και Χριστόδουλου Νεοφύτου.

    ``Με τους εκπροσώπους των υποψηφίων``, είπε ο κ. Σαββίδης, ``συζητήθηκαν οι διάφορες εκκρεμότητες από τη χθεσινή μας συνάντηση`` και ``έχει συμφωνηθεί το ψηφοδέλτιο``.

    ``Υπάρχει ένα μικρό ερωτηματικό, όμως``, πρόσθεσε, ``το οποίο έθεσε ο εκπρόσωπος του ανεξάρτητου υποψηφίου κ. Κώστα Θεμιστοκλέους και που θα συζητηθεί από τον ίδιο, όπως μας έχει πληροφορήσει, μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας``. ``Η θέση η δική μου, με βάση και τη γνωμοδότηση, την οποία μας έχει δώσει εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, είναι τελειωτική και θα προχωρήσουμε με την εκτύπωση των ψηφοδελτίων``, δήλωσε ο κ. Σαββίδης.

    ``Χθες``, είπε ο κ. Σαββίδης, ``υπήρχαν δύο παρατηρήσεις``, από τις οποίες ``η μία ήταν κατά πόσον τα ονόματα των υποψηφίων θα αναγράφονται, με πρώτο το επώνυμο και μετά το όνομα ή το όνομα και μετά το επώνυμο``. ``Η απόφασή μου``, συνέχισε, ``αφού μελέτησα την πρακτική, η οποία ακολουθείτο τα τελευταία χρόνια και εννοώ τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, η πρακτική ήταν ότι αναγράφεται το όνομα του κάθε υποψηφίου και μετά το επώνυμο``.

    ``Το δεύτερο θέμα, το οποίο είχε τεθεί``, όπως ανέφερε ο Γενικός Εφορος Εκλογής, ``ήταν το μέγεθος των εμβλημάτων και κατά πόσον ήταν μέσα στο πλαίσιο εκείνο, το οποίο είχε τεθεί από την Υπηρεσία Εκλογών``. ``Εγιναν κάποιες μικρο-τροποποιήσεις``, είπε ο κ. Σαββίδης, ``όχι σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, αλλά σε ό,τι αφορά το μέγεθος και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι και, ως εκ τούτου, το ψηφοδέλτιο αυτό είναι και το τελικό``.

    Εκπρόσωπος του κ. Θεμιστοκλέους, όπως είπε ο κ. Σαββίδης, ``και χθες και σήμερα, έθιξε το κατά πόσον, μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων, επιτρέπεται σε κάποιον υποψήφιο να προσθέσει έμβλημα ή επωνυμία εκεί, όπου δεν υπέβαλε κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων``. ``Η θέση η δική μας, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τη γνωμάτευση του Εισαγγελέα της Δημοκρατίας``, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, ``είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι, αν το κάνουμε, αυτομάτως ανοίγουμε την πόρτα για να γίνουν πάρα πολλές διαφοροποιήσεις, οι οποίες δεν επιτρέπονται``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης, "την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11:00 το πρωί, θα έχω την επόμενή μου συνάντηση με τους εκπροσώπους των υποψηφίων και η συνάντηση αυτή θα γίνει για συζήτηση των έγκυρων και άκυρων ψηφοδελτίων``. ``Θα προηγηθεί``, συνέχισε, ``η συνάντησή μου με τους Εφόρους Εκλογής, για να συζητήσουμε διάφορα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα για τις εκλογές, καθώς επίσης για να ανταλλάξουμε απόψεις σε ό,τι αφορά το ποια ψηφοδέλτια θα θεωρούνται άκυρα ή έγκυρα``.

    Το γραφείο του, όπως είπε ο κ. Σαββίδης, ``αυτεπάγγελτα`` μελέτησε το θέμα του εμβλήματος του κ. Ευστρατίου, το οποίο είναι το ίδιο με αυτό του διεθνούς οργανισμού καταγραφής ρεκόρ. ``Μελετήσαμε το θέμα``, είπε ο κ. Σαββίδης, ``πήραμε τις σχετικές πληροφορίες από τον κ. Ευστρατίου και έχουμε στη διάθεσή μας επιστολή (από το διεθνή οργανισμό Γκίνες) που επιτρέπει στον κ. Ευστρατίου να χρησιμοποιήσει αυτό το έμβλημα και, ως εκ τούτου, το θέμα θεωρείται κλειστό``. Η επιστολή αναφέρει ότι επιτρέπεται στον κ. Ευστρατίου να χρησιμοποιεί αυτό το έμβλημα, είπε ο κ. Σαββίδης, επειδή το όνομά του έχει αναγραφεί στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες.

    [02] ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ - ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

    Στο γυναικείο φύλο ανήκει η μερίδα του λέοντος των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Εφορος Εκλογής, από το σύνολο των 515.994 ψηφοφόρων, οι 261.410 είναι γυναίκες και οι 254.584 είναι άνδρες.

    Η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα είναι οι ψηφοφόροι μεταξύ 20 και 29 ετών, που ανέρχεται σε 96.543, η οποία κατανέμεται σε 49.708 άνδρες και 46.835 γυναίκες.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα είναι οι ψηφοφόροι μεταξύ 40 - 49 ετών, που ανέρχεται σε 95.875 (48.540 άνδρες και 47.335 γυναίκες). Ακολουθεί η ομάδα 50-59 ετών που ανέρχεται σε 86.306 (43.308 άνδρες - 42.998 γυναίκες), οι ψηφοφόροι μεταξύ 30 - 39 ετών, που ανέρχεται σε 83.006 (41.590 γυναίκες, 41.416 άνδρες), οι ψηφοφόροι από 70 ετών και άνω που ανέρχονται σε 70.562 (40.014 γυναίκες, 30.548 άνδρες) και η ηλικιακή ομάδα μεταξύ 60 - 69 ετών, που ανέρχεται σε 66.224 (34.156 γυναίκες, 32.068 άνδρες).

    [03] ΕΕ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η μη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης, από την Τουρκία, επηρεάζει την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με απάντηση της Σλοβενικής Προεδρίας στον Ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, Δημήτρη Παπαδημούλη.

    Οπως επισημαίνει στην απάντηση προς τον Ελληνα Ευρωβουλευτή, τον περσινό Δεκέμβριο, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Τουρκία δεν είχε τηρήσει την υποχρέωσή της για πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης, με αποτέλεσμα τα κράτη μέλη που συνέρχονταν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη να μην αποφασίσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τα κεφάλαια που περιλαμβάνουν τομείς δράσης που σχετίζονται με τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία, εως ότου η Επιτροπή διαπιστώσει την εκ μέρους της Τουρκίας τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του εν λόγω Πρωτοκόλλου.

    Τα κεφάλαια αυτά είναι τα εξής: Ελεύθερη Κυκλοφορία Εμπορευμάτων, Δικαίωμα Εγκατάστασης και Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών, Οικονομικές Υπηρεσίες, Γεωργία και Ανάπτυξη της Υπαίθρου, Αλιεία, Πολιτική Μεταφορών, Τελωνειακή Ενωση, Εξωτερικές Σχέσεις. Πέραν τούτου, το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη που συνέρχονταν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη θα αποφάσιζαν να μην κλείσουν προσωρινά κανένα κεφάλαιο, μέχρι που η Επιτροπή διαπιστώσει την εκ μέρους της Τουρκίας τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του εν λόγω Πρωτοκόλλου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 January 2008 - 12:29:14 UTC