Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΠΕΚ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • [01] ΓΓ ΟΠΕΚ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) Αμπντάλα Σαλέμ Ελ Μπαντρί δήλωσε σήμερα πως οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν θα διστάσουν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, εάν αυτό επιβάλλει η αγορά, προσθέτοντας πως ο ΟΠΕΚ δεν θεωρεί ότι τα αποθέματα πετρελαίου είναι χαμηλά.

    Ο κ. Ελ Μπαντρί, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για πρώτη φορά, ύστερα από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας, έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο ΓΓ του ΟΠΕΚ συνοδεύετο, μεταξύ άλλων, από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Μιχαηλίδη, τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη και τον Πρόεδρο του ΕΒΕΛ Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη.

    Τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, απασχόλησαν οι εξελίξεις στον τομέα του μαύρου χρυσού διεθνώς.

    Σε ερώτηση κατά πόσο, ενόψει της επόμενης συνάντησης του ΟΠΕΚ την 1η Φεβρουαρίου, υπάρχει πρόθεση για αύξηση της παραγωγής, ο κ. Μπαντρί είπε ότι η Γραμματεία του Οργανισμού θα υποβάλει στους Υπουργούς των χωρών του ΟΠΕΚ έκθεση, που θα βασίζεται στην προσφορά και τη ζήτηση, τις τιμές του πετρελαίου και το ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης.

    ``Είμαι βέβαιος ότι οι Υπουργοί στη Σύνοδο δεν θα διστάσουν να αυξήσουν την παραγωγή, αν αυτό δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της αγοράς``, είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπαντρί είπε πως η τιμή του πετρελαίου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η τιμή του δολαρίου, η κρίση στα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ καθώς επίσης και από γεωπολιτικούς λόγους και ``πάνω από όλα από κερδοσκόπους``, όπως είπε.

    Σε άλλη ερώτηση, ο ΓΓ του ΟΠΕΚ είπε πως τα αποθεματικά πετρελαίου δεν είναι χαμηλά.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή έκκληση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου λόγω των υψηλών τιμών του μαύρου χρυσού, ο κ. Μπαντρί σημείωσε πως όταν η αγορά δικαιολογεί αύξηση της παραγωγής, η κάθε χώρα θα ακολουθήσει. Υπενθύμισε ότι από το 2002 μέχρι σήμερα ο ΟΠΕΚ αύξησε την παραγωγή κατά πέντε εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως γιατί ``νομίζαμε ότι η αγορά δικαιολογούσε μια τέτοια αύξηση``.

    ``Ο ΟΠΕΚ, όπως είπα, δεν θα διστάσει να αυξήσει την παραγωγή αν η αγορά δικαιολογεί αυτή την αύξηση``, κατέληξε.

    Εξάλλου, ο κ. Ελ Μπαντρί είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι γνώστης των εξελίξεων παγκοσμίως σε ό,τι αφορά το μαύρο χρυσό.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος του ζήτησε κάποια συμβουλή αναφορικά με τις δραστηριότητες της Κύπρου για έρευνα για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας, ο κ. Ελ Μπαντρί απάντησε αρνητικά.

    ``Εχω πληροφορίες για κάθε χώρα η οποία επιθυμεί να έχει νέες δραστηριότητες (στον τομέα του πετρελαίου), αλλά δεν μιλήσαμε συγκεκριμένα για την Κύπρο``, είπε.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ελ Μπαντρί υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών στο Προεδρικό Μέγαρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 16 January 2008 - 10:29:11 UTC