Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΣΥΡΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΥΒΕΙΤ - ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΣΥΡΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξει αίσιο τέλος στο θέμα των παράνομων ατμοπλοϊκών δρομολογίων μεταξύ Συρίας και κατεχόμενης Αμμοχώστου, εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Υπουργός ανέφερε ότι «η δική μας εκτίμηση παρ` όλο ότι δεν έχουμε ειδοποιηθεί επίσημα ότι έχει τερματιστεί το δρομολόγιο, εντούτοις και οι επαφές που έχω με τους Σύρους αξιωματούχους και οι διαβεβαιώσεις που έχουμε πάρει κατά καιρούς, είναι ότι τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα δεν έχουν πραγματοποιηθεί δρομολόγια».

    Εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «αυτό το θέμα θα έχει ένα αίσιο πέρας σύντομα».

    Κληθείσα να σχολιάσει την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιούλ στη Νέα Υόρκη, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «δεν είναι μυστικό πως η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα κινητικότητας μετά τις προεδρικές εκλογές» και επανέλαβε ότι η «εμείς θέλουμε κινητικότητα, θέλουμε λύση, θα θέλαμε και αυτό το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές να μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για προετοιμασία των διαπραγματεύσεων».

    Όμως πρόσθεσε έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η οποιαδήποτε πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι «μέσα στα σωστά πλαίσια, χωρίς επιδιαιτησίες, χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα και σίγουρα να στοχεύει στην επανένωση του νησιού, στην επανένωση του λαού της Κύπρου μέσα σε ένα κράτος που θα είναι ομόσπονδο, δικοινοτικό και διζωνικό».

    Αυτή είναι η απόφαση της διεθνούς κοινότητας για τη λύση του Κυπριακού είπε η κ. Μαρκουλή «όπως αντικατοπτρίζεται μέσα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις κατά καιρούς αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φαίνεται όμως ότι η τουρκική πλευρά και ιδιαίτερα η Τουρκία τροχοδρομούν κάποιες άλλες επιλογές που σίγουρα την φέρνουν αντιμέτωπη με αυτές τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας για ένα κράτος στην Κύπρο που θα επανενώνει και το έδαφος και το λαό».

    Κληθείσα να αναφέρει ποιες είναι αυτές οι επιλογές της Τουρκίας, η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «τον τελευταίο χρόνο η Τουρκία μέσω όλων των αξιωματούχων της από το υψηλότερο επίπεδο προωθεί λύση δύο ξεχωριστών κρατών. Αυτό την φέρνει αντιμέτωπη με όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και από τα Ηνωμένα Έθνη και από άλλους διεθνείς οργανισμούς για την επανένωση της Κύπρο, είπε, και προέβλεψε πως «σίγουρα η Τουρκία εάν συνεχίσει με αυτή την πολιτική της διχοτόμησης, και της απόσχισης, θα αντιμετωπίσει την αποφασιστικότητα και του κυπριακού λαού αλλά και του μεγάλου συνόλου των κρατών της διεθνούς κοινότητας».

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΥΒΕΙΤ - ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κουβέιτ σε αρκετούς τομείς της οικονομικής ζωής, όπως του τουρισμού, των επενδύσεων και των οικοδομών, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή μετέβη στο Κουβέιτ για επίσημη επίσκεψη.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου της και την χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» γιατί όπως εξήγησε, τα τελευταία χρόνια οι επαφές μας με τη χώρα αυτή ήταν περιορισμένες.

    Πρόσθεσε ότι με την επίσκεψη αυτή θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει εκτός από τον ομόλογό της, με τον Εμίρη του Κουβέιτ και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας για να συζητήσουν «τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» όπως τον τομέα του τουρισμού, τον τομέα των επενδύσεων όπου προσφέρονται πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις από το Κουβέιτ στην Κύπρο και αντίστροφα.

    Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Κουβέιτ, ιδιαίτερα στον τομέα των οικοδομών και στους τομείς ενέργειας, ύδρευσης και άλλα.

    Η κ. Μαρκουλή σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα στους προγραμματισμούς της για την επόμενη πενταετία, θα δημιουργήσει πρεσβεία στο Κουβέιτ και στις 16 Ιανουαρίου ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Ευρυβιάδης «θα διαπιστευτεί ως πρώτος Πρέσβης της Κύπρου στο Κουβέιτ με έδρα τη Λευκωσία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θέτει βασικά θεμέλια για μια ενισχυμένη συνεργασία με μια σημαντική χώρα του αραβικού κόσμου», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 13 January 2008 - 10:29:11 UTC