Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΥΜΑ ΚΥΠΕ ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΕΕ ΚΥΠΡΟΣ ΕΥΡΩ
  • [03] ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΥΜΑ ΚΥΠΕ ΟΜΙΛΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εκτιμά πως την κατάλληλη στιγμή, αλλά όχι πριν τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, αναμένεται να εκδηλωθεί κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του προβλήματος.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια γεύματος, που παρέθεσε το ΚΥΠΕ στους ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει προτάσεις με βασικά στοιχεία που θα καθιστούν τη λύση του προβλήματος λειτουργική και βιώσιμη, και χαρακτήρισε τις προτάσεις αυτές «λογικές και λειτουργικές».

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα διεθνή κέντρα λήψεως αποφάσεων θα έχουν ρόλο και θα ενεργήσουν ως μοχλός πίεσης προς την Τουρκία με στόχο την επίτευξη μια δίκαιης λύσης.

    Είπε ακόμα πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επιλύσουν το εδαφικό, το θέμα των εποίκων, το προσφυγικό, το περιουσιακό, τη δομή της κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, ζητήματα που χαρακτήρισε σημαντικά.

    Τόνισε παράλληλα ότι η Κύπρος, ως μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, ζητά εφαρμογή των δικαιωμάτων της, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις εκκλήσεις και τις υποδείξεις της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

    «Δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο ένδειξη ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις», είπε, απαντώντας σε ερώτηση, και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται τώρα σε πιο ενισχυμένη θέση, έχοντας εξασφαλίσει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, και την ένταξη στην ευρωζώνη χωρίς να θυσιαστεί το κοινωνικό κράτος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για διευθέτηση του Κυπριακού εκτός από την ειρηνική οδό, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις.

    Αναφέρθηκε και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, λέγοντας ότι η κάθε υποψήφια για ένταξη χώρα κρίνεται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση της προόδου που επιτελεί για συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για να επισημάνει ότι μια Τουρκία που σέβεται και εφαρμόζει τους νόμους της ΕΕ είναι καλύτερη παρά μια Τουρκία που βρίσκεται εκτός των πλαισίων της Ενωσης.

    Αναφορικά με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρουσιάστηκε πεπεισμένος ότι θα επανεκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αναμένεται να ετοιμαστούν σε εννέα περίπου μήνες οι προδιαγραφές για την προκήρυξη διαγωνισμού για προσφορές για την κατασκευή χερσαίας μονάδας.

    Η χερσαία μονάδα, είπε, αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το 2011.

    Για την κατάσταση στο Κόσσοβο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» η ΕΕ ή ο ΟΗΕ να εγκρίνουν την απόσχιση του Κοσσόβου χωρίς συμφωνία.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο η διεθνής κοινότητα να εισηγηθεί λύση στο Κυπριακό που να προνοεί απόσχιση, για να τονίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί λύση εκ των έξωθεν στον κυπριακό λαό, εκτός εάν αυτή γίνει αποδεκτή από την κυπριακή Κυβέρνηση.

    [02] ΕΕ ΚΥΠΡΟΣ ΕΥΡΩ

    Με γρήγορους ρυθμούς και χωρίς προβλήματα πραγματοποιείται η μετάβαση στο ευρώ στην Κύπρο και στη Μάλτα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αρμόδιου Επίτροπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια.

    Οπως δήλωσε στις Βρυξέλλες η Αμέλια Τόρες, και κατά τη τρίτη μέρα από την εισαγωγή του ευρώ τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά στις δύο χώρες, όπως είχαν προγραμματιστεί.

    [03] ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή στις 7 και 8 Ιανουαρίου 2008.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά στη διάρκεια της επίσκεψης της στην Ιορδανία η κ. Μαρκουλλή θα έχει συνάντηση με τον ομόλογο της Υπουργό Εξωτερικών Salahhedin Al-Bashir.

    Από το Αμμάν η κ. Μαρκουλλή θα μεταβεί στη Ραμάλλα, όπου θα γίνει δεκτή από τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Salam Fayyad και τον Πρόεδρο Mahmoud Abbas.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 January 2008 - 18:29:15 UTC