Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ

    ΚΥΠΕ

  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΕ
  • [03] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΝΕΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, υπογράφουν την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, στην Πορτογαλία, τη Συνθήκη της Λισαβόνας σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων χρόνων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η νέα μεταρρυθμιστική συνθήκη των «27», επικεντρωμένη στις ανάγκες του εκσυγχρονισμού, που καταρτίστηκε από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΚΔ) 2007, φιλοδοξεί να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση έτοιμη πια για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να αξιοποιήσει το πραγματικό της δυναμικό.

    Η υπογραφή της θα γίνει κατά τη διάρκεια τελετής στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, ένα από τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, σύμβολο της δύναμης και της ευμάρειας της Πορτογαλίας κατά την περίοδο των Ανακαλύψεων, που δεσπόζει πάνω από τη Λισαβόνα σ` ένα λόφο στις όχθες του ποταμού Τάγου.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής αυτής εξέλιξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε πως η αναβάθμιση της πολιτικής φωνής της ΕΕ ενισχύει και τη θέση της Κύπρου, εκφράζοντας την πεποίθησή πως η επικύρωση της Συνθήκης θα αποτελέσει πρωταρχικό στόχο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων με την επανέναρξη των συνεδριάσεων της, μετά τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

    «Μια ενισχυμένη και δυνατή ΕΕ, η οποία κατάφερε να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές λειτουργικές της δυσκολίες, μπορεί πιο εύκολα να αντιμετωπίσει και τις εξωτερικές προκλήσεις», είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «η αναβάθμιση της θέσης της ΕΕ δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει προς όφελος και της Κύπρου που ως κράτος μέλος ενισχύει και την παρουσία της στο διεθνές σκηνικό».

    Ερωτηθείς αν πλέον υποβαθμίζεται ή αναβαθμίζεται ο ρόλος των μικρών κρατών στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων της Κοινότητας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στη στενή λογική της αντιμετώπισης των κρατών μελών ως μονάδες».

    Όπως ανέφερε, στην ΕΕ τα κράτη μέλη λειτουργούν ως μέρος ενός συνόλου και αναπόφευκτα θα πρέπει να επιδιώκουν συνεργασίες με τους εταίρους. «Είναι γεγονός ότι η κατάργηση της ομοφωνίας υποβαθμίζει σε κάποιο βαθμό το ρόλο των κρατών με μικρό αριθμό ψήφων», είπε ο Πρόεδρος εξηγώντας πως αυτό «συνεπάγεται από μέρους μας μεγαλύτερη προσπάθεια για δημιουργία συμμαχιών με άλλα κράτη μέλη που έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές επιδιώξεις».

    Άλλωστε, είπε, αν κοιτάξει ιστορικά κανείς την ΕΕ, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν παραδοσιακές μόνιμες «συμμαχίες» ή «ομάδες» μικρών και μεγάλων κρατών αλλά αντίθετα και κατά κανόνα, οι συμμαχίες μεταξύ κρατών είναι ευκαιριακές και διαμορφώνονται αναλόγως του θέματος.

    «Με την εφαρμογή των νέων μηχανισμών, η υιοθέτηση αποφάσεων της ΕΕ γίνεται ευκολότερη κάτι που θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον όλων των Κρατών», είπε.

    Οσον αφορά το θέμα της μη ενσωμάτωσης της Χάρτας θεμελιωδών δικαιωμάτων και ερωτηθείς κατά πόσον αποτελεί μια δυσμενή εξέλιξη για την Κύπρο, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η Κύπρος υποστήριζε εξ αρχής την συμπερίληψη του κειμένου της Χάρτας στη Συνθήκη, τονίζοντας, ωστόσο, πως η μη συμπερίληψη του κειμένου αυτούσιου δεν επηρεάζει το νομικό αποτέλεσμα.

    «Η συμβιβαστική προσέγγιση που έχει επινοηθεί, δηλαδή της κύρωσης ξεχωριστά της Χάρτας από τα όργανα της ΕΕ και η σχετική αναφορά στο άρθρο 6 της Συνθήκης προσδίδει στη Χάρτα εξίσου δεσμευτικό χαρακτήρα. Επομένως το τελικό αποτέλεσμα δεν παρεκκλίνει από τις αρχικές μας επιδιώξεις. Δυό από τα αρχικά 15 κράτη-μέλη απαίτησαν και πήραν «παρέκκλιση» από κάποιες πρόνοιες της Χάρτας. Η Κύπρος, όπως και τα άλλα νέα 12 μέλη δεν δικαιούνται σε τέτοια παρέκκλιση και, εν πάση περιπτώσει, δεν επιθυμούμε καμμιά παρέκκλιση», είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των κεφαλαίων της συναπόφασης που ενισχύει το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, όσον αφορά αποφάσεις για τα περισσότερα Ευρωπαϊκά θέματα, είπε: «Είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα, ο ρόλος και εξουσίες του Κοινοβουλίου, είναι πολύ περιορισμένες (ακόμα πιο περιορισμένες αυτές των Ευρωβουλευτών) και εκτός από πολύ λίγα θέματα, οι αποφάσεις ή συζητήσεις, δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την Επιτροπή της ΕΕ ή το Συμβούλιο Αρχηγών».

    Τώρα, πρόσθεσε, αυτός ο ρόλος και δικαιώματα του Ευρωκοινοβουλίου έχει ελαφρώς ενισχυθεί με προσθήκη της διαδικασίας της «συναπόφασης» σε περιορισμένο αριθμό θεμάτων.

    «Ο ενισχυμένος ρόλος του Κοινοβουλίου, ενός οργάνου που αποτελείται από εκλεγμένους αντιπροσώπους των Ευρωπαίων πολιτών, στη διαδικασία λήψης απόφασης οπωσδήποτε ενισχύει και τον δημοκρατικότερο χαρακτήρα των διαδικασιών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως «η ενίσχυση του δημοκρατικού χαρακτήρα της ΕΕ συνεπάγεται και την μεγαλύτερη αποδοχή από τους πολίτες της ΕΕ έτσι ώστε να μην υπάρχει αποξένωση του σημαντικού αυτού θεσμού από τους λαούς».

    Παραθέτοντας τους λόγους, για τους οποίους η Κύπρος υποστήριξε την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ενισχύεται και ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων στη λήψη αποφάσεων, κάτι που φέρνει ακόμα πιο κοντά τους πολίτες με την ΕΕ.

    «Ο πολίτης θα κατανοήσει πιο εύκολα ότι η ΕΕ δεν του επιβάλλει μόνο υποχρεώσεις μέσω των τεχνοκρατών αλλά του επιτρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης απόφασης μέσω των εκλεγμένων εκπροσώπων του», δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωβουλής «δεν έγινε στο βαθμό ή έκταση που θέλαμε».

    Εφόσον επικυρωθεί από το σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ, η Συνθήκη θα τεθεί σε εφαρμογή το 2009 και σε ερώτηση πότε θα πρέπει να αναμένεται η επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος κατέληξε: «Δεν νομίζω ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε χρονοδιαγράμματα με βάση και το γεγονός ότι λόγω Προεδρικών εκλογών, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα διακόψει τη λειτουργία της. Σίγουρα όμως θα αποτελέσει πρωταρχικό στόχο για τη Βουλή με την επανέναρξη των συνεδριάσεων της, μετά τις Προεδρικές εκλογές του Φεβράρη το 2008».

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΕ

    Την πλήρη ικανοποίηση της Κυβέρνησης για το προσχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου της ΕΕ, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Σε δήλωσή του, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το προσχέδιο καλεί την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια θα επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

    «Σημειώνει με λύπη ότι η Τουρκία δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της για πλήρη και αδιάκριτη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και ότι δεν έχει κάνει πρόοδο αναφορικά με την ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Το προσχέδιο, συνέχισε ο κ. Πάλμας, αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για εφαρμογή της συμφωνημένης διαδικασίας της 8ης Ιουλίου η οποία θα οδηγήσει σε συνολική και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, δηλαδή τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

    [03] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΝΕΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ

    Ο Δομινικανός Jose Luis Diaz θα είναι ο αντικαταστάτης του Brian Kelly, στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Ανακοίνωση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο αναφέρει πως ο κ. Diaz θα έλθει στην Κύπρο από τη Γενεύη όπου υπηρετούσε ως τώρα εκπρόσωπος Τύπου στο γραφείο της Υπατου Αρμοστή των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Εχει επίσης εργαστεί στην Καμποτία και στη Νότιο Αφρική, ως μέλος των ειρηνευτικών επιχειρήσεων και ως διοργανωτής και παρατηρητής εκλογικών διαδικασιών. Μεταξύ των δραστηριοτήτων του ως λειτουργού δημοσίων πληροφοριών, εργάστηκε ως εκπρόσωπος Τύπου μιας διερευνητικής ομάδας που ιδρύθηκε από τον ΓΓ το 1997 για τη διερεύνηση ισχυρισμών για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δημοκρατία του Κογκό.

    Αρχισε να εργάζεται στο τμήμα πληροφόρησης του γραφείου των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 1998, και εργαζόταν από τότε με τους πρώην Υπατους Αρμοστές Μέρι Ρόμπινσον και Σέρτζιο Βιέιρα Ντε Μέλλον, καθώς και με τη σημερινή επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Ηνωμένα Εθνη.

    το 1990, ο κ. Diaz εργάστηκε στο τμήμα εκδόσεων των ΗΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 11 December 2007 - 12:29:17 UTC