Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] YΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΡΩΣΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] YΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΡΩΣΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Κατά της επιβολής οποιωνδήποτε τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων έξωθεν για τη διευθέτηση διεθνών προβλημάτων όπως το Κυπριακό και το θέμα του Κοσόβου τάχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας πως «όποιος μιλά για κάποια χρονοδιαγράμματα στην ουσία βάζει τέρμα στις οποιεσδήποτε προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης» και πως οι ίδιες οι πλευρές είναι αυτές που μπορούν να προσδιορίζουν τα χρονικά πλαίσια.

    Σε δηλώσεις του στη Λευκωσία ύστερα από συνομιλίες που είχε με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο κ. Λαβρόφ είπε, μιλώντας μέσω μεταφραστή, πως η Ρωσία υποστηρίζει σθεναρά την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου να ζητήσει με την επιστολή που απέστειλε τον Οκτώβριο προς τον ΓΓ ΟΗΕ όπως υπάρξει νέα ώθηση προς την κατεύθυνση της λύσης για να συνεχιστεί η πορεία που άρχισε με την υπογραφή της συμφωνίας Γκαμπάρι, και σημείωσε πως η χώρα του ενεργεί με βάση αυτές τις εκτιμήσεις στα πλαίσια του Συμβουλίου του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σύμφωνα την οποία εκτίμηση του ΓΓ του ΟΗΕ είναι πως το έτος 2008 θα είναι έτος διευθέτησης του Κυπριακού, ο κ. Λαβρόφ είπε πως «με όλο το σεβασμό προς το ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι εκείνος που δικαιούται να διαμορφώνει τα χρονικά πλαίσια της ολοκλήρωσης οποιωνδήποτε συνομιλιών».

    «Μελετούμε προσεκτικά όλες τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, όμως δεν είναι οι εκθέσεις που περιέχουν τις αποφάσεις. Οι αποφάσεις θα βρίσκονται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Τέτοιο ψήφισμα για το Κυπριακό τυγχάνει επεξεργασίας τώρα στη Νέα Υόρκη και σε εκείνο το ψήφισμα δεν θα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

    «Οι ίδιες οι πλευρές μπορούν να προσδιορίσουν τα χρονικά πλαίσια», είπε, και έφερε ως παράδειγμα το Μεσανατολικό, αναφέροντας πως στη Σύνοδο της Αννάπολης, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν ότι θα προσπαθήσουν να βρουν διευθέτηση μέχρι το τέλος του 2008 και κανείς δεν τους επέβαλε αυτή την απόφαση.

    «Τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα που επιβάλλονται έξωθεν δεν θα φέρουν αποτελέσματα και πιστεύουμε ότι στην περίπτωση του Κοσόβου δεν θα είναι αποτελεσματικά τέτοια χρονοδιαγράμματα. Οταν κάποιος λεει να βρούμε τη λύση μέχρι την τάδε ημερομηνία, θα γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά σε εκείνο το μέρος, αυτός απλά παραπλανεί και αντικαθιστά με κούφιες ευχές την πραγματική δουλειά για την υλοποίηση των συμφωνιών για την εξεύρεση των πρακτικών στοιχείων οποιασδήποτε διευθέτησης και όποιος μιλά για κάποια χρονοδιαγράμματα στην ουσία βάζει τέρμα στις οποιεσδήποτε προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.

    «Στην περίπτωση της διευθέτησης του Κυπριακού υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες των αρχηγών των δυο κοινοτήτων, που έχουν την υποστήριξη του ΟΗΕ και όλα τα άλλα μέρη πρέπει να υποστηρίζουν την υλοποίηση αυτών συμφωνιών όχι να δημιουργήσουν οποιαδήποτε εμπόδια σε αυτή την πορεία», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

    Αναφέροντας πως η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει, ο κ. Λαβρόφ είπε πως η λύση του Κυπριακού θα είναι βιώσιμη εφόσον είναι δίκαιη «και πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία αποδεκτή γερή βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    Εξέφρασε ανησυχία για την επιβράδυνση όπως είπε της πορείας διευθέτησης του Κυπριακού και υπογράμμισε πως «πρέπει να κάνουμε το παν για τη δραστηριοποίηση της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ».

    Είπε πως υπήρξαν κάποιες ενδείξεις αισιοδοξίας με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 αλλά «από εκείνο τον καιρό δυστυχώς παρατηρούμε ένα αδιέξοδο στην πορεία της διευθέτησης».

    Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε πως κατά τη συζήτηση που είχαν με την κ. Μαρκουλλή για άλλα διεθνή προβλήματα υπήρξε μια στενή προσέγγιση των θέσεων των δυο χωρών. «Η σύμπτωση των απόψεών μας αφορά και στην κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στο θέμα του Κοσόβου», ανέφερε.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μονομερείς ενέργειες και βήματα ενάντια στο ψήφισμα 244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο αλλά αντίθετα το υποσκάπτουν περιέχουν πολλά ρίσκα. Πρόσθεσε πως «θα υποβοηθήσουμε να συνεχιστεί η πορεία, να δοθεί μια άλλη ευκαιρία στις δυο πλευρές να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

    «Όπως και στην περίπτωση του Κυπριακού, την απόφαση για το Κόσοβο έχει το δικαίωμα να την πάρει μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου ευθύνεται η τ/κ ηγεσία, ο κ. Λαβρόφ είπε πως «οποιαδήποτε βήματα δεν πρέπει να είναι μονομερή και αυτό πρέπει να είναι κατανοητό από όλους».

    Πρόσθεσε πως "για να πετύχουμε δεν πρέπει να ψάξουμε να βρούμε ποιος φταίει. Πρέπει να σπρώξουμε όλες τις πλευρές στην εξεύρεση της αμοιβαία αποδεκτής λύσης και σε αυτό είναι στραμμένη η πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και για αυτό υποστηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία".

    Στις δηλώσεις του ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε και στις εξαιρετικές διακρατικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας σε διάφορους τομείς όπως στο εμπόριο, στην οικονομία, στον τομέα των επενδύσεων και στη συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος, στον τομέα του πολιτισμού και στην στρατιωτική τεχνολογική συνεργασία.

    Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ με βάση τον όγκο των συσσωρευμένων επενδύσεων από την Κύπρο στη ρωσική αγορά, η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως και οι Ρώσοι επενδυτές ευχαρίστως δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, όπως ανέφερε.

    Ο κ. Λαβρόφ είπε επίσης πως συμφώνησαν να δώσουν οδηγίες σε εμπειρογνώμονες και των δυο χωρών να βρουν τρόπους για την περαιτέρω διευκόλυνση των αμοιβαίων επισκέψεων των πολιτών των δυο χωρών.

    Η κ. Μαρκουλλή από την πλευρά της ανέφερε πως ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πως εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για την αμέριστη συμπαράσταση της Ρωσίας και του ρωσικού λαού για μια λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη των ΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση ότι εκτίμηση του ΓΓ του ΟΗΕ είναι πως το έτος 2008 θα είναι έτος διευθέτησης του Κυπριακού, η κ. Μαρκουλλή επανέλαβε την πολιτική βούληση και ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλίες των ΗΕ για τη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και της διαδικασίας Γκαμπάρι.

    Η πλευρά μας, είπε η κ. Μαρκουλλή είναι έτοιμη να αρχίσει άμεσα την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, ωστόσο «η τ/κ πλευρά δεν έχει ανταποκριθεί με πρόφαση τις προεδρικές εκλογές».

    Στις δηλώσεις της η κ. Μαρκουλλή είπε ακόμη πως συζήτησαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και διερεύνησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης αυτών των σχέσεων και στον οικονομικό τομέα αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς. Ανέφερε εξάλλου πως συζήτησαν επίσης τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας τους στα πλαίσια διεθνών οργανισμών.

    Οι δυο Υπουργοί υπογράμμισαν εξάλλου στις δηλώσεις τους τις πολύ στενές, παραδοσιακές φιλικές σχέσεις που έχουν οι δυο χώρες και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις σημερινές τους συνομιλίες.

    Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η κ. Μαρκουλλή θα αποδεχθεί την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Μόσχα το επόμενο έτος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 9 December 2007 - 18:29:13 UTC