Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [04] ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Επτά μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, με την ευκαιρία της μεγάλης επιτυχίας της εισαγωγής του ευρώ ως του επίσημου νομίσματος της Δημοκρατίας από την 1η Ιανουαρίου 2008.

    Τα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε προς τα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αφορούν στη στήριξη με εφάπαξ ποσό 300 λιρών των, περίπου, 100.000 συνταξιούχων ατόμων, που λαμβάνουν την ειδική χορηγία και έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 500 λίρες, παράλληλη στήριξη με εφάπαξ ποσό 100 λιρών των συνταξιούχων που έχουν μηνιαίο εισόδημα μέχρι 700 λίρες και προικοδότηση του Συμβουλευτικού Σώματος Ασκησης Κοινωνικής Πολιτικής, το οποίο ιδρύθηκε στις 4 Ιουλίου 2007, με το αρχικό ποσό των 30 εκατομμυρίων λιρών.

    Επίσης, αφορούν στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από 7,3 σεντ το λίτρο σε 1,2 σεντ το λίτρο, που είναι το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο από την ΕΕ, κατά τη χειμερινή περίοδο Δεκεμβρίου Μαρτίου, αύξηση κατά 10% του επιδόματος τέκνου για τις πολύτεκνες οικογένειες, επέκταση του επιδόματος πολύτεκνης μάνας σε όλες τις συνταξιούχες πολύτεκνες μάνες και την αύξηση του επιδόματος εθνοφρουρού σε μέλη πολύτεκνων οικογενειών κατά 10 λίρες το μήνα.

    Σημειώνοντας πως τα τρία τελευταία μέτρα ήταν βασικά αιτήματα της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως όλα αυτά τα μέτρα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ύπαρξη ισχυρής οικονομίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και ασφαλές σταθερό εχέγγυο για την άσκηση αποτελεσματικής και συγκεκριμένης κοινωνικής πολιτικής.

    «Οτι η φιλολαϊκή πολιτική δεν είναι οι γενικόλογες υποσχέσεις, αλλά η εφαρμογή της με συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής συνοχής. Οτι μπορούμε να πετύχουμε οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία», δήλωσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση είπαμε ότι για εμάς η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο για να πετύχουμε τους στόχους μας και να κάνουμε καλύτερη τη ζωή του κάθε πολίτη».

    «Το είπαμε και το κάναμε», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «αντιστρέψαμε την αρνητική πορεία της οικονομίας που παραλάβαμε. Μειώσαμε το δημόσιο χρέος. Μηδενίσαμε το δημοσιονομικό έλλειμμα. Πετύχαμε το μεγάλο μας στόχο, την ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ».

    «Χωρίς να επιβάλουμε ούτε μια νέα φορολογία. Χωρίς να θυσιάσουμε ούτε στο ελάχιστο την κοινωνική μας πολιτική. Αντίθετα, υπερδιπλασιάσαμε τις κοινωνικές δαπάνες. Αυξήσαμε το βιοτικό επίπεδο. Μειώσαμε τις ανισότητες», υπογράμμισε.

    Σημείωσε πως «πετύχαμε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ζώνη του ευρώ, με άκρως κολακευτικά συμπεράσματα της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη σταθερότητα της οικονομίας μας και, μάλιστα, με προοπτική συνεχούς ανοδικής πορείας για τα επόμενα χρόνια».

    Είπε πως «τα θεαματικά αυτά αποτελέσματα οφείλονται στη σωστή οικονομική πολιτική που ακολουθήσαμε με συνέπεια, αλλά και στην κατανόηση, τη συνεργασία και την αυτοσυγκράτηση των κοινωνικών εταίρων, των συντεχνιών, του κάθε πολίτη».

    Οπως είπε «ακριβώς γι αυτό, κάθε φορά που πετυχαίναμε τους στόχους μας, η Κυβέρνηση ανταπέδιδε στην κοινωνία τα οφέλη της πολιτικής μας με τρία πακέτα στοχευμένων κοινωνικών μέτρων, ύψους πέρνα των 250 εκ. λιρών».

    Επισημαίνοντας πως ο ίδιος επανειλημμένα δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση, εκτιμώντας το γεγονός ότι η ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ έχει επιτευχθεί με κοινές προσπάθειες και κοινές θυσίες του κοινωνικού συνόλου, θα εκδηλώσει την εκτίμησή της με στοχευμένα μέτρα ανταπόδοσης και κοινωνικής στήριξης προς τις πιο ευάλωτες οικονομικά τάξεις των πολιτών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η ιστορική εξέλιξη της ένταξής μας στη ζώνη του ευρώ δικαιολογεί την έκτακτη οικονομική ενίσχυση αυτών των τάξεων των πολιτών, «για αυτό το σημαντικό επίτευγμα που από κοινού έχουμε πετύχει».

    «Στο τέλος του 2007, η κυπριακή οικονομία ξεπερνά κάθε προοπτική, κάθε προσδοκία. Συνεπείς με την πολιτική μας, μοιραζόμαστε και πάλι με τους πολίτες τα οφέλη που εκείνοι βοήθησαν να πετύχουμε», ανέφερε.

    [02] ΥΠΕΞ ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Οι προσπάθειες της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για ανάδειξη ενός θέματος, το οποίο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, που είναι ο μύθος της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν, τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή, προσθέτοντας πως εάν οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται κάποια απομόνωση, αυτή απορρέει από τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας του βορείου τμήματος της Κύπρου αλλά και των αποσχιστικών πολιτικών της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

    Η κ. Μαρκουλλή, που μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από επίσκεψη στο Ισραήλ, κλήθηκε να σχολιάσει την αναφορά σε άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ, στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία ζητά την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες.

    Αφού ανέφερε ότι τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όσο και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ «έχουν κάνει ήδη τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα», η κ. Μαρκουλλή επεσήμανε ότι «αυτές οι προσπάθειες εκ μέρους της Γραμματείας των ΗΕ για ανάδειξη ενός θέματος το οποίο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, που είναι ο μύθος της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν».

    «Εχουμε ήδη εξηγήσει πάμπολλες φορές ότι εάν υπάρχει ή εάν αισθάνονται οι Τ/κ οποιαδήποτε απομόνωση, αυτό είναι απόρροια της στρατιωτικής κατοχής της Τουρκίας αλλά και των αποσχιστικών πολιτικών της τ/κ ηγεσίας. Αυτό είναι φανερό από τις πρόσφατες προσπάθειες της τ/κ ηγεσίας να παρεμποδίσει τους Τουρκοκύπριους από του να αγοράζουν προϊόντα στις ελεύθερες περιοχές. Είναι μία απομόνωση που την επιβάλλει η ίδια η τ/κ ηγεσία προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας» είπε.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Ως πολύ χρήσιμες χαρακτηρίζει τις επαφές του στη βελγική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας. «Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τις θέσεις μας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τη βούλησή μας για λύση, να τονίσουμε ότι δυστυχώς η Τουρκία την 8η Ιουλίου δεν την ήθελε και δεν την θέλει και δημιουργεί προβλήματα στην υλοποίηση της και βεβαίως και τη δική μας βούληση να εργαστούμε σκληρά για την εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας».

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι τόνισε σε όλους τους συνομιλητές του ότι «θα πρέπει να επιχειρηθεί πράγματι η συμφωνία μεταξύ Ε/κ και Τ/κ για τα του οίκου μας».

    Σε ερώτηση τι του λένε οι συνομιλητές του στις κατ ιδίαν συναντήσεις τους, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Συγκεκριμένες θέσεις και προσεγγίσεις δεν εκφράζουν. Ευχή εκφράζουν να υπάρξει κινητικότητα. Εχουν εκφράσει την επιθυμία να υπάρξει κινητικότητα και λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Και τονίζω κι εγώ ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει κινητικότητα και να υπάρξει τελικά λύση».

    «Προϋπόθεση για να υπάρξει πραγματική πρόοδος είναι να αναθεωρήσει τη γραμμή της η Τουρκία της οποίας η γραμμή γίνεται ξεκάθαρη και από τον κ. Γκιουλ και άλλους ότι είναι δύο κράτη. Δεν μπορεί κανένας να αποδεχθεί λύση δύο κρατών. Η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία να στηρίζεται πάνω σε αρχές είναι η μοναδική λύση, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε.

    [04] ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

    Ο Κύπριος επιχειρηματίας Γιώργος Παρασκευαϊδης, ο οποίος απεβίωσε στο Λονδίνο, είχε αναπτύξει πολυσχιδή κοινωνική και φιλανθρωπική δράση.

    Σε επιχειρηματικό επίπεδο, συνεταιρίστηκε με τον Στέλιο Ιωάννου και ίδρυσαν την εταιρία Ιωάννη και Παρασκευαϊδης, η οποία σύντομα έγινε η πιο μεγάλη εργοληπτική εταιρεία στην Κύπρο και αργότερα πασίγνωστη διεθνώς.

    Ο Γιώργος Παρασκευαϊδης μετείχε επίσης στα διοικητικά συμβούλια πολλών άλλων εταιρειών και οργανισμών όπως τραπεζών, τεχνικών, εμπορικών, ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων, ως επίσης και επαγγελματικών οργανώσεων, όπως του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, του οποίου υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη και επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας.

    Οσον αφορά τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες και αγαθοεργίες, μεταξύ άλλων έχει ιδρύσει μαζί με τη σύζυγό του το φιλανθρωπικό Ιδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαϊδη με σοβαρού ύψους κεφάλαια για να βοηθά Κυπρίους σε θέματα υγείας και σπουδών, καθώς και στη διατήρηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου. Επίσης ίδρυσε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Φίλοι Νεφροπαθών Κύπρου και το Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Για την κοινωνική και φιλανθρωπική του δράση τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Επίσης έγινε επίτιμος δημότης της Λευκωσίας και της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχος της οποίας του απένειμε το Χρυσό Μήλο της πόλης.

    Επίσης τιμήθηκε από ομογενειακές και άλλες οργανώσεις και σύναψε στενότατες φιλικές σχέσεις με επιφανείς Αμερικανούς πολίτες και σημαίνουσες προσωπικότητες όπως τον πρώην Πρόεδρο Κάρτερ, Υπουργούς, Γερουσιαστές, Βουλευτές, επιχειρηματίες κ.α.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 6 December 2007 - 10:29:14 UTC