Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΤΕΜΙΔΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΚΘΕΣΗ - ΑΤΑ
  • [03] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΤΕΜΙΔΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι του χωριού της Αρτέμιδας, του Δήμου Ζαχάρως, στο νομό Ηλείας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εσωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Προκόπη Παυλόπουλο και Χρίστο Πατσαλίδη, καθώς και από τον Πρόεδρο του Ταμείου Αρωγής της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη, ενημερώθηκε για την πορεία του έργου ανοικοδόμησης του καταστρεμμένου από τις πυρκαγιές χωριού, που έχει αναλάβει η κυπριακή Κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους κατοίκους της Αρτέμιδας για τη θερμή υποδοχή και τα καλά τους λόγια, λέγοντας ότι τα δέχεται όχι για τον εαυτό του αλλά για όλους τους Κυπρίους, οι οποίοι, όπως είπε, αυθόρμητα και χωρίς καμία πίεση από κανέναν, εξέφρασαν τη βούληση της ψυχής τους να μοιραστούν μαζί τους αυτά που μπορούν για να αναβιώσει ξανά η Αρτέμιδα.

    «Εμείς στην Κύπρο ξέρουμε καλά τί περάσατε και περνάτε. Ξέρουμε καλά τί σημαίνει να χάνεις την περιουσία σου, το σπίτι σου, τα αγαπημένα σου πρόσωπα, τα ζωντανά σου, την πηγή του εισοδήματός σου. Ξέρουμε από προσφυγιά και καταστροφή. Τα ζήσαμε και τα ζούμε ακόμα και σήμερα στην Κύπρο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, και πρόσθεσε ότι η απόφαση όλων των Κυπρίων για την ανοικοδόμηση της Αρτέμιδας είναι η ελάχιστη ανταπόδοση στα όσα πολλά και διαχρονικά η Ελλάδα προσφέρει στον κυπριακό λαό.

    Ανέφερε ότι θέλησε να επισκεφθεί την κοινότητα προκειμένου να διαπιστώσει πώς προχωρούν οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση. Υποσχέθηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί θα τηρηθούν στο ακέραιο, επισημαίνοντας την ανάγκη μέχρι το τέλος του 2008 να έχει ανοικοδομηθεί η Αρτέμιδα και να έχουν αποκατασταθεί οι πηγές εισοδήματος των κατοίκων της.

    Ξέρουμε ότι τις ώρες του μεγάλου χαμού στο λαό μας αναβιώνει το αίσθημα της αλληλεγγύης, της στήριξης, τα αισθήματα που έχει ο κυπριακός Ελληνισμός για τον Ελληνισμό της μητροπολιτικής Ελλάδας, είπε και πρόσθεσε ότι αυτός ο δεσμός είναι ακατάλυτος.

    Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα με τη συμπλήρωση του έργου να γιορτάσουν την αναστήλωση της Αρτέμιδας και σύντομα να μπορέσουν να γιορτάσουν και την ανασυγκρότηση και την αναστήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί, όπως είπε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, με σκληρή δουλειά, με πρωτοβουλίες που εμείς αρχίζουμε, με πίστη και αφοσίωση ακλόνητη στο στόχο της δικαίωσης του κυπριακού λαού πιστεύω ότι θα γιορτάσουμε μαζί την αναβίωση της Κύπρου.

    Ο Δήμαρχος Ζαχάρως Παντελής Χρονόπουλος επεσήμανε πως η παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αρτέμιδα δείχνει την ευαισθησία και την ανθρωπιά, την ομοψυχία που έχει ο Ελληνισμός στις δύσκολες περιστάσεις.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ανακήρυξε χθες βράδυ τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο επίτιμο δημότη της πόλης της Ζαχάρως.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, αφού ευχαρίστησε την κυπριακή Κυβέρνηση για τη συμπαράσταση και τη στήριξή της, επεσήμανε πως η Κυπριακή Δημοκρατία απέδειξε πως έχει κάνει βήματα προόδου δείχνοντας τι θα πει η δύναμη του λαού. Εξάλλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ολοκληρώσει το έργο όσο το δυνατό γρηγορότερα. Επανέλαβε πως πέρα από την ανοικοδόμηση η προσφορά της κυπριακής Κυβέρνησης αφορά και στην οικονομική ανασυγκρότηση των κατοίκων, με ένα κόστος ύψους γύρω στα 14 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο Πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Κόσυφας αφού ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό για τη βοήθειά του, ζήτησε η πλατεία που θα ανοικοδομηθεί να ονομαστεί Πλατεία Κύπρου.

    Στη συνέχεια η επικεφαλής του έργου ανοικοδόμησης Αθηνά Αριστοτέλους παρουσίασε το πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Αρτέμιδας, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε 80 οικοδομές εκ των οποίων οι 48 είναι κατοικίες.

    Μετά την παρουσίαση του προγράμματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε στο χωριό ενώ επισκέφθηκε και το διπλανό χωριό Μάκιστος.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο νομάρχης Ηλείας Σπυρίδων Σπυρίδωνας, βουλευτές της περιφέρειας, δήμαρχοι των όμορων δήμων και πλήθος κατοίκων της περιοχής.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΚΘΕΣΗ - ΑΤΑ

    Η Κυβέρνηση, διά του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, εξέφρασε την ευαρέσκειά της για τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την πρόοδο της ετοιμασίας της Κύπρου για την υιοθέτηση του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε πως τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι πολύ θετικά τόσο για την ενημερωτική εκστρατεία όσο και για το επίπεδο προετοιμασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εισαγωγή του ευρώ.

    ``Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει την αισιοδοξία με την οποία ατενίζουμε την είσοδό μας στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου του 2008``, πρόσθεσε.

    Αναλύοντας την έκθεση, ο Ανδρέας Χαραλάμπους, Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και ΕΕ του ΥΠΟΙΚ, είπε ότι ``η έκθεση αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο στο επίπεδο της τεχνικής προετοιμασίας σε όλους τους τομείς``.

    Εξάλλου σε άλλες δηλώσεις του, ο κ. Σαρρής είπε ότι ο θεσμός της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) ως έχει είναι χρήσιμος και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

    ``Ο θεσμός της ΑΤΑ ως έχει είναι αποτέλεσμα συνεννόησης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και υπάρχει ένας θεσμός τον οποίο δεν αμφισβητούμε και για τον οποίο έχουμε επανειλημμένα πει ότι έχει εξυπηρετήσει σωστά την κυπριακή οικονομία``, ανέφερε ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας ότι ο θεσμός αυτός έχει προστατέψει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και δεν έχει δημιουργήσει πληθωριστικές τάσεις.

    [03] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Η επίσκεψη των Ευρωβουλευτών, μελών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτηρίστηκε από το Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό ως πάρα πολύ σημαντική αφού για πρώτη φορά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θέτουν το θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου καθώς και το θέμα κατοχής αυτής της ευρωπαϊκής πόλης από τουρκικά στρατεύματα.

    «Πιστεύω ότι ήταν πολύ σημαντική αυτή η επίσκεψη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίσκεψη Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και ειδικά για το θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου και τίθεται το θέμα της κατοχής από τουρκικά στρατεύματα ευρωπαϊκής πόλης», είπε ο κ. Γαλανός.

    Η τετραμελής αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελούμενη από δύο Ευρωβουλευτές από την Πολωνία Marcin Libicki επικεφαλής και πρόεδρος της Επιτροπής και Lidia Geringer de Oedenberg και δύο από την Ισπανία Carlos Iturgaiz Angulo και Willy Meyer Pleite πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στην Κύπρο και επιχείρησε να μεταβεί στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου αλλά τα κατοχικά στρατεύματα δεν επέτρεψαν την είσοδο.

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει στην ετοιμασία έκθεσης για το θέμα της επιστροφής των κατοίκων της Αμμοχώστου και εξέφρασε την ελπίδα, η έκθεση αυτή να τεθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για ψήφιση.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Πλήρη ικανοποίηση εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Νεολαίας της Ρουμανίας Κρίστιαν Αντομνιτέι από τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ακη Κλεάνθους, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, τρόπους συνεργασίας για την εισαγωγή της πληροφορικής στα σχολεία, τη διδασκαλία της ρουμανικής γλώσσας στην Κύπρο και την ανταλλαγή φοιτητών.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί ανέφεραν ότι έγινε σύγκριση των εκπαιδευτικών συστημάτων των δύο χωρών και μελετήθηκαν τρόποι συνεργασίας, που θα καταλήξουν στην υπογραφή συμφωνιών.

    ``Δεν είμαι μόνο ικανοποιημένος. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος. Αυτή η συνάντηση και τα αποτελέσματά της ήταν πέραν των προσδοκιών μου και για αυτό ευχαριστώ τον κ. Κλεάνθους για την υπέροχη δουλειά που έχει κάνει και που θα κάνει ακόμα σε αυτά τα κοινά έργα``, είπε ο Ρουμάνος Υπουργός.

    Ο κ. Αντομνιτέι είπε ότι συζήτησαν ``την κινητικότητα των φοιτητών, την κινητικότητα των καθηγητών και ερευνητών, που δεν φαίνεται τόσο καλή τώρα και είναι ωστόσο ένας από τους ελάχιστους τομείς που δεν πάνε τόσο καλά, και προσπαθούμε να τον ενισχύσουμε``.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι είχε ``μία πολύ καλή συζήτηση`` με τον Υπουργό Παιδείας της Ρουμανίας, ενώ σε ερώτηση για τη διδασκαλία της ρουμανικής γλώσσας, είπε ότι ``στην Κύπρο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ξενόγλωσσων παιδιών``, προσθέτοντας ότι ``οι γονείς που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους για την εκμάθηση της ρουμανικής γλώσσας θα μπορούν να το πράξουν`` και το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό για οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 November 2007 - 16:29:20 UTC