Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

  • [01] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς προϋποθέσεις, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για πλήρεις συνομιλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια συνολική και διαρκή λύση, ζητούν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, η Σύνοδος της οποίας έληξε σήμερα στην Καμπάλα της Ουγάνδας.

    Στην παράγραφο για το Κυπριακό, στο κοινό ανακοινωθέν που εγκρίθηκε σήμερα στο τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, οι αρχηγοί συμφώνησαν στη σημασία της υποστήριξης των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ για μια συνολική λύση του Κυπριακού.

    Παράλληλα εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια διαρκή, δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, η οποία να βασίζεται στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές της Κοινοπολιτείας.

    Η Σύνοδος της Κοινοπολιτείας επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ιδιοκτησίας και την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και στην διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για τις αναφορές που εγκρίθηκαν για την Κύπρο.

    Ολόκληρη η παράγραφος που αφορά την Κύπρο είναι η ακόλουθη:

    ``Επαναβεβαιώνοντας τα προηγούμενα ανακοινωθέντα για την Κύπρο, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια διαρκή, δίκαιη και λειτουργική διευθέτηση η οποία να βασίζεται στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές της Κοινοπολιτείας.

    Οι αρχηγοί κυβερνήσεων ζήτησαν την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑ για την Κύπρο, ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 365 (1974), 541 (1983), 550 (1984), 1250 (1999) και όλα τα επόμενα ψηφίσματα. Επανέλαβαν την υποστήριξή τους στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος περιουσίας, την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοούμενων.

    Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων επίσης συμφώνησαν στη σημασία της υποστήριξης των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ για μια συνολική λύση του Κυπριακού, η οποία να ευθυγραμμίζεται με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων καλωσόρισαν τις αρχές και τις αποφάσεις που περιέχονται στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 και τόνισαν την ανάγκη να αρχίσει η διαδικασία, όπως αυτή περιγράφεται στην επιστολή Γκαμπάρι, ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 2006, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς προϋποθέσεις, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για πλήρεις συνομιλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια συνολική και διαρκή λύση``.

    [02] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Οι αρχηγοί κρατών της Κοινοπολιτείας που συνήλθαν στην Καμπάλα της Ουγάνδας, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας της Μάλτας του 2005.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου της Ουγάνδας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι συζητήθηκαν οι κλιματικές αλλαγές, ενόψει και της Συνόδου το Δεκέμβρη στο Μπαλί και εκφράστηκε η άποψη ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να υποστηρίξουν αυτές τις θέσεις για να έχει η Κοινοπολιτεία φωνή.

    Παράλληλα, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συζητήθηκε η πρόοδος επί των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας που συνήλθε στη Μάλτα το 2005. Αυτές αφορούν τα κριτήρια εισδοχής νέων κρατών μελών στην Κοινοπολιτεία, την προώθηση της ανοχής και του σεβασμού ανάμεσα στους λαούς.

    Συστάθηκε ειδική υπουργική επιτροπή της Κοινοπολιτείας η οποία θα ετοιμάσει εισηγήσεις μέχρι το Σεπτέμβριο με βάση έκθεση που παρουσίασε στους αρχηγούς ομάδα καθηγητών για τα αίτια της μη ανεκτικότητας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν ένα ειδικό πρόγραμμα της Κοινοπολιτείας που στοχεύει στο να καταστήσει την τεχνολογία προσβάσιμη σε όλες τις κοινωνίες. Η εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας ήταν απίσης ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν.

    ``Επαναβεβαιώσαμε την εντολή να συνεχίσουμε``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος διατύπωσε τις δικές τους απόψεις επί των θεμάτων που συζητήθηκαν.

    Νέος Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας εκλέχθηκε ο Ινδός Kamalesh Sherma, ο οποίος υπηρετεί ως Υπατος Αρμοστής της Ινδίας στη Βρετανία.

    Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία συνομιλήσει με αρχηγούς κρατών τόσο για θέματα της Κοινοπολιτείας όσο και για διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνομίλησε με ηγέτες κρατών που ανήκουν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Η Κοινοπολιτεία, είπε, προσφέρει την ``ευκαιρία να συζητήσουμε με πολλές χώρες που είναι μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 25 November 2007 - 14:29:14 UTC