Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [02] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΕΝΑΡΞΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, για το οποίο καταβάλλονται προσπάθειες να λυθεί, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα που έχουν σχέση με τη λύση που γίνεται προσπάθεια να δοθεί σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο το Κοσσυφοπέδιο να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του, ο κ. Πάλμας είπε ότι η ερώτηση παραπέμπει στο Κυπριακό και ανέφερε πως ``το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής, για το οποίο αγωνιζόμαστε εδώ και 30 τόσα χρόνια για να λυθεί, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα και παρεμφερή ζητήματα, τα οποία έχουν σχέση με τη λύση που προσπαθούν να δώσουν σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου``.

    ``Θεωρώ πως το Κυπριακό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα και βεβαίως είναι σαφές και ξεκάθαρο πως, όσο παρατείνεται η μη λύση του, ασφαλώς και τα δυσμενή δεδομένα εξακολουθούν να υφίστανται αλλά και να επιδεινώνονται, όμως αυτό δεν αποτελεί λόγο άρον-άρον οποιαδήποτε Κυβέρνηση, πόσο μάλλον η σημερινή Κυβέρνηση η οποία έχει αποδείξει στην πράξη πως δεν ενδίδει σε λύσεις οι οποίες ενδεχομένως να αποβούν εις βάρος του κυπριακού λαού, για να αποφύγουμε κάποιους κινδύνους οι οποίοι είναι γεγονός πως υπάρχουν και να πάμε σε μια λογική κλεισίματος του Κυπριακού και βεβαίως όχι λύσης που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα οράματα του κυπριακού λαού``, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε πως αποτυπώνεται σε ψηφίσματα του ΟΗΕ ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής, προσθέτοντας ότι ``αδιαμφισβήτητα γεγονότα δεν θα πρέπει να προσπαθούμε από μόνοι μας να τα αναιρέσουμε``.

    ``Αυτό θα είναι τραγικό και ίσως καταστροφικό για τον τόπο μας. Ασφαλώς και υπάρχει εισβολή και κατοχή, ασφαλώς και η ιστορία έχει καταγράψει πως στις 20 Ιουλίου 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και ασφαλώς και για αυτόν το λόγο το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται ως κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, ανεξάρτητα εάν κάποιοι προσπαθούν να το αναβαθμίσουν, αλλά όχι βεβαίως να το αναγνωρίσουν ως κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας``, πρόσθεσε.

    [02] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΕΝΑΡΞΗ

    Με τοπικούς χορούς, κέφι και μουσική, η Ουγάνδα καλωσόρισε τους ηγέτες στην εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας στην Καμπάλα, στην οποία μετέχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενοι στις κλιματικές αλλαγές και στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι νέοι στην Κοινοπολιτεία, οι ηγέτες έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης Κορυφής.

    Η αρχηγός της Κοινοπολιτείας, Βασίλισσα Ελισάβετ, συνεχάρη τον απερχόμενο ΓΓ κ. Μακίνον, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, έφερε μεγάλη ενέργεια και πάθος ``και καθοδήγησε με εξαιρετικό τρόπο τον οργανισμό``, σημειώνοντας ότι ``του οφείλουμε πολλά``.

    Είπε ότι η Κοινοπολιτεία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 30 χρόνια με στόχο πάντα να προσφέρει ό,τι το καλύτερο στους πολίτες της, αλλά ``δεν υπάρχει καμία μοναδική συνταγή για επιτυχία. Δίνοντας στο λαό το δικαίωμα να έχει φωνή για το πώς διακυβερνάται και την ευκαιρία για παιδεία, είναι τα δύο σημαντικά συστατικά υλικά σε αυτή τη συνταγή``, είπε η βασίλσσα.

    Κάλεσε επίσης τους ηγέτες να επικεντρώσουν την προσοχή τους στους νέους γιατί οι νέοι είναι το μέλλον της Κοινοπολιτείας και θα πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στις προκλήσεις των καιρών.

    Σε ομιλία του, ο ΓΓ της Κοινοπολιτείας, Ντον Μακίνον, είπε ότι η Διάσκεψη κορυφής είναι ο χώρος όπου καθορίζεται η πολιτική ατζέντα και ο χώρος ο οποίος όλες οι δραστηριότητες αποφασίζονται.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται την ερχόμενη Δευτέρα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου και θα διευθετηθεί συνάντησή του με τον Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα Υγείας, Μάρκο Κυπριανού για να εξετάσουν το ενδεχόμενο άρσης κάποιων εκ των μέτρων που έχουν ληφθεί σε σχέση με τον αφθώδη πυρετό.

    Ενα τέτοιο μέτρο είναι οι εξαγωγές κρεάτων, δήλωσε από την Πάφο ο κ. Φωτίου, ο οποίος ανέφερε, επίσης ότι το Υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Μάρκο Κυπριανού για το θέμα του αφθώδους πυρετού.

    Στο μεταξύ, χθες, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, στη ζώνη των 10 χιλιομέτρων έγινε άρση της απαγόρευσης για τη μετακίνηση και τη σφαγή αμνοεριφίων και βοοειδών, όπου μέχρι σήμερα επιτρεπόταν μόνο η σφαγή χοίρων.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Τους τελευταίους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, ο πληθωρισμός με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επιταχύνθηκε με μέσο μηνιαίο ρυθμό 2,6%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους ο μέσος μηνιαίος ρυθμός ήταν κάτω από το 2%, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον πληθωρισμό και σε επιλεγμένα ``ευαίσθητα προϊόντα`` αναφέρει ότι ενώ την περίοδο Ιανουαρίου 2007 - Οκτωβρίου 2007, σημειώνεται κατά μέσο όρο μηνιαία αύξηση περίπου 0,6% στο επίπεδο τιμών για τα επιλεγμένα ``ευαίσθητα προϊόντα``, η αύξηση αυτή είναι συγκεντρωμένη σε μικρό αριθμό προϊόντων, οι τιμές των οποίων παρουσίασαν μεγάλη αύξηση σε δεδομένες χρονικές στιγμές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 November 2007 - 18:29:14 UTC