Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ
  • [02] ΕΕ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΡΕΑΤΟΣ - ΑΦΘΩΔΗΣ
  • [04] ΕΥΡΩΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  • [01] ΕΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ

    Η Κύπρος υποστηρίζει μια λύση για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, η οποία θα αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων και όχι επιβολής ή μονομερούς ενέργειας, υπογράμμισε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή. Το θέμα του Κοσόβου κυριάρχησε στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ.

    Οπως επισήμανε η Υπουργός Εξωτερικών, η οποιαδήποτε λύση πρέπει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Κι αυτό γιατί «για μας που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε στηρίξει την εξωτερική μας πολιτική στο χάρτη των ΗΕ και στο όλο οικοδόμημα του ΟΗΕ, οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εκτός διεθνούς οργανισμού και εκτός ΣΑ υποσκάπτει τα ίδια τα θεμέλια του διεθνούς οργανισμού και θα αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη και ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο», ανέφερε η κ. Κοζάκου-Μαρκουλή.

    Σύμφωνα με την Υπουργό Εξωτερικών, για την Κύπρο ο σεβασμός και η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι θέση αρχών. «Είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι αποφάσεις των ΗΕ που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και συνεπώς δεν μπορεί να υποσκάπτουμε εμείς οι ίδιοι τις αρχές αυτές και το διεθνές δίκαιο, το οποίο έχει στηρίξει και την κρατική μας οντότητα, αλλά και τις προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού», κατέληξε.

    Εξάλλου, «σημαντική εξέλιξη», χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ, η Υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια συζήτησης που έγινε στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Κοινότητας.

    Η Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Κύπρος ως κατεξοχήν ναυτιλιακό κράτος με ένα ποιοτικό σύμπλεγμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, αλλά και νησιώτικο κράτος που βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο και να διαδραματίσει πλείστες από τις προτεινόμενες δράσεις, ώστε η δυναμική της ναυτιλίας και του ευρύτερου θαλάσσιου τομέα να αξιοποιηθεί από την ΕΕ στο μέγιστο βαθμό.

    [02] ΕΕ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

    Η βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων, οι επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και η απόκτηση δυνατότητας στρατηγικού σχεδιασμού από την ΕΕ, ήταν τα βασικά θέματα της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Αμυνας Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο οποίος έκανε παρεμβάσεις στη διάρκεια των συζητήσεων.

    Το Συμβούλιο ανασκόπησε τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνατότητες για επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στον τομέα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

    Το Συμβούλιο απασχόλησαν, επίσης, οι επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και η απόκτηση δυνατότητας στρατηγικού σχεδιασμού από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε κοινή συνάντηση του Συμβουλίου σε σύνθεση Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ συζητήθηκε η ανάπτυξη της αποστολής της ΕΕ στο Τσαντ. Η Κύπρος συμμετέχει στη συγκεκριμένη επιχείρηση με δύο αξιωματικούς.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΡΕΑΤΟΣ - ΑΦΘΩΔΗΣ

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου προειδοποίησε με λήψη αυστηρότατων μέτρων σε συνεργασία και με την Αστυνομία για παρανομίες που σχετίζονται με την εισαγωγή και εμπορία κρέατος, προσθέτοντας ότι Υπουργείο και καταναλωτές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες ενόψει των γιορτών, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να είναι ήσυχος.

    «Αν νομίζουν κάποιοι ότι θα επαναλάβουν αυτά που είχαν κάνει το Πάσχα, με αλλαγές σφραγίδων και αλλαγές εγγράφων πλανώνται πλάνην οικτράν, το επαναλαμβάνω και είμαι έντονος δεν θα ανεχθούμε παρανομίες, θα είμαστε αμείλικτοι, ο καταναλωτής θα προστατευτεί», δήλωσε ο κ. Φωτίου ύστερα από σύσκεψη για το θέμα της ταξινόμησης και σήμανσης κρεάτων, απευθύνοντας ταυτόχρονα θερμή έκκληση προς τους καταναλωτές να ενημερώνουν όταν «νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά», διότι η συνεργασία τους είναι απαραίτητη για την επιτυχία των μέτρων.

    Σε ό,τι αφορά στον αφθώδη πυρετό, ο κ. Φωτίου απαντώντας σε ερωτήσεις για το νέο ύποπτο κρούσμα στην Κόση, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για αφθώδη πυρετό, αφού αυτό θα σήμαινε νέα ζώνη επιτήρησης 3χλμ, που ενδεχομένως να φτάνει μέχρι τις καθαρά κτηνοτροφικές περιοχές Αθηένου και Λυμπιών, με πολύ αρνητικές επιπτώσεις.

    Στο παρόν στάδιο, ανέφερε, αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συζήτηση των νέων δεδομένων, καθώς και πιθανή άρση κάποιων μέτρων με τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ.

    [04] ΕΥΡΩΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    ``Κάθε αρχή και δύσκολη``, όμως ``η αρχή είναι το ήμισυ του παντός``, τόνισε ο Πρεσβευτής της Κίνας στη Λευκωσία, Ζάο Για-Λι, αναφερόμενος στη σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Κύπρου κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2007.

    Σε ομιλίες τους στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων έκθεσης κινεζικών προϊόντων στο Διεθνές Εμπορικό Κέντρο Λευκωσίας και της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου με αφορμή την Ευρω-Κινεζική Επιχειρηματική Εβδομάδα, τόσο ο κ. Ζάο όσο και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, αλλά και στην ιδιότητά της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ``Λόγω της μακροοικονομικής σταθερότητας και της καλώς ανεπτυγμένης κοινωνικο-οικονομικής υποδομής της χώρας μας``, τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, ``έχουμε καταφέρει να έχουμε μακροχρόνιες σχέσεις με την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, καθώς και με τη Μέση Ανατολή``.

    Οπως ανέφερε ο Κινέζος Πρεσβευτής, ``από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο εφέτος, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, δηλαδή οι εισαγωγές και οι εξαγωγές έφτασαν τα 500 εκατομμύρια δολάρια``, κάτι που, όπως ανέφερε ο κ. Ζάο, ``αποτελεί ιστορικό ρεκόρ``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 November 2007 - 18:29:19 UTC