Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΡΩΣΙΑ
  • [02] ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΡΩΣΙΑ

    Ανησυχία για το ότι η Τουρκία προσπαθεί να παρεμβάλει στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού το θέμα της θρησκείας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συντομότερη δυνατή λύση, η οποία θα πρέπει να βρεθεί μέσω της συμφωνίας Γκαμπάρι, που υποστηρίζεται και από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από την τελετή έναρξης του συνεδρίου του ακαδημαϊκού οργανισμού European Consortium for Church and State Research, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι τα δύο κράτη ``ήταν πάντα ο στόχος της Τουρκίας``.

    ``Συγκαλυμμένα ή άλλως πως και όταν η τ/κ πλευρά μιλά για επανένωση, αυτό που αποκλειστικά εννοούν είναι η επανένωση κάτω από το σχέδιο Ανάν, που κάθε άλλο παρά επανένωση πρόβλεπε, προέβλεπε τη διαιώνιση των διχοτομικών τάσεων``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: ``Τώρα το λεν και δημόσια και επίσημα και το χειρότερο, το ανησυχητικό είναι ότι, με δηλώσεις του κ. Γκιουλ και αργότερα του κ. Ερντογάν για πρώτη φορά, προσπαθούν να παρεμβάλουν θέμα θρησκείας στη λύση του Κυπριακού, κάτι που ποτέ προηγουμένως δεν είχε εγερθεί``.

    ``Νομίζω ότι αυτός ήταν πάντα ο στόχος``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι ``όλοι ξέρουμε ότι θέμα θρησκευτικού ανταγωνισμού δεν υπήρξε στην Κύπρο, ούτε ποτέ παρεμβλήθη στο κυπριακό θέμα``.

    Σε ερώτηση αν αυτές οι θέσεις που διατυπώνονται από την Τουρκία προκαλούν προβληματισμό ότι ενδεχομένως η λύση σπρωχθεί σε βάθος χρόνου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε πως οι τουρκικές θέσεις ήταν πάντοτε οι ίδιες, αλλά ``τώρα τις λένε και επίσημα και δημόσια``.

    ``Δεν νομίζω ότι έχουμε άλλη επιλογή παρά να επιδιώκουμε τη συντομότερη δυνατή λύση, αλλά η λύση δεν εξευρίσκεται με το γενικό και αόριστο όρο να αναληφθούν πρωτοβουλίες, η λύση θα βρεθεί μέσω της συμφωνίας Γκαμπάρι, η οποία υποστηρίζεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και πιστεύω ευρύτατα στον κυπριακό λαό``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν αναμένεται επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο και ποια θα είναι η σημασία της, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ``έχουμε πολύ φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία``, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ ``είναι ένας αποδεδειγμένος υποστηρικτής θεμάτων αρχής όσον αφορά την Κύπρο``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σήμερα θα δεχθεί τον Ειδικό Απεσταλμένο του ρωσικού ΥΠΕΠΞ για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοφ, ο οποίος θα προετοιμάσει την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Κύπρο. Ανέφερε όμως ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ.

    Ερωτηθείς για καταγγελίες του Τ/κ δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ ότι πωλούνται τ/κ περιουσίες που βρίσκονται στα Περβόλια της Λάρνακας με ανάμειξη Ε/κ δικηγόρων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν έχει υπόψη του αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι η θέση της κυπριακής Κυβέρνησης για τα θέματα περιουσιών είναι δηλωμένη.

    «Οσες περιουσίες ανήκουν ή είναι υπό τον έλεγχο του Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών, ούτε καταγράφονται στο Κτηματολόγιο, ούτε επιτρέπεται η δοσοληψία, εκτός για Τ/κ που βρίσκονταν στο εξωτερικό πριν από το 1974``, πρόσθεσε.

    Παρατήρησε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γράφονται στον Τύπο αυτά τα θέματα. ``Ολες οι περιπτώσεις εξετάζονται και από το Κτηματολόγιο και από τον Κηδεμόνα και από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ολες ανεξαίρετα``, συμπλήρωσε

    [02] ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την υποστήριξη της Ρωσίας στην εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοφ, σε δηλώσεις του ύστερα από συνομιλίες στη Λευκωσία με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Ενωρίτερα ο κ. Αμπράμοφ είχε συνάντηση μιάμισι και πλέον ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την κ. Μαρκουλλή, ο κ. Αμπράμοφ ανέφερε πως «η Ρωσία ήταν πάντοτε ένας ενεργός παίκτης στη διαδικασία για διευθέτηση του Κυπριακού όπως και αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή», ενώ ερωτηθείς αν η χώρα του θα καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες σε ότι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού, είπε πως «ως συνήθως θα παίξουμε ένα πιο ενεργό ρόλο».

    Αναφερόμενος στη διαδικασία Γκαμπάρι έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να κλείσει, «διαφορετικά και οι δυο πλευρές θα κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω και όχι μπροστά».

    Ο κ. Αμπράμοφ είπε πως είχε πολύ ενδιαφέρουσες, ανοικτές και ειλικρινείς διαβουλεύσεις στην Αγκυρα όπου συνομίλησε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ερτουγρούλ Απακάν.

    Ανέφερε ακόμη πως είχε ουσιαστικές και ενδιαφέρουσες ως συνήθως διαβουλεύσεις στην Αθήνα όπως και στην Κύπρο.

    Υπογράμμισε πως «υποστηρίζουμε τη συνέχιση της διαδικασίας στο πλαίσιο της φόρμουλας Γκαμπάρι, μέσα στο πλαίσιο της συμφωνημένης μεθοδολογίας για το πώς να φθάσουμε σε διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση».

    Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των επαφών του στην Αγκυρα και ποιο ήταν το μήνυμα που έλαβε από εκεί σε σχέση με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ο κ. Αμπράμοφ είπε πως ελπίζει πως το κύριο αποτέλεσμα ήταν η καλύτερη κατανόηση και από τις δυο πλευρές των ιδιαιτεροτήτων και των λεπτομερειών της κατάστασης σήμερα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 November 2007 - 14:29:15 UTC