Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ - ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΖΩΩΝ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΕΥΡΩBΟΥΛΗ - ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
  • [04] ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

  • [01] ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ - ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΖΩΩΝ

    Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, σε ανακοίνωσή τους για τα κρούσματα αφθώδους πυρετού στην περιοχή Δρομολαξιάς, αναφέρουν πως ήδη θανατώθηκαν τα ζώα των δύο εκμεταλλεύσεων που έχουν μολυνθεί με τον ιό και επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα σε περιοχή ακτίνας 3 χλμ (Ζώνη Προστασίας) και 10 χλμ (Ζώνη Επιτήρησης) γύρω από τις μολυσμένες εκμεταλλεύσεις.

    Στις 2 ζώνες απαγορεύεται η μετακίνηση βοοειδών, χοίρων και αιγοπροβάτων από εκμετάλλευση σε εκμετάλλευση, απαγορεύεται η μετακίνηση βοοειδών, χοίρων και αιγοπροβάτων στο σφαγείο, απαγορεύονται οι μετακινήσεις πτωμάτων ζώων, κρέατος, προϊόντων με βάση το κρέας, γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων, προβιών, δερμάτων, ζωικών απόβλητων και κόπρου και η μετακίνηση ανθρώπων και οχημάτων προς και από τις εκμεταλλεύσεις (εκτός των νόμιμων ιδιοκτητών των εκμεταλλεύσεων κατόπιν ειδικής έγκρισης).

    Στα σημεία εισόδου στις ζώνες τοποθετήθηκαν σημεία ελέγχου και απολύμανσης όλων των ατόμων και των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εκμεταλλεύσεις. Παγκύπρια απαγορεύεται η μετακίνηση βοοειδών, χοίρων και αιγοπροβάτων από εκμετάλλευση σε εκμετάλλευση.

    Οπως αναφέρεται, ο αφθώδης πυρετός είναι μια οξεία, πολύ μεταδοτική ιογενής νόσος των ζώων. Χαρακτηρίζεται από πυρετό, που ακολουθείται από τη δημιουργία φυσαλίδων στο βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας και στο δέρμα του κάτω μέρους των άκρων. Από τη νόσο προσβάλλονται τα βοοειδή, οι χοίροι και τα αιγοπρόβατα.

    Τα κλινικά συμπτώματα στα άρρωστα ζώα είναι στα βοοειδή φυσαλίδες στη στοματική κοιλότητα, στο μαστό και στα πόδια, πυρετός, μείωση γαλακτοπαραγωγής, στοματίτιδα με σιελόρροια, απροθυμία λήψης τροφής και χωλότητα, στα αιγοπρόβατα αλλοιώσεις στη στοματική κοιλότητα, πυρετός, χωλότητα, ξαφνικοί θάνατοι στα νεαρά ζώα και απροθυμία ανέγερσης, αν και συνήθως δεν εμφανίζονται έντονα κλινικά συμπτώματα και στους χοίρους πυρετός, χωλότητα, φυσαλίδες στη γλώσσα, στο ρύγχος και στα πόδια.

    Τα μολυσμένα ζώα αποβάλλουν τον ιό με όλες τις εκκρίσεις και απεκκρίσεις τους (σάλιο, γάλα, ούρα, σπέρμα, κόπρανα). Τα ζώα μολύνονται όταν έρθουν σε επαφή με μολυσμένα ζώα, αντικείμενα, οχήματα και ζωοτροφές που είναι, επίσης, μολυσμένα. Ο άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει τη νόσο, μεταφέροντας τον ιό με τα υποδήματα και τα ενδύματά του. Μηχανικοί φορείς του ιού μπορεί να είναι οι σκύλοι, οι γάτοι, τα πτηνά καθώς και άλλα ζώα. Για τη νόσο δεν υπάρχει καμιά θεραπεία. Η θανάτωση όλου του κοπαδιού σε περίπτωση εμφάνισης ενός κρούσματος αποτελεί την πολιτική ελέγχου της ασθένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω κατανάλωσης κρέατος ή παστεριωμένου γάλακτος, γι αυτό και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των ανθρώπων.

    [02] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    H Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτήρισε την κατάσταση γύρω από το Κυπριακό σαν θλιβερή παραδοξότητα, με μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να τελεί υπό κατοχή από μια άλλη χώρα υποψήφια για ένταξη και τόνισε ότι η διχοτόμηση δεν μπορεί να είναι λύση.

    «Η Κυβέρνησή μας παραμένει αποφασιστικά δεσμευμένη για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης με την επανένωση της Κύπρου. Η διχοτόμηση δεν είναι, επαναλαμβάνω δεν είναι, επιλογή. Και οι αρχές που πρέπει να μας καθοδηγούν στην αναζήτηση μιας ακριβοδίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης είναι σαφείς: Η εργασία που έχει επιτελεσθεί από τον ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε σε ομιλία της στο London School of Economics. Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε, επίσης, στο κεκτημένο, δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η Κύπρος είναι τώρα πλήρες μέλος της ΕΕ και ότι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να λειτουργούν μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του KYΠΕ για το πώς σχολιάζει τη Συμφωνία Στρατηγικού Συνεταιρισμού Ηνωμένου Βασιλείου - Τουρκίας, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι στόχος στο Κυπριακό πρέπει να είναι η επανένωση της νήσου και όχι η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των δυο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι η βρετανοτουρκική Συμφωνία θα τεθεί κατά τη συνάντησή της , σήμερα το πρωί, με το Βρετανό ομόλογό της Ντέβιντ Μίλιμπαντ.

    [03] ΕΥΡΩBΟΥΛΗ - ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 7 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου η Ομάδα Επαφής Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Ανακοίνωση της Ομάδας αναφέρει πως κατά την επίσκεψή τους στο νησί τα μέλη της Ομάδας θα έχουν διάφορες επαφές. Στις 8 Νοεμβρίου θα επισκεφθούν τα φυλάκια στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην οδό Λήδρας όπου θα φωτογραφηθούν «με τους εκπροσώπους των δυο κοινοτήτων στη Λευκωσία κ. Μαύρου και κ. Μπουλουτογλουλαρί». Όπως προτίθεται φωτογραφίες θα ληφθούν πρώτα «στην ε/κ πλευρά και στη συνέχεια στην τ/κ πλευρά της γραμμής κατάπαυσης του πυρός».

    Η Ομάδα θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλασς την Παρασκευή το πρωί.

    [04] ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

    Αλλάζει ο τρόπος εκλογής του Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών, σύμφωνα με το νέο καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου στις 10 Δεκεμβρίου. οπως ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά από συνεδρία της Συνόδου, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασίλειος, η δομή του καταστατικού θα διαφοροποιηθεί για να ανταποκρίνεται σε πολλές ανάγκες που προκύπτουν σήμερα.

    Στις δηλώσεις του, ο Πανιερώτατος είπε ότι ένα καταστατικό για την εκκλησία, ρυθμίζει την όλη λειτουργία της ζωής μιας εκκλησίας. «Επομένως, όταν μιλάμε για το καταστατικό, μιλάμε για τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται από τούδε και στο εξής η πορεία της εκκλησίας μας όχι για μια μικρή χρονική περίοδο αλλά διαχρονικά». Ανέφερε ότι η συνοδική επιτροπή η οποία προεδρεύεται από τον Αγιο Μόρφου και είναι και ο ίδιος μέλος καθώς και καθηγητές «έχουμε εργαστεί πάνω σε όλα τα κεφάλαια του παρόντος καταστατικού».

    «Φαίνεται ότι η δομή θα διαφοροποιηθεί από τη μορφή του σημερινού καταστατικού για να ανταποκρίνεται σε πολλές ανάγκες που πιθανόν να μην υπήρχαν την εποχή που είχε γραφεί το παρόν καταστατικό», δήλωσε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας. Ανέφερε ότι το νέο καταστατικό θα καλύψει «το πολίτευμα, την διοίκηση της Εκκλησίας, θέματα δικαίου, θέματα οικογενειακού δικαίου, το θέμα της περιουσίας και άλλα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 November 2007 - 10:29:32 UTC