Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΜΟΛΕΡ ΗΜΕΡΑ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - 15η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΗΛΩΣΗ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί την υπογραφή του εγγράφου Στρατηγικού Συνεταιρισμού Μεγάλης Βρετανίας Τουρκίας ως μια αρνητική εξέλιξη και θα ενεργήσει αποφασιστικά και ψύχραιμα για προστασία των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, αξιοποιώντας όλα τα διπλωματικά και νομικά μέσα που διαθέτει και αναθεωρώντας εκεί που χρειάζεται διαχρονικές πολιτικές, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Σε δήλωση που προέβη μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η πεποίθηση που προκαλείται είναι πως για μια ακόμα φορά η Κύπρος θυσιάζεται σε συμφέροντα ξένα και άσχετα με την ίδια και το λαό της.

    Ανέφερε επίσης ότι η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή προέβη σε έντονο διάβημα για το έγγραφο που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια συνάντησής της σήμερα με το Βρετανό Υπατο Αρμοστή Πίτερ Μίλετ.

    Στη δήλωση, ο κ. Πάλμας είπε ότι «το Εγγραφο Στρατηγικού Συνεταιρισμού Μεγάλης Βρετανίας Τουρκίας, το οποίο υπεγράφη χθες από τους Πρωθυπουργούς της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, διέπεται σό,τι αφορά την Κύπρο, από καθαρή διχοτομική λογική, αφού, κύριο αντικείμενο των σχετικών προνοιών του, είναι η συστηματική προαγωγή χωριστών σχέσεων της τ/κ αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων με τον υπόλοιπο κόσμο».

    Η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία είναι δύο από τα τέσσερα κράτη που συνυπέγραψαν τη Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 με την οποία η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο εγγυόνταν, μεταξύ άλλων, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανελάμβαναν την υποχρέωση να απαγορεύσουν κάθε δράση η οποία εμμέσως θα προωθούσε «τον διαμελισμό της νήσου», ανέφερε.

    Η πρώτη, υπενθύμισε ο Εκπρόσωπος, «εισέβαλε στην Κύπρο και επέβαλε δια της βίας τη διαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκάλεσε εθνικό ξεκαθάρισμα στο κατεχόμενο από αυτήν τμήμα και ενήργησε για την παράνομη ανακήρυξη ανεξάρτητου, δήθεν, κράτους στα κατεχόμενα, μόρφωμα το οποίο ελέγχει πολιτικά, στρατιωτικά και δημογραφικά και συντηρεί οικονομικά».

    Η δεύτερη, συνέχισε, «δεν ανταποκρίθηκε στις εγγυητικές της υποχρεώσεις με αποτέλεσμα, ενώ διατηρεί τις Βάσεις και διευκολύνσεις της στην Κύπρο, να διατηρούνται παράλληλα τα αποτελέσματα της εισβολής και της κατοχής με τον Κυπριακό λαό να υφίσταται όλες τις συνέπειες. Αναφέρεται συναφώς ότι οι στρατιωτικές βάσεις και διευκολύνσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, καλύπτονται και από τη Συνθήκη Εγγυήσεως οι οποίες υπενθυμίζεται, διέπονται από την αρχή της αμοιβαιότητας».

    Η Μεγάλη Βρετανία, είπε ο κ. Πάλμας, είναι επίσης εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπου η αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας και της αλληλεγγύης πρέπει να γίνονται σεβαστές. Αναφέρεται συναφώς ότι η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε ενημερώσει την Κυπριακή για την πρόθεσή της να συνυπογράψει με την τουρκική κυβέρνηση πολιτική συμφωνία, τμήμα της οποίας αφορά ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου. Είναι θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης ότι αυτή η εξέλιξη βρίσκεται σε αντίθεση με το Μνημόνιο Συναντίληψης του 2005, μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου για την Εγκαθίδρυση Δομημένου Διαλόγου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    Ως Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ο Εκπρόσωπος, «το Ηνωμένο Βασίλειο προσυπέγραψε όλα τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα του τα οποία και το δεσμεύουν. Το ψήφισμα 550 (1984) πέραν του ότι καταδικάζει τις αποσχιστικές ενέργειες στα κατεχόμενα και τις κηρύσσει παράνομες και ανυπόστατες, καλεί όλα τα κράτη, όχι απλώς να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, αλλά και να μην το διευκολύνουν ή να το υποβοηθήσουν ή να το υποβοηθούν με οποιοδήποτε τρόπο».

    Με τη χθεσινή συμφωνία Στρατηγικού Συνεταιρισμού, σημείωσε, «η Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζεται να συμπλέει με την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό, την οποία πολύ επίσημα και με περισσή σαφήνεια εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Τουρκίας στην πρόσφατη επίσκεψή του στα κατεχόμενα από την χώρα του εδάφη. Με τέτοιες ενέργειες η προοπτική λύσης του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Συμφωνιών Κορυφής καθίσταται ακόμη πιο δυσοίωνη. Συνιστούν επίσης υπονόμευση των προσπαθειών για την εφαρμογή χωρίς όρους της Διαδικασίας της 8ης Ιουλίου αφού αφαιρούν κάθε κίνητρο από την τουρκική πλευρά για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της», τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Υπογράμμισε ότι η «Κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτή είναι μια αρνητική εξέλιξη, η οποία απαιτεί ανάλογο χειρισμό. Θα ενεργήσει αποφασιστικά και ψύχραιμα για προστασία των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, αξιοποιώντας όλα τα διπλωματικά και νομικά μέσα που διαθέτει και αναθεωρώντας εκεί που χρειάζεται δειαχρονικές πολιτικές. Η πεποίθηση που προκαλείται είναι πως για μια ακόμα φορά η Κύπρος θυσιάζεται σε συμφέροντα ξένα και άσχετα με την ίδια και το λαό της».

    Ο κ. Πάλμας δεν δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα, λέγοντας ότι η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας όπου προέβη σε έντονο διάβημα για το έγγραφο που υπεγράφη μεταξύ Μ.Βρετανίας και Τουρκίας.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

    Το Λονδίνο θεωρεί ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο στη συμφωνία Τουρκίας-Βρετανίας που υπέγραψαν οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών, τονίζοντας παράλληλα πως ούτε αναγνωρίζει αλλά ούτε και θα αναγνωρίσει μια χωριστή οντότητα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Δεν υπάρχει τίποτε το καινούργιο στα σημεία που αφορούν την Κύπρο στη συμφωνία Στρατηγικής Συμμαχίας Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας που υπογράφηκε στο Λονδίνο. Η πολιτική της μη αναγνώρισης της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ παραμένει αναλλοίωτη», αναφέρει γραπτή δήλωση του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας στη Λευκωσία Πίτερ Μίλετ.

    «Δεν αναγνωρίζουμε και ούτε θα αναγνωρίσουμε μια χωριστή οντότητα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου», τονίζει.

    Αναφέρει ακόμα ότι «τίποτε στο περιεχόμενο του κειμένου της συμφωνίας δεν αποτελεί προσπάθεια αναβάθμισης του καθεστώτος του βορρά ή της προώθησης της διαίρεσης».

    [03] ΜΟΛΕΡ ΗΜΕΡΑ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ θεωρεί ότι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου είναι αρκετά ευέλικτη και βιώσιμη ώστε να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις ανάγκες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο ενώ υποβοηθά και την επανένωση του νησιού.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας για την ημέρα των ΗΕ, ο κ. Μόλερ κάλεσε όλους τους Κύπριους να κοιτάζουν προς το μέλλον με εποικοδομητικό και ευφάνταστο πνεύμα, προσθέτοντας πως έχει οπωσδήποτε επέλθει ο χρόνος για λύση του Κυπριακού και ότι τα ΗΕ και η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν την Κύπρο να προχωρήσει μπροστά.

    Αναφερόμενος στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και τις συναντήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε πως ο επικεφαλής των ΗΕ κάλεσε και τους δύο ηγέτες να επιδείξουν την πολιτική βούληση και δύναμη να προωθήσουν τη σημαντική διαδικασία της συμφιλίωσης.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - 15η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Βασικός πυλώνας της πολιτικής της Κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο είναι ``η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου και η αναβάθμιση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων κάθε περιοχής``, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, σε χαιρετισμό του, στα εγκαίνια της 15ης Παγκύπριας Αγροτικής Έκθεσης, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο κ. Φωτίου είπε ότι οι δυνατότητές της Κύπρου στην περίοδο 2007-2013 είναι μεγάλες, καθώς, όπως είπε, ``με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, που είναι έτοιμο και σύντομα θα εξαγγελθεί, δίνονται στον αγρότη τα μέσα για να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αυξάνοντας το εισόδημά του και βελτιώνοντας ταυτόχρονα την οικονομική και την κοινωνική του θέση``.

    Με πρόσθετους, συνέχισε, ``εθνικούς πόρους ύψους 5,25 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Εθνικού Σχεδίου για στήριξη και ενθάρρυνση των νέων αγροτών, ενισχύσαμε οικονομικά τις πρόνοιες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για τους νέους αγρότες και δώσαμε νέα δυναμική στην στοχευμένη στρατηγική μας για την αναζωογόνηση της υπαίθρου``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 24 October 2007 - 17:29:21 UTC