Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΑΜΤ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΕΝΤEΥΞΗ
  • [02] ΑΣΚΗΣΗ `ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 2007`

  • [01] ΚΛΑΜΤ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΕΝΤEΥΞΗ

    Εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία χαρακτήρισε την επίσκεψή της στην Κύπρο η Ευρωβουλευτής Εύα Κλαμτ, εισηγήτρια για το θέμα των αγνοουμένων της Επιτροπής για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας πως "η εμπειρία από πρώτο χέρι" είναι πολύτιμη για το έργο που έχει να επιτελέσει επί του συγκεκριμένου θέματος.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στο νησί, είπε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ετοιμάσει την έκθεσή της για το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο, σύμφωνα και με τις διατάξεις του σχετικού ψηφίσματος που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο.

    "Πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα όνομα, μια οικογένεια, ένας φίλος και ακόμα το όλο θέμα είναι πολύ δύσκολο για τις οικογένειες, δεδομένου ότι κάθε ταυτοποίηση και επιστροφή λειψάνων ανοίγει ξανά τις πληγές του παρελθόντος για τους οικείους του αγνοουμένου", είπε συγκινημένη για το σθένος της ψυχής των συγγενών που γνώρισε κατά την τριήμερη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιήσε στο νησί.

    Η κ. Κλαμτ εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη προς τις οικογένειες των αγνοουμένων που δέχθηκαν να την συναντήσουν, σημειώνοντας πως για την ίδια αυτό ήταν μια "συναισθηματικά φορτισμένη και συγκινητική" στιγμή.

    Οπως εξήγησε, τώρα θα πρέπει η ίδια να ενημερώσει και να προωθήσει στην Ευρωβουλή το θέμα και να ζητήσει την έμπρακτη βοήθεια των κρατών μελών με στόχο να επισπεύσει τις διαδικασίες της εκταφής και ταυτοποίησης λειψάνων.

    Ανέφερε πως στόχος της είναι να καταστεί το θέμα αυτό ακόμα πιο γνωστό στους Ευρωβουλευτές ώστε, έχοντας κατά νου, τις ακριβείς συνθήκες του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, να εξασφαλίσει την περαιτέρω οικονομική στήριξη για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το έργο της ΔΕΑ όσο το δυνατό πιο σύντομα, προς όφελος των συγγενών των αγνοουμένων.

    "Θα εισηγηθώ όπως η ΔΕΑ τύχει περαιτέρω υποστήριξης γιατί μέσω της Επιτροπής αυτής θα στηρίξουμε τις οικογένειες", είπε στο ΚΥΠΕ.

    Εξήγησε ότι τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού της ΔΕΑ αναμένεται να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες της Επιτροπής μέχρι το τέλος του 2008 και σημείωσε ότι η Κύπρος θα έχει μια ακόμα φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο, τη δική της, που θα προωθεί το θέμα των αγνοουμένων και θα ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν, οικονομικά ή άλλως πως, το έργο που επιτελείται για την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος.

    Η κ. Κλαμπ ευχαρίστησε τα μέλη της ΔΕΑ, επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα και τη θέλησή τους να προχωρήσει η δουλειά που γίνεται όσο το δυνατό πιο γρήγορα, αναγνωρίζοντας παράλληλα και τις δυσκολίες σε αυτό το εγχείρημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως και οι δύο κοινότητες επιθυμούν τη συνέχιση του έργου που επιτελείται, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται και η στήριξη της πολιτικής ηγεσίας σε αυτό το θέμα για να προχωρήσει απρόσκοπτα.

    Σε άλλη ερώτηση, ανέφερε πως ένα από τα θέματα που έθιξαν οι συγγενείς είναι και διακαής πόθος της να ολοκληρωθεί το έργο της ΔΕΑ, της εκταφής και ταυτοποίησης και επιστροφής λειψάνων, όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

    "Οι προσδοκίες του κόσμου είναι πολύ ψηλές, θέλουν αποτελέσματα εδώ και τώρα", είπε στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ωστόσο πως η όλη διαδικασία της εκταφής, ταυτοποίησης και επιστροφής λειψάνων είναι χρονοβόρα και δύσκολη γιατί ακριβώς δεν πρέπει να γίνουν λάθη και τα στοιχεία θα πρέπει να επαληθεύονται πέραν πάσης αμφιβολίας.

    Η κ. Κλαμτ εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως να μην καταστεί δυνατό να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν όλα τα άτομα που είναι καταγραμμένα ως αγνοούμενα στην Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν λόγω του οικοδομικού οργασμού σε διάφορες περιοχές καθώς και το θάνατο μαρτύρων ως δύο από τα προβλήματα που δυσκολεύουν την προσπάθεια αυτή.

    Ενα άλλο στοιχείο που επεσήμανε είναι ότι συγγενείς αγνοουμένων άρχισαν να ζητούν πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο δικός τους άνθρωπος.

    "Η ταυτοποίηση και η επιστροφή λειψάνων, που γίνεται τώρα, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα", είπε, προσθέτοντας πως οι πληγές του παρελθόντος ενδεχομένως να ανοίξουν ξανά εάν οι συνθήκες θανάτου των αγνοουμένων καταστούν θέμα συζήτησης.

    Αναφορικά με τους Ε/Κ αγνοούμενους που συνέλαβε ο τουρκικός κατοχικός στρατός ως αιχμαλώτους, είπε πως το θέμα αυτό θα πρέπει να τεθεί ενώπιον των στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι, όπως σημείωσε, θα πρέπει να ανοίξουν τους φακέλους για τα άτομα που συνέλαβαν τότε και να δώσουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την τύχη τους.

    [02] ΑΣΚΗΣΗ `ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 2007`

    Το Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), με την επωνυμία «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-2007», θα διεξαχθεί από την ερχόμενη Τρίτη, 9 Οκτωβρίου, έως την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου.

    Η ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-2007» είναι διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας και θα διευθύνεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

    Η άσκηση θα διεξαχθεί σε ολόκληρο τον ελεύθερο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή Σχηματισμών και Συγκροτημάτων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 October 2007 - 9:29:26 UTC