Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
  • [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  • [04] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ - ΚΣΣΕ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

    Με το Κυπριακό στο επίκεντρο των διεθνών δραστηριοτήτων του καθώς και των Κυπρίων Βουλευτών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, υπήρξε, κατά την απελθούσα Σύνοδο, έντονη διεθνής δραστηριότητα του κυπριακού κοινοβουλίου, που καταδεικνύεται από τις 96 αποστολές τους στο εξωτερικό και τις 22 επισκέψεις στην Κύπρο αντιπροσωπειών και μελών άλλων κοινοβουλίων και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών.

    Παρουσιάζοντας την έκθεση πεπραγμένων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι κατά τις επαφές αυτές ``ιδιαίτερα υπογραμμιζόταν ότι η οποιαδήποτε `απομόνωση` των Τουρκοκυπρίων είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής και ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες άρσης της `απομόνωσης` αυτής δεν επιτρέπεται να αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους``. ``Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο συνεχιζόμενο εποικισμό των κατεχομένων, αλλά και στο σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών``, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    ``Εάν δεν λυθεί σύντομα το Κυπριακό με μία συμφωνημένη λύση``, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, ``οδηγούμαστε στη διχοτόμηση`` και ``η διχοτόμηση είναι κατάρα για την Κύπρο, είναι καταστροφή``.

    Σε ερώτηση κατά πόσον έχουν εντοπισθεί από τον ίδιο οποιεσδήποτε ``αδυναμίες`` στο κυπριακό κοινοβούλιο σε ό,τι αφορά τις αποστολές για διαφώτιση στο εξωτερικό ως προς τις ελληνοκυπριακές θέσεις στο Κυπριακό, κυρίως μετά το σχετικό ψήφισμα της γερμανικής Βουλής, αλλά και για τον προγραμματισμό ανάλογων αποστολών κατά τη νέα Σύνοδο, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι για την κατάσταση αυτή ούτε η εκτελεστική εξουσία ``είναι άμοιρη ευθυνών``. ``Οι σχέσεις με τις διάφορες κομματικές ομάδες στις Βουλές των Αντιπροσώπων δεν είναι υπόθεση του Προέδρου της Βουλής``, είπε ο κ. Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι ``χρειάζεται καλύτερος συντονισμός``. ``Είναι``, πρόσθεσε, ``υπόθεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων`` και ``δεν ήταν, κατ` εμένα τουλάχιστον``, συνέχισε, ``η μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι λήφθηκε αυτή η απόφαση στο κοινοβούλιο της Γερμανίας``.

    ``Σε ό,τι αφορά την ομάδα, που εγώ ή το κόμμα από το οποίο προέρχομαι, θα μπορούσαμε να επιδράσουμε, δουλέψαμε προκαταρκτικά, ούτως ώστε, ει δυνατόν, να αποτραπεί αυτή η κίνηση στο κοινοβούλιο της Γερμανίας και είναι και η μόνη ομάδα, η οποία δεν το ψήφισε``. ``Συνεπώς``, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, ``εδώ έγινε μια προσπάθεια να έχουμε συντονισμό των διαφόρων κομμάτων προς τις αντίστοιχες ομάδες``. ``Είναι στο κέντρο της προσοχής μας και θα συνεχίσουμε και τις επαφές``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει και με την προεδρία του γερμανικού κοινοβουλίου.

    ``Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας``, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας στην εισαγωγική του ομιλία, ``σε όλες τις επαφές του Προέδρου υπογραμμίστηκε ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, νοουμένου ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών - μελών της``. ``Τονίστηκε επίσης``, πρόσθεσε, ``ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναγνωρίζει ισότιμα όλα τα κράτη - μέλη της και να αποφεύγει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών``.

    Σχετικά ψηφίσματα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του σώματος και στάλθηκαν σε Προέδρους ξένων κοινοβουλίων και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών. ``Οσον αφορά την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα``, είπε ο κ. Χριστόφιας, ``τον Απρίλιο του 2007 η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργάνωσε δημόσια ακρόαση για το θέμα και τον Μάιο του 2007 οργανώθηκε σχετική έκθεση φωτογραφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο``.

    Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τον τουρκικό στρατό κατοχής και την Εθνική Φρουρά, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ``λειτουργεί η λογική του παράλογου``. ``Είναι σαφές``, είπε ο κ. Χριστόφιας, ``ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, όπως αυτή διαπιστώνεται από ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και όλων των διεθνών οργανισμών ασφαλώς δεν γίνεται από την Εθνική Φρουρά, η οποία είναι μια μικρή δύναμη, που έχει καθαρά αμυντικούς στόχους``.

    ``Αλλά``, πρόσθεσε, ``γίνεται από τη χώρα, το κράτος και το στρατό που διενήργησε εισβολή και που κατέχει μεγάλο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Σε ερώτηση εάν αναμένονται οποιεσδήποτε νέες πρωτοβουλίες από το εξωτερικό για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του ``σε ό,τι αφορά τις πιθανές πρωτοβουλίες Αμερικανών, Βρετανών``. ``Θέλω να υπογραμμίσω ακόμα μια φορά``, πρόσθεσε, ``ότι, επειδή καήκαμε στο πιλάφι, φυσάμε και το γιαούρτι``. Αυτό που κάνουμε πάντοτε, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``είναι να ζητούμε επίμονα την παρέμβαση τη συλλογική των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας``.

    ``Το επιτύχαμε``, συνέχισε, προσθέτοντας ότι, ``τον τελευταίο χρόνο, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, χειρίζονται το θέμα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου και ο Γενικός Γραμματέας και για αυτό θέλω να είμαι πολύ επιφυλακτικός και πολύ προβληματισμένος στο γιατί ο ένας ή οι δύο από τους πέντε να κινήσουν νέα νήματα``. ``Επιδίωξή μας``, πρόσθεσε, ``είναι να υπάρξει κινητικότητα για να δοθεί λύση το πρόβλημα και να εξευρεθεί συμφωνημένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα``.

    [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και να επιλύσει το πρόβλημα που προκύπτει με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, έστειλαν οι Ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη.

    «Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες των συνθηκών που η ίδια υπέγραψε δηλαδή να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς την Κύπρο και προς εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο», δήλωσε ο Επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Γερμανός Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γκέοργκ Γαρζεμπόφσκι. Είπε επίσης ότι με την επιστροφή τους στις Βρυξέλλες, οι Ευρωβουλευτές θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν από τον οποίο θα ζητήσουν όπως η Κομισιόν επιμείνει στη θέση της να άρει η Τουρκία τους περιορισμούς που επιβάλλει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Οπως είπε, «δεν είναι δυνατό, μια χώρα η οποία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ να μην επιτρέπει σε πλοία και αεροπλάνα από ένα κράτος μέλος της Ευρώπης των 27 να εισέλθουν στον εναέριο της χώρο ή στα λιμάνια της. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα», είπε.

    Ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Ρομανόλι Λούκα μίλησε για τα προβλήματα που προκαλεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στην πολιτική αεροπορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα αεροπλάνα που προσεγγίζουν ή απομακρύνονται από τα νόμιμα αεροδρόμια της Κύπρου. Η ΕΕ, είπε, πρέπει να εξεύρει σύντομα μια λύση στο θέμα αυτό το οποίο άπτεται της ασφάλειας όλων των Ευρωπαίων πολιτών που έρχονται στην Κύπρο.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Κανένα δημοκρατικό κράτος στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί να ενεργήσει κάτω από αυτές τις εκβιαστικές ενέργειες, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης, σχολιάζοντας την άρνηση των αλλοδαπών κρατουμένων να κατεβούν από τον πύργο του ντεπόζιτου νερού των αστυνομικών κρατητηρίων Λευκωσίας για να συζητήσουν το πρόβλημα τους. Ταυτόχρονα, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι έχει κάποιες ενδείξεις, οι οποίες όμως δεν είναι στοιχεία, σε σχέση με ποιοι δίνουν συμβουλές στους αλλοδαπούς από τα κινητά τηλέφωνα.

    Σε παρατήρηση, ύστερα από συνάντηση στην επαρχιακή διοίκηση με τον Επαρχο Λευκωσίας Αργύρη Παπαναστασίου, ότι η εικόνα με τους αλλοδαπούς πάνω στο ντεπόζιτο νερού κάνει το γύρο του κόσμου, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι γι΄ αυτό λέει ότι ``αυτοί οι οποίοι τους συμβουλεύουν, τους συμβουλεύουν λανθασμένα``, προσθέτοντας ότι ``το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει ξεκάθαρο πως ο τρόπος που έχουν επιλέξει να ενεργήσουν είναι εκβιασμός και κανένα δημοκρατικό κράτος στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί να ενεργήσει κάτω από αυτές τις εκβιαστικές ενέργειες``.

    Ο κ. Πατσαλίδης είπε ακόμη ότι όσοι προσπάθησαν να έρθουν σε μία επαφή με τους αλλοδαπούς ``η πρώτη αντιμετώπιση ήταν θετική από τους ιδίους, αλλά με κάποιους``, όπως είπε, ``επικοινωνούν από το τηλέφωνο που έχουν και φαίνεται ότι οι συμβουλές που παίρνουν είναι αρνητικές και ενισχυτικές προς τον τρόπο τον οποίο επιλέγουν να συνεχίζουν να αντιδρούν``.

    [04] ΕΔΑΔ - ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ - ΚΣΣΕ

    Την ``κρίση`` που αντιμετωπίζει σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με τον τεράστιο αριθμό υποθέσεων που έχει να εξετάσει και να διεκπεραιώσει, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Σε συζήτηση με τίτλο ``Η διαγραφόμενη Κρίση που αντιμετωπίζει το ΕΔΑΔ: Οι επείγουσες ενέργειες που απαιτούνται``, που διεξήχθη υπό τη διαδικασία των τρεχουσών υποθέσεων κατόπιν εισήγησης του Ελβετού βουλευτή Ντικ Μάρτι, Προέδρου της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ, τονίστηκε η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο ΕΔΑΔ, ενώ πολλοί Βουλευτές έστρεψαν τα πυρά τους κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επειδή, όπως ανέφεραν, η Ρωσική Δούμα δεν έχει εγκρίνει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο 14, το οποίο, θεωρείται πως θα βοηθήσει το ΕΔΑΔ να διεξέλθει του τεράστιου αριθμού υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του και οι οποίες ξεπερνούν τις 100.000.

    Οπως αναφέρθηκε, από αυτό τον αριθμό, πέραν από το 50% των υποθέσεων προέρχεται από τη Ρωσία (20.000) την Ρουμανία (20.000), τη Τουρκία (10.000), ενώ ακολουθούν η Πολωνία με 8.000 υποθέσεις και η Ουκρανία με επίσης 8.000. Το πρόβλημα για το ΕΔΑΔ, κατά πολλούς από τους ομιλητές, έγκειται στο ότι από αυτές τις υποθέσεις, λιγότερες από τις μισές θα γίνουν παραδεκτές από το Δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αλλάξει τον χρονοβόρο τρόπο εξέτασης των υποθέσεων.

    Η πρόταση για το συμπληρωματικό πρωτόκολλο 14, το οποίο προνοεί για την απλούστευση των εσωτερικών διαδικασιών του ΕΔΑΔ και ειδικότερα την καινοτομία, όπως μόνο ένας δικαστής να μπορεί να κρίνει κατά πόσον μία υπόθεση γίνεται παραδεκτή, αντί 3 που ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης το εν λόγω πρωτόκολλο διαλαμβάνει όπως το Δικαστήριο σε τριμελή σύνθεση, αντί επταμελή, να εξετάζει τις υποθέσεις που γίνονται παραδεκτές, προτάσεις οι οποίες, όπως εκτιμάται, θα αυξήσουν την ταχύτητα εξέτασης και διεκπεραίωσης των υποθέσεων. Οπως ανέφερε ο κ. Μάρτι, τα κράτη - μέλη δεν σέβονται το ΕΔΑΔ, το οποίο αποτελεί το ``σύμβολο`` για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο Δικαστήριο. Υπέδειξε ακόμη και το θέμα της άρνησης της Δούμας να εγκρίνει το πρωτόκολλο 14.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 3 October 2007 - 13:29:20 UTC