Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ
  • [02] ΕΔΑΔ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε πως «η εθνική και φυσική επιδίωξη του λαού μας συναρτάται με την ύπαρξη και την ισχύ του κράτους μας, με την ύπαρξη και την ισχύ της ανεξαρτησίας μας και ενόσω το κράτος μας υπάρχει και ισχύει, ενόσω η ανεξαρτησία του και η διεθνής αναγνώρισή του διαφυλάττεται και ενισχύεται, καμιά επιβουλή, καμιά απειλή και κανένας κίνδυνος δεν θα μπορέσουν ποτέ να εξουδετερώσουν την ελπίδα και την προοπτική της επιβίωσης και ευημερίας σε αυτό τον τόπο».

    Σε διάγγελμά του στον κυπριακό λαό με αφορμή την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που γιορτάζεται την 1ην Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προϊόν συμβιβασμού, ο οποίος πρέπει να είναι αμοιβαίος και να επιδειχθεί πνεύμα συναίνεσης από όλες τις πλευρές.

    Σημείωσε ακόμα ότι «την επανένωση και το ευτυχές μέλλον του τόπου μας και του λαού μας μπορεί σίγουρα να διασφαλίσει μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, νοουμένου ότι το περιεχόμενό της δεν θα συγκρούεται με τον τίτλο της και ο τίτλος της δεν θα αναιρείται από το περιεχόμενό της».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η μόνη διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο είναι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου».

    Στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι για τη μη λύση του Κυπριακού ευθύνεται αποκλειστικά η τουρκική πλευρά, και όχι οποιοσδήποτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή οποιαδήποτε κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``μένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και σταθεροί στις λογικές και δίκαιες θέσεις μας και με σύνεση, υπευθυνότητα και σιγουριά προχωρούμε, με σύνεση, υπευθυνότητα και σιγουριά αντιδρούμε και παλεύουμε για το καλύτερο``.

    Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «το καλύτερο για το οποίο μοχθούμε, δεν αφορά μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά αφορά και τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους προς τους οποίους απευθύνομαι, με την ευκαιρία της επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας, για να τους διαβεβαιώσω ξανά ότι η μοίρα και το μέλλον τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την εξεύρεση και εφαρμογή μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, στα πλαίσια της οποίας θα διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των πολιτών».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι «μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, δεν δικαιολογούνται ούτε υπέρμετρες προσδοκίες αλλά ούτε και παθητική μοιρολατρία ή ηττοπάθεια».

    Με αφορμή την 47η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι αισθάνεται περήφανος για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα 47 αυτά χρόνια και στην ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έγινε εποικοδομητικός και αξιόπιστος εταίρος στην ΕΕ και χάρη στα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματά της εντάσσεται την 1η Ιανουαρίου 2008 στην Ευρωζώνη.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι επέστρεψε από την αποστολή του στον ΟΗΕ με τη διαπίστωση ότι όλοι ανεξάρτητα οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υποστηρίζουν την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου που συνιστά σήμερα τη μόνη προοπτική για μια συνολική λύση του Κυπριακού μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «μόνος δρόμος που έχουμε σήμερα μπροστά μας για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η μόνη διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο, είναι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, στην οποία μένουμε συνεπείς και δεσμευμένοι και θα συνεχίσουμε, με καλή θέληση, να εργαζόμαστε για την υλοποίησή της».

    Ενδεχόμενη αλλαγή στην πολιτική μας, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα αντιμετωπισθεί σήμερα με υπόδειξη για επιστροφή και εμμονή στη διαδικασία Γκαμπάρι, την οποία υποστηρίζουν και η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του τόνισε ότι «για τη μη λύση του Κυπριακού δεν ευθύνεται κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας και καμία Κυβέρνηση και αποκλειστική ευθύνη φέρει η τουρκική πλευρά η οποία δηλώνει με τον πλέον προκλητικό τρόπο, ότι η λύση που επιδιώκει είναι λύση δυο κρατών».

    Πρόσθεσε ότι «η λύση του Κυπριακού θα είναι μεν προϊόν συμβιβασμού, ο οποίος όμως πρέπει να είναι αμοιβαίος για αυτό και απαιτείται καλή διάθεση και πνεύμα συναίνεσης από όλες τις πλευρές και όχι μόνο τη δική μας».

    «Γι` αυτό, πάνω και πέρα από τις όποιες πρόσκαιρες σκοπιμότητες, πρέπει να προσέξουμε ώστε με τις τοποθετήσεις μας να μην δίνουμε άλλοθι στην Τουρκία και να μην μετακινούμε στη δική μας πλευρά τις ευθύνες για πράξεις της Άγκυρας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «το κύρος, η οντότητα και η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υποβιβάζονται και δεν μειώνονται από τις έντονες απόπειρες της τουρκικής πλευράς για πολιτική αναβάθμιση του παράνομου ψευδοκράτους».

    Απλώς, όπως υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτές οι απόπειρες, που τελευταία κατάντησαν να είναι μόνη επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, επιβεβαιώνουν συνεχώς τις πραγματικές προθέσεις του εισβολέα και κατακτητή των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπονομεύουν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, μέσω ουσιαστικών συνομιλιών».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «η αναζήτηση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, είναι, πρέπει να είναι, μονόδρομος, και για μας αλλά και για την τουρκοκυπριακή κοινότητα μιας και το καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον της Κύπρου διασφαλίζεται μόνο με την επανένωση της και με τον όρο επανένωση, εννοούμε την επανένωση του χώρου, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών».

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «με διχοτομικές διευθετήσεις, δυσοίωνο είναι το κοινό μας μέλλον και ζοφερή η κοινή μας προοπτική».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «την επανένωση και το ευτυχές μέλλον του τόπου μας και του λαού μας, μπορεί σίγουρα να διασφαλίσει μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, νοουμένου ότι το περιεχόμενό της δεν θα συγκρούεται με τον τίτλο της και ο τίτλος της δεν θα αναιρείται από το περιεχόμενό της».

    Διευκρίνισε πως «όταν εμείς μιλούμε για ομοσπονδία, δεν εννοούμε τίποτε περισσότερο, αλλά και τίποτε λιγότερο, από ό,τι διαλαμβάνει αυτός ο όρος στη διεθνή πρακτική και σε όλα τα ισχύοντα ομοσπονδιακά συστήματα».

    Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «εννοούμε μια ομοσπονδιακή λύση που δεν θα παραβιάζει τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, που δεν θα αδικεί και δεν θα βλάπτει καμιά κοινότητα της Κύπρου και που δεν θα προκαλεί αδιέξοδα και αγκυλώσεις στη λειτουργία του κράτους».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «καμιά λύση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και διαρκής, αν δεν είναι λειτουργική και ισορροπημένη».

    Όπως είπε, «λειτουργική και ισορροπημένη διζωνική ομοσπονδία, δεν μπορεί να σημαίνει εθνικά αμιγείς περιοχές που τεχνητά και βίαια δημιουργήθηκαν με τον ξεριζωμό του ενός τρίτου του πληθυσμού της Κύπρου, με την ισχύ των όπλων και με το εθνικό ξεκαθάρισμα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «θέλουμε μια δικοινοτική ομοσπονδία με δίκαιο μερισμό της εξουσίας και μια δικοινοτική διευθέτηση στην οποία καμία κοινότητα δεν θα επιβάλλει τη θέλησή της στην άλλη, αλλά και καμία κοινότητα δεν θα έχει το δικαίωμα ή τη δυνατότητα να προκαλεί αδιέξοδα στη λειτουργία του κράτους».

    Στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές και μαγικές λύσεις του Κυπριακού για αυτό, οφείλουμε να τοποθετούμαστε έναντι του λαού και της διεθνούς κοινότητας με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αλλά και σταθερότητα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι «ο δρόμος για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση δεν ήταν ποτέ εύκολος και πάντοτε συναντούσαμε και θα συναντούμε δυσκολίες και προβλήματα, αλλά ενωμένοι και με μια φωνή, μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, όπως το έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, παρά την ισχύ και την επιρροή της Τουρκίας και των ισχυρών συμμάχων της».

    «Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και δεν δικαιολογούνται ούτε υπέρμετρες προσδοκίες αλλά ούτε και παθητική μοιρολατρία ή ηττοπάθεια», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Διαβεβαίωσε ότι «μένουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και σταθεροί στις λογικές και δίκαιες θέσεις μας και με σύνεση, υπευθυνότητα και σιγουριά προχωρούμε, με σύνεση, υπευθυνότητα και σιγουριά αντιδρούμε και παλεύουμε για το καλύτερο».

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τιμώντας και γιορτάζοντας αύριο τα γενέθλια της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαδηλώνουμε, για μια ακόμη φορά, την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε απτόητοι τον αγώνα μας, με ακλόνητη την πίστη στην τελική δικαίωση και με τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να την πετύχουμε».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι «όσο δύσκολος και αν είναι αυτός ο αγώνας, είμαστε ιστορικά υποχρεωμένοι να αντέξουμε και να πετύχουμε, να αντέξουμε, ομοψυχούντες, και να πετύχουμε, ενωμένοι».

    «Αυτό είναι το ιστορικό και απαράγραπτο χρέος μας απέναντι στην Κύπρο του χθες, του σήμερα και του αύριο και μόνο ενωμένοι και αδιάσπαστοι μπορούμε να εκπληρώσουμε αυτό το κοινό χρέος», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι «γιορτάζουμε αύριο την 47η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη σκέψη μας, πρώτα από όλα, στραμμένη προς όλους εκείνους, που με τον ηρωισμό και τη θυσία τους έθεσαν τα θεμέλια για την οικοδόμηση του κυπριακού κράτους στην ιερή μνήμη των οποίων επανακαταθέτουμε τον αμάραντο στέφανο της τιμής και του σεβασμού μας».

    «Για μια ακόμη φορά, τιμούμε, με τη σημερινή ευκαιρία, την αγέραστη μνήμη του Εθνάρχη Μακάριου, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημαιοφόρου στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας ενώ τιμές πρεπόντως αποδίδουμε και σε όλους τους προκατόχους μου Προέδρους της Δημοκρατίας, για την όλη προσφορά τους στην περιφρούρηση της κρατικής μας οντότητας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «έχουμε κάθε λόγο και δικαίωμα να γιορτάζουμε με περηφάνια την επέτειο της Ανεξαρτησίας και έχουμε κάθε λόγο και δικαίωμα να είμαστε περήφανοι για την Κυπριακή Δημοκρατία, η ιστορία της οποίας σημαδεύτηκε από τη συνεχή υπόσκαψη και αμφισβήτηση, με τις παρεμβάσεις ξένων, και διασώθηκε χάριν στον πατριωτισμό και την αντίσταση του λαού μας».

    Οπως σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος «η πολυτάραχη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν κλόνισε το φρόνημα και την αγωνιστικότητα του λαού μας και το κράτος μας είναι, ήδη, πλήρες, ισότιμο και σεβαστό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύθηκε γιατί κέρδισε την εκτίμηση ως εποικοδομητικός και αξιόπιστος εταίρος και το κράτος μας επάξια κέρδισε, με τα οικονομικά και πολιτικά επιτεύγματά του, και όχι με πολιτικές σκοπιμότητες, την προσχώρησή του από την 1η του Ιανουαρίου του 2008, στην Ευρωζώνη».

    «Για αυτό, πιστεύω ότι ο λαός μας δικαιολογημένα και δικαιωματικά μπορεί να αισθάνεται περήφανος για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στα 47 χρόνια από την ίδρυσή της», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταλήγοντας ότι «η προσβλητική αλλά αβάσιμη και ατεκμηρίωτη υποτίμηση που ενίοτε εκφράζεται για το κράτος μας και τον ευρωπαϊκό του χαρακτήρα, από κάποιους, αδικεί το λαό μας και προκαλεί θλίψη».

    [02] ΕΔΑΔ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τους πρόσφυγες που έχουν δαπανήσει δικά τους χρήματα και έχουν χτίσει πάνω σε τουρκοκυπριακή περιουσία στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς να το γνωρίζουν, πως δεν έχουν να ανησυχούν τίποτε για την κατοχή αυτών των περιουσιών.

    Πρόσθεσε ότι η Kυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν χωρίς να παραβλάπτεται το δημόσιο συμφέρον, για να διασφαλίσoυν τη νομιμότητα αυτών των ανθρώπων.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ακόμα πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση του Ε/Κ Μάικ Τύμβιου δεν σημαίνει πως επηρεάζει αναγκαστικά τις περιπτώσεις άλλων Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών περιουσίας στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη όπου προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν είναι σοφή ενέργεια από μέρους μας, σε περίοδο που η Κύπρος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με το σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, να κάνουμε και εμείς τα ίδια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 1 October 2007 - 9:29:14 UTC