Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΓ ΟΗΕ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΠΛΟΙΟ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΓ ΟΗΕ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Την υποστήριξή του προς τη διαδικασία Γκαμπάρι και στην πλήρη εφαρμογή της εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια 20λεπτης συνάντησης που είχαν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ καλή" και πέραν των τελευταίων εξελίξεων, ήγειρε στον κ. Μπαν και το θέμα των αγνοουμένων, ζητώντας πέραν της ταυτοποίησης των λειψάνων, να επεκταθούν οι έρευνες και στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, του ανέφερε τα θέματα που είναι σήμερα στην επικαιρότητα και ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την υποστήριξή του στη διαδικασία Γκαμπάρι, λέγοντας ότι προσβλέπει στην πλήρη εφαρμογή της. "Ελπίζουμε ότι και με τη δική του βοήθεια θα καταστεί δυνατή η συνέχιση της διαδικασίας", συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    "Του ανέφερα επίσης το θέμα των αγνοουμένων", συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη να επεκταθεί και στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και όχι μόνο στην ταυτοποίηση των λειψάνων.

    "Γενικά", συνέχισε, "αναφέρθηκα στην προθυμία μας να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε το συντομότερο δυνατό να μπορέσουμε να αρχίσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού".

    Σε ερώτηση αν συζήτησαν θέμα διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτήρισε "καλή ενέργεια" τη συνάντηση του Προέδρου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και εξέφρασε την ελπίδα άλλες συναντήσεις να είναι παραγωγικότερες.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι είχε συνάντηση και με τον τέως Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ενώπιον του οποίου ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Ταλάτ είχαν καταλήξει στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν τόνισε τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

    Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση, πρόσθεσε η ανακοίνωση, ήταν «οι κλιματικές αλλαγές, η παρούσα κατάσταση στο διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, η συνεχιζόμενη υποστήριξη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το θέμα των αγνοουμένων».

    [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Οι κοινοί στόχοι, οι κοινές προσπάθειες και η τακτική που ακολουθείται στο Κυπριακό διαπιστώθηκαν σε συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στη συνάντηση που διάρκεσε μία ώρα παρευρέθηκαν επίσης η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή και συνεργάτες τους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκαν το Κυπριακό και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, επισημαίνοντας ότι διαπιστώθηκε, όπως πάντα, ότι κοινοί είναι οι στόχοι, κοινές οι προσπάθειες και η τακτική.

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκε οτιδήποτε ενόψει της συνάντησης που θα έχει αργότερα σήμερα η κ. Μπακογιάννη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν παραλείπει ποτέ η κυρία Υπουργός να αναφέρει το Κυπριακό σε όλες τις επαφές της.

    Οπως ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τη συνάντηση που είχε χθες με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΠΛΟΙΟ

    Συνάντηση με τον Επιτετραμμένο της Συρίας στην Κύπρο θα έχει σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, προκειμένου να ζητήσει την επίσημη θέση της Συρίας στο θέμα της άφιξης χθες στο λιμάνι της Λατάκειας κρουαζιερόπλοιου το οποίο απέπλευσε από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Η Τουρκία αλλά και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να σέβονται όλα τα κράτη, μεταξύ αυτών και την Κύπρο, ήταν το σχόλιο του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Μεταφορών Ζακ Μπαρό.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό και κληθείς να αναφερθεί στο συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Μπαρό είπε πως «αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο οι κυπριακές αρχές θα καταλήξουν σε συμπεράσματα».

    Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως η Κύπρος θεωρεί «τη Συρία μια φίλη χώρα με ιστορικές σχέσεις και μια τέτοια εξέλιξη σίγουρα θα ήταν αρνητική ακόμα και στις σχέσεις των δύο χωρών».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 24 September 2007 - 9:29:18 UTC