Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Μια σοβαρή πρόκληση που στρέφεται ενάντια σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ` επέκταση ενάντια στην ίδια την Ένωση και στη διεθνή κοινότητα στο σύνολο της, χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών την αυριανή παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του νέου Προέδρου της Τουρκίας Aμπτουλάχ Γκιούλ.

    Το ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίσκεψη Γκιούλ , αναφέροντας ότι η επίσκεψη αποτελεί ράπισμα στη διεθνή έννομη τάξη και υποσκάπτει την αξιοπιστία τόσο του ΟΗΕ όσο και της ΕΕ. Παράλληλα προειδοποιεί ότι τέτοιου είδους κατάφωρες παραβιάσεις των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Τουρκία με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, για στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών και ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα γίνουν ανεκτές και αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία.

    Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η αυριανή μετάβαση του νέου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Γκιούλ στις κατεχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί μια ακόμη παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και μια σοβαρή πρόκληση που στρέφεται ενάντια σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ` επέκταση ενάντια στην ίδια την Ένωση και στη διεθνή κοινότητα στο σύνολο της».

    Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο την ενέργεια του Τούρκου ανώτατου αξιωματούχου, ο οποίος ακολουθώντας τις διαταγές των Τούρκων Στρατηγών, συνεχίζει την πάγια τουρκική πολιτική της διεθνούς παρανομίας και στήριξης του αποσχιστικού και διεθνώς καταδικασθέντος μορφώματος που δημιούργησε η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή».

    Η προκλητική αυτή ενέργεια του νέου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία παραβιάζει τον ίδιο τον Χάρτη και σωρεία ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ, «αποτελεί από μόνη της απάντηση σε όσους πιθανολογούσαν ή είχαν αυταπάτες ότι η ανάδειξη του κ. Γκιούλ στην Προεδρία θα σήμανε, ίσως, κάποιες αλλαγές στις τακτικές και πολιτικές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου».

    «Η κραυγαλέα ενέργεια του κ. Γκιούλ να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη ως Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί σήμερα έδαφος της ΕΕ, και που για 33 χρόνια βρίσκεται υπό την παράνομη στρατιωτική της κατοχή, αποτελεί ράπισμα στη διεθνή έννομη τάξη και υποσκάπτει την αξιοπιστία όχι μόνο του Διεθνούς Οργανισμού αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία διεξάγει σήμερα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που περιφρονεί με τέτοιο προκλητικό τρόπο ένα κράτος μέλος της, αλλά και τις διεθνείς αποφάσεις για το Κυπριακό», επισημαίνει το κυπριακό ΥΠΕΞ.

    Αξίζει να σημειωθεί, προσθέτει, «ότι σε πρόσφατες δηλώσεις τους Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο Πρωθυπουργός Ερντογάν στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του στην Κύπρο, αλλά και ο ίδιος ο κ. Γκιούλ υπό την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, δεν έχασαν ευκαιρία να τονίζουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ότι στόχος της Τουρκίας είναι η προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης του παράνομου αποσχιστικού μορφώματος και δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. Είναι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που οι οδηγίες που δόθηκαν προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη από την Τουρκική Κυβέρνηση και τους στρατιωτικούς ήταν η παρεμπόδιση της έναρξης της διαδικασίας Γκαμπάρι ούτως ώστε να διατηρηθεί το χάσμα μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών με απώτερο σκοπό την προώθηση των διχοτομικών τους επιδιώξεων».

    Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί «τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να προειδοποιήσουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές όχι μόνο δεν βοηθούν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, αλλά τις υποσκάπτουν. Το μήνυμα επίσης πρέπει να σταλεί στην Τουρκία εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ ότι τέτοιου είδους κατάφωρες παραβιάσεις των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Τουρκία με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, για στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών και ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα γίνουν ανεκτές και αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 September 2007 - 17:29:22 UTC