Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
  • [03] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΕΕ EUROSTAT ΚΥΠΡΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ

    Εμείς είμαστε έτοιμοι εάν και εφόσον επιθυμεί η Τουρκία να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να γνωμοδοτήσει το ίδιο το δικαστήριο ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα τα οποία υπάρχουν στην Κύπρο από το 1974, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Πάλμας είπε πως «εάν η τουρκική Κυβέρνηση όντως πιστεύει, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι δήθεν η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο βασίζεται στα δικαιώματα της Τουρκίας, τα οποία πηγάζουν από διεθνείς συνθήκες τότε η Τουρκία συμμορφούμενη με το χάρτη των ΗΕ, με βάση το Αρθρο 33 36 μπορεί να αποδεχθεί την επίλυση αυτής της νομικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε πως «εμείς θέτουμε την πρόκληση στην Τουρκία για να λυθεί αυτή η διαφορά με ειρηνικό τρόπο μεταξύ δυο κρατών μελών της διεθνούς κοινότητας, όπως είναι η Τουρκία και όπως είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι προφανείς οι λόγοι που η Τουρκία κατά διαστήματα αποφεύγει να ανταποκριθεί σε διεθνή όργανα διότι γνωρίζει ότι μονίμως και συνεχώς βρίσκεται εν αδίκω, και βεβαίως θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως να μείνει εκτεθειμένη».

    Ερωτηθείς αν από τη στιγμή που υπάρχουν τα ψηφίσματα των ΗΕ για την κατοχή της Κύπρου, υπάρχει λόγος να προκαλούμε την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη με κίνδυνο να δοθεί το μήνυμα πως το Κυπριακό είναι νομικό ζήτημα, ο κ. Εκπρόσωπος ανέφερε πως υπάρχουν τα ψηφίσματα 541 και 550 των ΗΕ, τα οποία χαρακτηρίζουν παράνομη και άκυρη την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

    «Το κυπριακό πρόβλημα είναι όντως πολιτικό ζήτημα, αλλά μέσα από ένα πολιτικό ζήτημα προκύπτουν και πολλές νομικές πτυχές. Μια από τις πολλές νομικές πτυχές είναι και αυτή η συγκεκριμένη. Σε καμία περίπτωση το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Και τα δυο μαζί θεωρούμε πως ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα που έχουμε υπό την έννοια του ότι είμαστε αδικημένοι από αυτή την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφιστάμεθα εδώ και 33 χρόνια», πρόσθεσε.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης, επανέλαβε την Παρασκευή τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι εφόσον η Τουρκία δεν άρει το εμπάργκο, που εφαρμόζει κατά των πλοίων υπό κυπριακή σημαία, τότε το κεφάλαιο του κοινοτικού κεκτημένου για τις μεταφορές δεν πρόκειται να ανοίξει.

    Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντινίδης και ο Θωμάς Καζάκος, Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου, επεσήμαναν ότι γίνεται επεξεργασία φορολογικών κινήτρων προς τους πλοιοκτήτες, προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια για την Κύπρο, που απορρέει από το εμπάργκο που επιβάλλει η Τουρκία στα πλοία υπό κυπριακή σημαία από το 1987.

    Τόσο ο κ. Κωνσταντινίδης όσο και ο κ. Καζάκος είπαν ότι θα εγείρουν το θέμα αυτό και στο Συνέδριο ``Ναυτιλιακή Κύπρος``, στο οποίο θα παραστεί και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών Ζακ Μπαρό και το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό στις 23-26 Σεπτεμβρίου.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξη Τύπου για την εξαγγελία του Συνεδρίου, ο κ. Κωνσταντινίδης είπε πως το τουρκικό εμπάργκο αποτελεί το ``μόνο αρνητικό σημείο`` κατά της κυπριακής ναυτιλίας.

    [03] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους δήλωσε την Παρασκευή ότι η Επιτροπή παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην υποστήριξη της επανέναρξης συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες που μετέδωσε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ότι αξιωματούχοι της ΕΕ, τους οποίους δεν κατονόμασε, δήλωσαν στο κανάλι ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό στα πλαίσια της ΕΕ, χώρες μέλη της ΕΕ ή και οργανισμοί της ΕΕ μπορεί να προχωρήσουν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ``δεν υπάρχει οποιαδήποτε βάση για τη φερόμενη δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ``.

    ``Σε ευθυγράμμιση με την πάγια θέση της, η Επιτροπή παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην υποστήριξη της επανέναρξης συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό``, πρόσθεσε.

    [04] ΕΕ EUROSTAT ΚΥΠΡΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Στο 2,2% κυμάνθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Αύγουστο, έναντι 2,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η πτωτική πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, αλλά και στο σύνολο της ΕΕ, συνεχίστηκε και τον Αύγουστο.

    Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν τον Αύγουστο στο 1,7%. Τον Ιούλιο ήταν 1,8% και ένα χρόνο νωρίτερα 2,3%. Στην ΕΕ των «27» ο μέσος πληθωρισμός ήταν 1,9% έναντι 2% τον Ιούλιο και 2,3% τον Αύγουστο του 2006. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,7%.

    Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κινείται για δωδέκατο συνεχόμενο μήνα κάτω του θεωρητικού ανώτατου ορίου του 2%, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Τα ψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Λετονία (10,2%), στη Βουλγαρία (9,3%) και στην Ουγγαρία (7,1%). Τις καλύτερες επιδόσεις είχαν η Μάλτα (0,6%), η Δανία (0,9%) και η Σλοβακία (1,2%).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 September 2007 - 13:29:21 UTC