Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΔΑΔ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΙΚΑΣΤΕΣ
  • [03] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου εφ όλης της ύλης, ότι έχει μετανιώσει για το γεγονός ότι αποδέχθηκε τη διαδικασία της επιδιαιτησίας στη Νέα Υόρκη το 2004.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στο σύνολο μετανιώνω που είχα δεχτεί» και πρόσθεσε ότι «ίσως έκρινα λάθος ότι ο ΓΓ θα τηρούσε τους τρεις όρους που έθεσα και αποδέχτηκε γραπτώς. Φαίνεται όμως ότι τα Ηνωμένα Εθνη αυτής της εποχής δεν είναι τα ίδια. Υπάρχουν άλλες παρεμβάσεις, άλλα συμφέροντα. Εχουμε πάρει ένα μάθημα και πιστεύω πάρα πολλοί Ελληνοκύπριοι δεν θα δεχόντουσαν διαιτησία. Εγώ δεν θα δεχτώ. Η τύχη του τόπου πρέπει να είναι στα χέρια των πολιτών και όχι των ξένων».

    Για την επιδιαιτησία, είπε, επίσης, απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, «εκ των υστέρων αυτή η διαδικασία κατέληξε σε βάρος μας».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στα γεγονότα που προηγήθηκαν της αναχώρησης από την Κύπρο για τη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι «σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όλα τα κόμματα, πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού, ήταν κατά της επιδιαιτησίας», ενώ ο ΔΗΣΥ «και επιμόνως και πιεστικά έλεγε ότι έπρεπε να δεχθούμε επιδιαιτησία», πράγμα που, όπως είπε, επαναλήφθηκε και στη Νέα Υόρκη «από την πρώτη μέχρι την τελευταία για να δεχθούμε την επιδιαιτησία``. Τελικά, είπε, «όλοι ανεξαίρετα και η Ελλάδα υποστήριξαν την επιδιαιτησία κάτω από τους όρους που έχω πει με κάποιες επιφυλάξεις του κ. Ομήρου εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ».

    Αναφορικά με τις ευθύνες για τη μη επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε εν πρώτοις κατά πόσον «είναι κανένας που πιστεύει ότι το Κυπριακό θα το λύσουμε μόνοι μας;» και κατά δεύτερο λόγο κατά πόσον πιστεύει κάποιος «ότι για τη μη λύση φταίει η πλευρά μας».

    Για τη μη λύση του Κυπριακού φταίει αποκλειστικά η τουρκική αδιαλλαξία και τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Τουρκίας όσον αφορά την Κύπρο, σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος για να καταλήξει ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να δηλώσει πότε θα λυθεί το Κυπριακό. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «δεν προωθώ λύση σε βάθος χρόνου. Αν είναι δυνατό θέλω να βρεθεί λύση χθες. Ούτε ισχυρίζομαι ότι κανένας από πολιτικούς ηγέτες Κύπρου ευθύνεται για τη μη λύση».

    Η ευθύνη, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βαραίνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα του δημοψηφίσματος και απαντώντας στις επικρίσεις ότι δεν πήρε ο ίδιος την απόφαση αλλά προχώρησε σε δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν ήταν θέμα επιλογής αν θα αποφάσιζε ο ίδιος ή ο λαός.

    «Εγώ δεν δίστασα να πω τις θέσεις μου στο λαό. Και αυτά που ζήτησα από το λαό με την ομιλία μου θα δυσκολευόμουν να τα πω στον κ. Ανάν;», είπε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος ήταν δέσμευση που αναλήφθηκε από δύο διαδοχικούς Προέδρους.

    Διευκρίνισε δε ότι ανεξαρτήτως δέσμευσης δεν είναι απαράδεκτη μέθοδος όταν μιλούμε για το μέλλον. «Ο λαός δεν έχει δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράσει άποψη;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι δεν είναι ούτε παράλογο ούτε αναγκαστικά λανθασμένο να τεθεί ενώπιον του λαού για δημοψήφισμα ένα σχέδιο λύσης.

    Συναφώς είπε ακόμα ότι επειδή «πολλές φορές λέγεται ότι αποφεύγοντας τις ευθύνες μου ζήτησα από το λαό σε δημοψήφισμα να αποφασίσει» αυτό είναι «μια άλλη τραγική παραποίηση της πραγματικότητας γιατί το δημοψήφισμα συμφωνήθηκε το 1989 από το Γιώργο Βασιλείου, επιβεβαιώθηκε από τον Γλαύκο Κληρίδη το 1992, σε ικανοποίηση βασικής απαίτηση της τουρκικής πλευράς».

    Ο κ. Παπαδόπουλος διέψευσε, εξάλλου, ότι στη Χάγη είχε αποδεχθεί το Σχέδιο Ανάν 3. «Δεν δέχθηκα το σχέδιο Ανάν στη Χάγη, καθαρά και κατηγορηματικά. Ημουν εκεί, οι άλλοι ήταν κάτω εγώ ήμουν στην αίθουσα. Δεν τέθηκε θέμα δέχεστε το σχέδιο Ανάν 3, αλλά το ερώτημα που τέθηκε «ήταν δέχεστε να θέσετε το σχέδιο μου σε δημοψήφισμα».

    Ερωτηθείς ως προς τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και κατά πόσον αυτή είναι η επιδίωξη, ο κ. Παπαδόπουλος είναι ότι η Κύπρος είναι δεσμευμένη ότι επιδιώκει επίσημα λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι αυτό αποτελεί «δέσμευση και δική μου».

    Ανέφερε στη συνέχεια ότι ο μισός περίπου χρόνος της συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναλώθηκε για να δεχθεί ο κ. Ταλάτ συμπερίληψη αυτού όρου. Ο όρος δικοινοτική, ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι καθορισμένος λίγο πολύ διεθνώς, ενώ και ομοσπονδιακά συστήματα, επίσης υπάρχουν, αλλά η έννοια της διζωνικής ως συνταγματική έννοια δεν υπάρχει «και δεν δεχόμαστε ότι έχει την έννοια των εθνικών αμιγώς περιοχών». Ολα τα άλλα, συμπλήρωσε, τα πλαίσια της δικοινοτικής και της ομοσπονδίας, είναι ακριβώς τα πλαίσια που «κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων» και να καθοριστεί περιεχόμενο ομοσπονδίας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σε σχέση με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι κατά τη γνώμη του μεγάλη σημασία έχουν τα έγγραφα της ΕΕ ότι το Κυπριακό θα λυθεί με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι σε οποιοδήποτε μελλοντικό πλαίσιο συνομιλιών είναι ένα ακόμα βάθρο που θα διεκδικήσουμε.

    «Προσπάθειά μας, στρατηγική μας είναι σταδιακά, αναλόγως των θεμάτων που εγείρει η Τουρκία στην ΕΕ, τέτοια να είναι η πολιτική μας ώστε σωρευτικά και αθροιστικά να υπάρχει πολιτικό κόστος για την Τουρκία και πιστεύω ότι αυτό κάνουμε μέχρι τώρα».

    «Νομίζω ότι βασικός στόχος όλων μας είναι να αποτραπεί η κατοχή, να τερματισθεί η εισβολή και σίγουρα να αποφύγουμε τη διχοτόμηση, είτε στην πράξη είτε με οποιοδήποτε σχέδιο που θα την επιβάλλει άμεσα ή έμμεσα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

    Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «όλες οι χώρες και αυτό επιβεβαιώνεται και από τις ανταποκρίσεις που είχαμε μέχρι σήμερα, από την ενημέρωση που κάναμε για τη συνάντησή μου με τον κ. Ταλάτ, υποστηρίζουν έντονα τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, γιατί θεωρούν ότι είναι η μόνη διαδικασία η οποία σήμερα προσφέρεται»

    Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι έμφαση στη Συμφωνία Γκαμπάρι δίνουν, επίσης, «τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο τελευταίο Ψήφισμα, όπως και τα προηγούμενα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα και τα Ηνωμένα Εθνη γενικότερα. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως, ότι είναι η μόνη διαδικασία, η οποία σήμερα προσφέρεται».

    Αναφερόμενος στη σημασία της 8ης Ιουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι περιέχει δύο σημαντικά στοιχεία, ότι θα ιδρυθούν Επιτροπές και ότι το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, που περιέχεται στην επιστολή του κ. Γκαμπάρι, στις 19 Νοεμβρίου, είναι, από τη συζήτηση στις Ομάδες Εργασίας, δηλαδή των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, θα προκύψει η βάση για μια συνολική λύση του Κυπριακού.

    «Αυτό, οριστικά και επίσημα, κατά τη γνώμη μου, καθορίζει ότι η βάση για λύση του Κυπριακού θα προέλθει από την επανασυζήτηση, την επαναδιαμόρφωση των βασικών πτυχών του Κυπριακού», σημείωσε και πρόσθεσε ότι εξαιτίας αυτού η «η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν από αυτή τη Συμφωνία».

    Επομένως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ζητούμενο είναι «κατά πόσον η Τουρκία θα πεισθεί ή θα πιεσθεί, ή εάν υπάρχουν τρόποι να πειθαναγκασθεί, έτσι ώστε να κατανοήσει ότι η λύση του Κυπριακού και μια δίκαιη και λειτουργική λύση είναι προς το συμφέρον όχι μόνον των Κυπρίων, δηλαδή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας».

    Σημείωσε στη συνέχεια ότι μια τέτοια λύση διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου και διανοίγει δρόμους για κοινή ευημερία όλων των κατοίκων της Κύπρου και αρμονικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και της Τουρκίας μαζί με την Ευρώπη.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του της 5ης Σεπτεμβρίου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η συνάντηση «είχε ένα και μοναδικό θέμα» συζήτησης, το οποίο ήταν «η προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και τίποτε άλλο, ούτε είναι σωστό να λέγεται ότι υπήρξε ημερήσια διάταξη εφ όλης της ύλης ούτε ότι συζητήθηκε άλλο θέμα».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλός απαντώντας σε ερώτηση για πρόσφατη έρευνα, η οποία κατάδειξε ότι το 57% των Ε/Κ παρουσιάζονται απαισιόδοξοι για λύση του Κυπριακού με μόλις το 30% να δηλώνουν αισιόδοξοι καθώς και για πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε στα κατεχόμενα και η οποία κατέδειξε ότι το 60% των Τ/Κ προτιμούν λύση δυο κρατών και κατά πόσον φέρει ο ίδιος την ευθύνη για αυτό το κλίμα, είπε ότι «ναι, φοβούμαι ότι οι Τ/Κ λεν και προβάλλουν ότι υπεύθυνοι για τη ματαίωση λύσης του Κυπριακού είναι οι Ε/Κ και βεβαίως προσωποποιούν την ευθύνη σε μένα, αλλά εγώ δεν νομίζω ότι είναι βάσιμες αυτές οι κατηγορίες και ειλικρινά δεν πιστεύω ότι πολλοί στην Κύπρο το πιστεύουν».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως «το γεγονός ότι οι Ε/Κ είναι απαισιόδοξοι για λύση νομίζω είναι φυσικό, σημειώνοντας την αδιαλλαξία που επιδεικνύει η Τουρκία και ιδιαίτερα οι Τ/Κ που ούτε συμφωνίες που πρόσφατα υπέγραψαν όπως η συμφωνία Γκαμπάρι δεν την τηρούν».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΔΑΔ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΙΚΑΣΤΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «υπάρχουν πολιτικά υπόβαθρα» στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να διορίσει δύο Τουρκοκύπριους δικαστές, οι οποίοι θα εκπροσωπούν την Τουρκία, αλλά τόνισε ότι η απόφαση «είναι σεβαστή».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, «δεν μπορούσαμε παρά να αντιδράσουμε παρά το ότι στην έκθεση την οποία είχα όταν υποβάλαμε την ένσταση διατυπωνόταν ότι είναι πολύ δύσκολο για το Δικαστήριο να απορρίψει υποψήφιο μιας χώρας».

    «Εάν η Τουρκία επέλεξε να βάλει Τ/Κ αντί να υποβάλει υποψηφιότητες από την Τουρκία, και υποθέτω έχουν πολλούς και διακεκριμένους δικαστές και νομικούς συμβούλους, ήταν ακριβώς μια καθαρά πολιτική ενέργεια δείχνοντας έμμεσα ότι τα κατεχόμενα είναι ταυτισμένα και υπόκεινται στην Τουρκία", σημείωσε.

    [03] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΕΠΑΦΕΣ

    Συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Ολι Ρεν, αλλά και άλλους κοινοτικούς αξιωματούχους είχε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, στο πλαίσιο της εκστρατείας των Αμμοχωστιανών με στόχο να επιστρέψουν στην πόλη τους.

    Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σε Κύπριους και Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Γαλανός είπε ότι με τον Επίτροπο Ρεν είχε μια χρήσιμη και επικοδομητική συνάντηση. «Ήταν μια συνάντηση», τόνισε ο κ. Γαλανός, «που είχαμε ζητήσει προ αρκετού χρόνου και την οποία θεωρούσαμε απαραίτητη για να μπορέσουμε να θέσουμε κάποιες θέσεις μας και να αναπτύξουμε το σκεπτικό μας όσο αφορά την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε σαν Αμμόχωστος μετά τη συλλογή των υπογραφών, για το θέμα της προτεραιότητας της Αμμοχώστου».

    Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Γαλανός, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της Αμμοχώστου και τόνισε ότι η επιστροφή της κατεχόμενης πόλης θα δημιουργήσει ένα μεγάλο «μομέντουμ» και θα δώσει ένα μήνυμα συνύπαρξης και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των Τ/Κ και Ε/Κ. ``Μόνο καλά θα προκύψουν από την επιστροφή της Αμμοχώστου για τον κυπριακό λαό``, υπογράμμισε ο κ. Γαλανός.

    «Η Αμμόχωστος είναι μια ευρωπαϊκή πόλη, και ευρωπαϊκή πόλη σημαίνει και ευρωπαϊκή ευθύνη, και αυτή η ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν το πρόβλημα δημιουργείται από στρατεύματα μιας χώρας που ζητά να γίνει μέλος της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Γαλανός. Με τον Επίτροπο Ρεν, είπε ο κ. Γαλανός, είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 12 September 2007 - 9:29:20 UTC