Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [03] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Στη στενότερη συνεργασία Κύπρου και Μάλτας για αντιμετώπιση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που δέχονται επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες, στη Λευκωσία, μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών Χρίστου Πατσαλίδη και του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας Τόνιο Μποργκ. Ενωρίτερα ο κ. Μποργκ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο συζήτησε επίσης τη συνεργασία των δυο χωρών στο θέμα της μετανάστευσης.

    Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Μποργκ αναφέρθηκε στην εισήγηση της Μάλτας ώστε όλες οι χώρες της ΕΕ να επωμίζονται εξίσου το βάρος από τα κύματα των μεταναστών, κάτι στο οποίο όπως είπε η Μάλτα έχει βρει υποστήριξη από αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    Είπε ακόμη πως σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν κάθε καλοκαίρι 600 άτομα πεθαίνουν στο ``κατώφλι`` της Ευρώπης, ενώ δηλαδή προσπαθούν να περάσουν από τη Λιβύη στη Λαμπεδούσα, τη Μάλτα ή τη Σικελία, προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο η Ευρώπη πρέπει να δώσει προσοχή βοηθώντας στα κράτη μέλη της που δέχονται αυτούς τους μετανάστες.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πατσαλίδης επεσήμανε πως ``τόσο η Κύπρος όσο και η Μάλτα έχουμε κοινές ανησυχίες, κοινούς προβληματισμούς, ειδικότερα στα θέματα της μετανάστευσης, διότι μετά την ένταξή μας στην ΕΕ τα δύο αυτά μικρά κράτη νησιά της ΕΕ έχουν ακριβώς τους ίδιους προβληματισμούς``.

    Συμφωνήσαμε ότι θα ενισχυθεί αυτή η συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ ``ώστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ειδικότερα στον τομέα της μετανάστευσης, στον οποίο έχουμε κοινή τοποθέτηση, να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με δικές μας προτάσεις, δικές μας ιδέες επίλυσης και γενικότερα να αναπτυχθεί μια κοινή τοποθέτηση εκ μέρους Μάλτας και Κύπρου στο πλαίσιο της ΕΕ``.

    Πρόσθεσε πως ``στόχος μας είναι να λειτουργούμε σωστά και αποδοτικά στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά πάντοτε έχοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτών των δύο κρατών, ειδικότερα στο θέμα της μετανάστευσης, αφού και τα δύο κράτη έχουν καταστεί πόλος έλξης για μετανάστες``.

    ``Αναφέραμε ότι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα ως Κύπρος είναι και λόγω των κατεχομένων και της διέλευσης μέσω των κατεχομένων. Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζει η Μάλτα, αλλά σε αυτή μας την ιδιαιτερότητα θα ενισχυθούμε και σίγουρα θέλουμε να ενισχύσουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μάλτα με τις δικές της ιδιαιτερότητες``, πρόσθεσε.

    Ο Μαλτέζος αξιωματούχος επεσήμανε πως Κύπρος και Μάλτα είναι τα μόνα δυο κυρίαρχα νησιά στη Μεσόγειο, αφού όλα τα άλλα νησιά αποτελούν μέρος μεγαλύτερων χωρών. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, πως δεν έχουμε ενδοχώρα και όταν οι μετανάστες φθάσουν στη Μάλτα ή στην Κύπρο δεν μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, αφού δεν έχουμε. Και οι συζητήσεις, ακόμη και με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω, συγκρίνοντας τα στοιχεία και τις εμπειρίες μας, που είναι παρόμοια, και πώς μπορούμε να δράσουμε από κοινού στην ΕΕ, ώστε αυτή να συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα κυπριακό, μαλτέζικο ή ιταλικό, αλλά ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης, σημείωσε.

    ``Νιώθουμε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομική αλλά να συμπεριλάβει και κάτι πιο απτό. Εχουμε προτείνει την ιδέα και έχουμε λάβει υποστήριξη από ένα αριθμό χωρών, περιλαμβανομένης της Κύπρου, για διαμοιρασμό του βάρους, δηλαδή αυτό το πρόβλημα να μην αφεθεί στα κράτη που βρίσκονται στα σύνορα αλλά να το επωμιστούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη``, πρόσθεσε. Είπε πως αυτός είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος αλλά πιστεύει πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το διαμοιρασμό του βάρους αυτού.

    Ανέφερε πως συζήτησαν ακόμη για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (RAPEX), σημειώνοντας πως μια τέτοια επιχείρηση βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στις Κανάριες Νήσους και πως μόλις χθες ξεκίνησε ακόμη μια στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, καθώς και τις τελικές εισηγήσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων (ΕΑΙΠ) για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο, καταθέτει στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ακης Κλεάνθους. Οι προτάσεις του Υπουργείου, είπε, αντιμετωπίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα ως ένα ενιαίο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τη διοίκηση, οργάνωση και λειτουργία των σχολείων, καθώς και την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι οι προτάσεις, μετά την έγκριση τους από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθούν, την ερχόμενη εβδομάδα, ενώπιον όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να ξεκινήσει ο διάλογος που θα διαρκέσει τρεις μήνες, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του 2007 θα πρέπει να έχουν παρθεί οι τελικές αποφάσεις για το θέμα. Οι προτάσεις του Υπουργείου βασίζονται σε τρεις άξονες και αφορούν τη λειτουργία και την οργάνωση των σχολείων, τη μέγιστη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού συστήματος, είπε.

    Σε σχέση με το θέμα της μετεξέλιξης κολλεγίων σε πανεπιστήμια, ο κ. Κλεάνθους είπε στο ΚΥΠΕ ότι η ΕΑΙΠ του παράδωσε τις τελικές της εισηγήσεις για το θέμα και πρόσθεσε ότι στη συνεδρία της Τετάρτης, το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει, με βάση τις εισηγήσεις της ΕΑΙΠ, κατά πόσον ένα κολλέγιο θα εγγραφεί, αρχικά, στο Μητρώο Πανεπιστημίων του Υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Κλεάνθους είπε ακόμη ότι σε επόμενη του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο θα παραχωρήσει και την άδεια και την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας τους ως πανεπιστήμια, σε όσα κολλέγια έχουν ανταποκριθεί σε κάποιες προϋποθέσεις που τους έχουν τεθεί.

    [03] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

    Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας (European Centre of Excellence), το οποίο θα προωθεί την έρευνα, τη διδασκαλία και άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, θα λειτουργήσει από φέτος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου αναφέρει ότι το Κέντρο ιδρύεται στο πλαίσιο του προγράμματος Jean Monnet ύστερα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι και ο βασικός χρηματοδότης.

    ``Θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη μελέτη των Ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτικών και θα προωθήσει εθνικές, καθώς και διεθνείς συνεργασίες και δραστηριότητες. Ευρύτερος σκοπός του είναι η εξοικείωση των πολιτών με τα θεσμικά όργανα και τις λειτουργίες της ΕΕ``, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η απόφαση για την ίδρυση του Κέντρου λήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από διεθνή διαγωνισμό και την αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν από επιτροπή ειδικών. Ενα από τα κριτήρια επιλογής, τα οποία ήταν ακαδημαϊκά, αποτέλεσε και η προοπτική παραγωγής έργου υψηλής ποιότητας.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Φωτογραφική έκθεση με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου διοργανώνεται στην Πορτογαλία στο πλαίσιο της πορτογαλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η έκθεση με τίτλο: «Κύπρος, 10.000 χρόνια ευρωπαϊκού πολιτισμού υπό απειλή» πραγματοποιείται στο χώρο του Δημαρχείου της πόλης Maia, στη βόρεια Πορτογαλία, και παρουσιάζει την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, αλλά και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη.

    Η έκθεση διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Κύπρου στη Λισαβόνα σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, τον Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου στην πόλη Πόρτο, καθώς και το Δήμαρχο της πόλης Maia. Στην έκθεση παρουσιάζονται 44 φωτογραφίες σε δύο ενότητες, ``Ενας Πολιτισμός Χάνεται`` και ``Κύπρος-Ευρώπη``.

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή επισκέφθηκε την έκθεση το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της παραμονής της στην Πορτογαλία, όπου συμμετείχε στην Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 11 September 2007 - 15:29:32 UTC