Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΑΙΤΗΣΕΙΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΚΕΝΥΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΑΙΤΗΣΕΙΣ

    Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Κυβέρνηση, διά του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Ευστάθιου Χαμπουλλά, για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από εταιρείες και από άλλα κράτη, σχετικά με την έρευνα, εντοπισμό και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χαμπουλλάς σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εμπορίου και ενώπιον ελληνοκυπριακών, τουρκοκυπριακών και τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ``υποβλήθηκαν συνολικά τρεις αιτήσεις για τρία διαφορετικά ερευνητικά τεμάχια``.

    ``Μία αίτηση``, είπε ο κ. Χαμπουλλάς, ``για ένα ερευνητικό τεμάχιο υποβλήθηκε από εταιρεία των ΗΠΑ και δύο αιτήσεις υποβλήθηκαν από κοινοπραξία τριών εταιρειών από τη Νορβηγία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο``.

    ``Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων θα γίνει σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχετικού νόμου και κανονισμών και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2007``, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου.

    Εξηγώντας τα της σχετικής διαδικασίας, ο κ. Χαμπουλλάς ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ``η Κυβέρνηση, μετά τη διεξαγωγή δυσδιάστατων σεισμικών ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2006, προχώρησε σε διαχωρισμό της περιοχής σε 13 τεμάχια, εκ των οποίων τα 11 προσφέρθηκαν κατά τον 1ο γύρο χορήγηση αδειών έρευνας υδρογονανθράκων``.

    ``Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε``, είπε ο κ. Χαμπουλλάς, ``κρίνεται ικανοποιητικό και αναμένεται κατά τον επόμενο γύρο αδειοδοτήσεων, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2008, να υπάρχουν πρόσθετα διαθέσιμα δυσδιάστατα και τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα της περιοχής μας, και, ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον να είναι ζωηρότερο``.

    Σε ερώτηση εάν έχουν αποθαρρύνει πιθανούς αιτητές οι επανειλημμένες δηλώσεις που έγιναν κατά τις τελευταίες κυρίως ημέρες, σχετικά με την πληρέστερη πληροφόρηση που παρέχουν για τα τεμάχια αυτά οι τρισδιάστατες απεικονίσεις, που θα δοθούν στους ενδιαφερομένους κατά το δεύτερο γύρο, ο κ. Χαμπουλλάς δήλωσε ότι ``οι τρισδιάστατες θα δοθούν για τα δύο τεμάχια, τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν το γύρο αδειοδοτήσεων``.

    ``Εχει χωρισθεί η αποκλειστική οικονομική μας ζώνη σε δεκατρία μπλοκς``, είπε ο κ. Χαμπουλλάς, προσθέτοντας πως, ``σε αυτόν το γύρο, έχουν προσφερθεί τα ένδεκα``.

    ``Εχουμε προχωρήσει και προσφέρει``, συνέχισε, ``τα ένδεκα, ενώ τα άλλα δύο, για τα οποία γίνονται οι τρισδιάστατες surveys, μόνον για αυτά τα δύο, θα δοθούν στον επόμενο γύρο``.

    Ερωτηθείς για το πώς η Κυβέρνηση κατέληξε στο να κάνει για αυτά τα δύο τρισδιάστατες επισκοπήσεις, ο κ. Χαμπουλλάς ανέφερε ότι ``η εταιρεία, η οποία κάνει τις τρισδιάστατες μελέτες, τις κάνει για τη Δημοκρατία του Λιβάνου και τα δύο τεμάχια αυτά είναι τα γειτονικά ακριβώς με το Λίβανο``.

    Η πρόθεση της Κυβέρνησης για τη διαδικασία αναζήτησης προσφορών για την εξασφάλιση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ανακοινώθηκε στις 4 Μαΐου 2007 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στις 14 Μαΐου 2007, όπως είπε ο κ. Χαμπουλλάς, η ίδια ανακοίνωση δημοσιεύθηκε και στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και καθορίσθηκε η 16η Αυγούστου 2007, μεταξύ των ωρών 08:00 και 14:30, ως η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από εταιρείες που θα επιδείκνυαν σχετικό ενδιαφέρον.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το περιορισμένο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σε αυτόν το γύρο της διαδικασίας αναζήτησης προσφορών, σε σχέση για παράδειγμα με άλλες χώρες όπως προσφάτως η Αίγυπτος και η Λιβύη, ο κ. Χαμπουλλάς ανέφερε ότι στις χώρες αυτές ``έχουν γίνει πολλοί γύροι αδειοδοτικοί και μπορεί να έχουν γίνει μέχρι και είκοσι ή είκοσι πέντε``.

    ``Εμείς``, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, ``είμαστε στον πρώτο γύρο ακόμη και για αυτό λέμε ότι είναι ικανοποιητικό το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί, ιδιαίτερα από αυτές τις μεγάλες τις εταιρείες``.

    Οπως είπε ο κ. Χαμπουλλάς, στην παρούσα φάση δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει τα ονόματα των εταιρειών που έχουν καταθέσει αιτήσεις, οι οποίες άλλωστε -πρόσθεσε- θεωρούνται εμπιστευτικές.

    ``Ηδη``, δήλωσε ο κ. Χαμπουλλάς, ``τα ονόματα που έχουμε μπροστά μας κάθε άλλο παρά μη ηχηρά είναι και είναι αρκετά ικανοποιητικά``.

    ``Γνωρίζαμε εξ αρχής``, είπε ο κ. Χαμπουλλάς, ``ότι έξι εταιρείες συγκεκριμένα είχαν πάρει όλα τα δεδομένα και μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση σε αυτόν το γύρο των αδειοδοτήσεων``.

    ``Οπόταν``, πρόσθεσε, ``αναμέναμε ότι οι αιτήσεις θα κυμαίνονταν μεταξύ δύο και τεσσάρων αιτήσεων και αυτήν τη στιγμή έχουμε τρεις αιτήσεις μπροστά μας για τα τρία συγκεκριμένα τεμάχια και κρίνουμε ότι αυτό είναι ικανοποιητικό για το παρόν στάδιο τουλάχιστον``.

    Για τις εταιρείες που κατέθεσαν σήμερα αιτήσεις, ο κ. Χαμπουλλάς ανέφερε ότι πρόκειται για ``εταιρείες κύρους, διότι, μόνον για να εξασφαλίσουν τα συγκεκριμένα δεδομένα, το ελάχιστο που έχουν πληρώσει είναι 600.000 δολάρια ΗΠΑ για τα σεισμικά δεδομένα και ακόμη 35.000 ευρώ για την έκθεση - αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων``.

    Οπως είπε ο κ. Χαμπουλλάς, το μέγιστο που μπορεί να έχει πληρώσει κάθε εταιρεία είναι γύρω στα 1,5 εκατομμύρια δολάρια.

    Σχετικά με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο και που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, όπως διευκρίνισε ο κ. Χαμπουλλάς, ``είναι ότι αυτές οι συγκεκριμένες αιτήσεις απευθύνονται στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού``.

    ``Ο Υπουργός, σύμφωνα με το νόμο``, συνέχισε ο κ. Χαμπουλλάς, ``ζητεί σύγκληση της Συμβουλευτικής Επιτροπής και αποστέλλει αυτές τις αιτήσεις για εξέταση από τη συγκεκριμένη αυτή Επιτροπή``.

    ``Η Συμβουλευτική αυτή Επιτροπή``, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, ``μπορεί να μετακαλέσει οποιουσδήποτε κρίνει εμπειρογνώμονες επί του θέματος, είτε αυτοί είναι Δημόσιοι Λειτουργοί είτε εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα σε συγκεκριμένα εξειδικευμένα θέματα, να βοηθήσει για την εξέταση των αιτήσεων``.

    Στη συνέχεια, όπως είπε ο κ. Χαμπουλλάς, ``αφού εξετασθούν οι αιτήσεις, γίνονται εισηγήσεις προς τον Υπουργό Εμπορίου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να καλέσει το συγκεκριμένο αιτητή και να διαπραγματευθεί έτσι περαιτέρω μαζί του``.

    Ο Υπουργός, όπως είπε ο κ. Χαμπουλλάς, μπορεί ``ακολούθως να υποβάλει τη δική του εισήγηση, συνοδευόμενη από την εισηγητική έκθεση που έχει ετοιμάσει η Συμβουλευτική Επιτροπή, προς το Υπουργικό Συμβούλιο, που είναι το αρμόδιο όργανο να αποφασίσει ποιους θα αδειοδοτήσει και ποιους όχι``.

    ``Πριν το τέλος του έτους``, είπε ο κ. Χαμπουλλάς, ``υπολογίζουμε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο και τους κανονισμούς``.

    ``Η τακτική που ακολουθείται παγκοσμίως σε τέτοιες διαδικασίες``, είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, ``είναι τα τεμάχια, τα οποία προσφέρονται, μπορούν, εάν δεν διατεθούν σε έναν πρώτο γύρο, να διατίθενται στο δεύτερο και στον τρίτο και στον τέταρτο γύρο``.

    ``Επίσης``, συνέχισε, ``εάν αυτοί, τους οποίους θα αδειοδοτήσουμε, δεν μπορέσουν να εφαρμόσουν τους όρους, οι οποίοι προβλέπονται στη συγκεκριμένη αίτηση και στην άδεια που θα τους δοθεί, τότε τα τεμάχια αυτά διατίθενται στους επόμενους γύρους``.

    ``Κατά τη διάρκεια, επίσης, της έρευνας, η οποία δίδεται για τρία χρόνια και που δύναται να πάρει δύο ακόμα παρατάσεις από δύο χρόνια η καθεμιά``, πρόσθεσε ο κ. Χαμπουλλάς, ``σε κάθε μια από τις παρατάσεις επιστρέφεται πίσω τμήμα εμβαδού αναλογούντος στο 25% ολοκλήρου του τεμαχίου``.

    ``Αυτά τα οποία θα επιστραφούν και δεν θα δοθούν στο συγκεκριμένο αιτητή``, είπε ο κ. Χαμπουλλάς, ``θα μπορούν να δοθούν και θα μπουν στον επόμενο αδειοδοτικό γύρο``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Πίττα, την οποία ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Πίττας ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία ενημέρωσε λεπτομερώς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τις επαφές που είχε ενωρίτερα με τους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Λευκωσία.

    Επίσης, η αντιπροσωπεία επέδωσε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αντίγραφο του ψηφίσματος που υπέβαλε στις πέντε Πρεσβείες. Η αντιπροσωπεία επέδωσε επίσης ψήφισμα προς την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, καλώντας την να το διαβιβάσει στην Κομισιόν.

    «Μέσα από τα λεγόμενα κάποιων Πρέσβεων και μέσα από τις θέσεις που διατύπωσαν, υπάρχει μια αναμονή και ένα ενδιαφέρον για να μπει το κυπριακό πρόβλημα σε μια νέα φάση, σε μια διαπραγμάτευση μέσα στο 2008», δήλωσε ο κ. Πίττας.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΚΕΝΥΑ

    Κατασυγκινημένη είναι η κυπριακή αποστολή της διεθνούς οργάνωσης ``Γιατροί του Κόσμου`` από την ανταπόκριση που βρίσκει στην Κένυα, όπου μετέβη με σκοπό την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους τομείς της οδοντιατρικής, της παιδιατρικής και των εργαστηριακών αναλύσεων.

    Ο μοριακός γενετιστής Ματθαίος Δημητριάδης, ο οποίος είναι και ο συντονιστής της αποστολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η αποστολή, που βρίσκεται στη Ριρούτα, προάστιο της Ναϊρόμπι, έχει εξετάσει συνολικά γύρω στους 240 ασθενείς, παρέχοντας δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Την αποστολή του κλιμακίου εθελοντών αποτελούν, εκτός του κ. Δημητριάδη, πλαισιώνουν οι οδοντίατροι Γεώργιος Γεωργίου και Ολγα Σοφοκλέους, ο παιδίατρος Πέτρος Ιακωβίδης και η εθελόντρια Κάτια Χριστοδούλου.

    Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι σήμερα κατέφθασε ο οδοντιατρικός εξοπλισμός και θα αρχίσει η εγκατάστασή του. Πρόσθεσε ότι ``παράλληλα γίνονται οι οδοντιατρικές εργασίες σε έναν άλλο χώρο με την κινητή ιατρική οδοντιατρική μονάδα, και συνεχίζονται κανονικά οι αναλύσεις, οι βιοχημικές αιματολογικές και ανοσολογικές αναλύσεις``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 16 August 2007 - 17:29:16 UTC