Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
  • [02] ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ ΠΑΓΔΑΤΗ

  • [01] ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

    Χαλιά απολύμανσης στις εισόδους της Δημοκρατίας για όλους τους επιβάτες είναι πιθανόν να στρωθούν για αντιμετώπιση του ενδεχόμενου εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού από τη Βρετανία στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Δρ. Χαράλαμπος Κακογιάννης, ο οποίος κάλεσε, επίσης, το κοινό να καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές οτιδήποτε γνωρίζει σε σχέση με παράνομη διακίνηση κρεάτων από τα κατεχόμενα.

    Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κάλεσε όλους όσοι γνωρίζουν οτιδήποτε σε σχέση με παράνομη διακίνηση κρεάτων από τα κατεχόμενα, να το καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να τηρείται σωστά ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή, αλλά και για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης οποιουδήποτε ιού.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη μη εξάπλωση του αφθώδους πυρετού στην Κύπρο, ο κ. Κακογιάννης, αφού υπενθύμισε ότι ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή απαγορεύει τη διακίνηση κρεάτων από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, είπε ότι χρειάζεται επιφυλακή για να μην γίνονται διακινήσεις από μη ελεγχόμενα σημεία της πράσινης γραμμής.

    «Οι έλεγχοι είναι αυστηροί στα οδοφράγματα για μη είσοδο κρεάτων, αυτό το υπαγορεύει ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή. Χρειάζεται επιφυλακή, όμως, γιατί είναι δυνατό να γίνεται διακίνηση ενδεχόμενα ζωοκομικών προϊόντων, στο βαθμό εκεί που είναι δυνατό, από τις μη επίσημες εισόδους της Δημοκρατίας από την Πράσινη Γραμμή», είπε.

    Πρόσθεσε ότι η αστυνομία βρίσκεται σε επαγρύπνηση και είπε: «Καλούμε τους πολίτες και οποιουσδήποτε εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία και έχουν αντίληψη, να δίνουν την αναγκαία πληροφόρηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

    Σχετικά με τα γενικότερα μέτρα που λαμβάνονται για μη εξάπλωση του αφθώδους πυρετού από τη Βρετανία στην Κύπρο, ο κ. Κακογιάννης είπε ότι τα μέτρα αυτά συνεχίζονται τόσο στα λιμάνια όσο και στα αεροδρόμια και δεν απέκλεισε την πιθανότητα, να στρωθούν χαλιά απολύμανσης στις εισόδους της Δημοκρατίας για όλους τους επιβάτες.

    Σε παρατήρηση ότι δεν γίνεται απολύμανση παπουτσιών Βρετανών επιβατών, οι οποίοι φθάνουν στην Κύπρο μέσω άλλων χωρών εκτός της Βρετανίας, ο κ. Κακογιάννης είπε ότι «θα ελεγχθεί το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί χαλί απολύμανσης για όλο τον κόσμο».

    Ανέφερε, όμως, ότι είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να εξαπλωθεί ο ιός του αφθώδους πυρετού στην Κύπρο.

    Οσον αφορά στα οδοφράγματα, ο κ. Κακογιάννης δήλωσε ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες κρίνουν πως δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη τοποθέτησης χαλιών απολύμανσης.

    Βουλγαρία - Φορτίο ζώων ----------------

    Αναφορικά με το φορτίο ζώων, το οποίο βρίσκεται στη Βουλγαρία προερχόμενο από τη Βρετανία και με τελικό προορισμό την Κύπρο, ο κ. Κακογιάννης σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ εξέφρασε αισιοδοξία ότι το κοπάδι αυτό θα παραμείνει στο βουλγαρικό έδαφος μέχρις ότου γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

    «Τόσο το Υπουργείο όσο και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεννόηση με τις βουλγάρικες αρχές και τις κτηνιατρικές αρχές της Ελλάδος και της ΕΕ. Εχουμε ενδείξεις ότι θα κατορθωθεί, το κοπάδι που βρίσκεται στη Βουλγαρία να παραμείνει εκεί όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, αφού καταβληθούν προφανώς και τα έξοδα συντήρησης του κοπαδιού αυτού από κυπριακής πλευράς και ενδεχόμενα έξοδα εξετάσεων», είπε.

    Ο κ. Κακογιάννης ανέφερε ότι το κοπάδι θα παραμείνει σε βουλγαρικό έδαφος μέχρις ότου συμπληρωθεί ο χρόνος επώασης της ασθένειας και γίνουν οι αναγκαίες εξετάσεις.

    «Τότε μόνο να φθάσουν στην Κύπρο εάν και εφόσον τηρηθούν όλες αυτές οι διαδικασίες και μείνουμε ικανοποιημένοι ότι μπορούμε να δεχθούμε το κοπάδι των 65 ζώων. Είμαστε σε ανοικτή συνεννόηση με τις βουλγάρικες αρχές και φαίνεται ότι υπάρχει μια κατ αρχήν κατανόηση να παραμείνει εκεί και να κρατηθεί σε απομόνωση το κοπάδι», πρόσθεσε.

    Ελληνικά κρέατα --------------

    Αναφορικά με τις καταγγελίες, ανώνυμες αλλά και επώνυμες, σχετικά με την πιθανότητα παραποίησης σφραγίδων που αφορούσαν την προέλευση κρεάτων, ο κ. Κακογιάννης διαβεβαίωσε ότι τα κρέατα αυτά έχουν ελληνική προέλευση, όπως αναφέρεται και στα πιστοποιητικά τους.

    «Είδαν το φως της δημοσιότητας χθες πληροφορίες ότι τα κρέατα αυτά δεν ήταν ελληνικά. Τα κρέατα αυτά είναι όντως ελληνικά. Υπήρξε διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές και είχαμε χθες τη γραπτή και την προφορική διαβεβαίωση των ελληνικών αρχών ότι τα κρέατα αυτά είναι ελληνικά. Μας έστειλαν τα αναγκαία στοιχεία και εμείς προχωρήσαμε στους νενομισμένους ελέγχους χθες το απόγευμα στη Λάρνακα στα σημεία εκφόρτωσης των κρεάτων», είπε.

    Εξήγησε ότι οι έλεγχοι που έγιναν χθες αφορούσαν δύο φορτία με 740 περίπου σφάγια το καθένα και ανέφερε ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είχαν ελέγξει χθες το ένα φορτίο και τα 2/3 του άλλου.

    Οι έλεγχοι, δήλωσε ο κ. Κακογιάννης στο ΚΥΠΕ, συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν σήμερα και διαβεβαίωσε ότι για το θέμα της ασφάλειας των κρεάτων υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευαισθησία στο Υπουργείο Γεωργίας.

    «Τόσο οι σφραγίδες καταλληλότητας και προέλευσης και καταγωγής είναι καθόλα εντάξει δεν βρέθηκε τίποτε το ύποπτο. Παραμένουν 200-300 σφάγια, αλλά δεν βρέθηκε οτιδήποτε που να αποδεικνύει αυτά που λέχθηκαν περί αλλοιωμένων, παραποιημένων σφραγίδων», είπε.

    Ωστόσο, ο κ. Κακογιάννης ανέφερε ότι πέντε τόνοι περίπου με κεφαλάκια, συκώτια και πάνες δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση και κατασχέθηκαν.

    Οσον αφορά στις καταγγελίες, είπε ότι αυτές ήταν επώνυμες αλλά και ανώνυμες και ότι «έχει λεχθεί ότι έγιναν και καταγγελίες από βουλευτές».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κάποια κίνητρα πίσω από τις καταγγελίες αυτές, ο κ. Κακογιάννης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, οι καταγγελίες να αποτελούν προϊόν εμπορικών ανταγωνισμών.

    «Δεν μπορώ να ξέρω, είναι όμως αυτονόητο ότι υπάρχει μια αγωνία για την τύχη των δικών μας σφάγιων των οποίων τα κόστα ανεβαίνουν συστηματικά. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ εισαγόμενων και ντόπιων κρεάτων και ίσως σε αυτή την προσπάθεια να υπάρχει και η πληροφόρηση, δεν λέω εσκεμμένη πληροφόρηση, αλλά να πρόκειται για την αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων που εμπλέκονται στην παραγωγή κρεάτων στην Κύπρο», κατέληξε.

    [02] ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΙΚΗ ΠΑΓΔΑΤΗ

    Τη δεύτερή του νίκη πέτυχε χθες (σήμερα τα ξημερώματα την ώρα Κύπρου) ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής στους αγώνες του Κυπέλλου Ρότζερς, στο Μοντρεάλ του Καναδά.

    Ο Παγδατής κέρδισε το παιχνίδι με τον Ολλανδό Ρόμπιν Χάαζε με 2 - 1 σετ (6-2, 3-6 και 6-1). Στον επόμενο γύρο, ο Κύπριος πρωταθλητής θα αντιμετωπίσει σήμερα το βράδυ τον 25χρονο Αμερικανό Αντι Ρόντικ, που βρίσκεται στην 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 9 August 2007 - 9:29:17 UTC