Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΣΙΝΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
  • [02] ΗΠΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

  • [01] ΚΑΣΙΝΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

    Tην ικανοποίηση της Υπηρεσίας Ενέργειας για το έως τώρα εκδηλωθέν ενδιαφέρον διεκδίκησης αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες στα προκηρυχθέντα τεμάχια στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου εξέφρασε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σόλων Κασίνης.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασίνης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθούν και ενημερώνονται για τις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή χωρίς να ανησυχούν, μιας και όλες οι πράξεις της Δημοκρατίας γίνονται στο πλαίσιο της διεθνώς αποδεκτής νομολογίας και του Δικαίου της Θάλασσας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κασίνης, ``η 16η Αυγούστου είναι η ημερομηνία που ορίστηκε και μέχρι την οποία οι ενδιαφερόμενοι, εταιρείες ή κράτη και γενικά τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους, για να μελετηθούν και να τους παραχωρηθεί άδεια έρευνας για υδρογονάνθρακες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου``.

    Η άδεια έρευνας, πρόσθεσε ο κ. Κασίνης, θα δοθεί για ``τα συγκεκριμένα τεμάχια, τα οποία έχουμε διαθέσει και ανακοινώσει σε 21 γλώσσες``.

    ``Οι αιτήσεις``, είπε ο Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, ``θα ανοιχθούν κα θα αξιολογηθούν από την αρμόδια καθορισμένη από το Νόμο Συμβουλευτική προς τον Υπουργό Επιτροπή και ο Υπουργός (Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης), στη συνέχεια, θα υποβάλει την έκθεση με τις εισηγήσεις του στο Υπουργικό Συμβούλιο``.

    ``Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου``, συνέχισε ο κ. Κασίνης, ``θα δοθούν οδηγίες στον Υπουργό για να συνομολογηθεί η συμφωνία της αδειοδότησης, η οποία είναι διάρκειας τριών χρόνων``.

    Ερωτηθείς για το πότε ακριβώς θα αρχίσει η διαδικασία αυτή της αξιολόγησης, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι ``θα συνέλθει η Επιτροπή και θα αποφασίσει, αλλά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε ορίσει, η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί και οι άδειες να παραχωρηθούν πριν το τέλος του χρόνου``.

    ``Πριν το τέλος του χρόνου``, είπε ο κ. Κασίνης, ``θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του κύκλου αξιολόγησης και μετά θα συνεχίσουμε με δεύτερο κύκλο προκήρυξης για κατάθεση αιτήσεων, βάσει των οποίων θα δώσουμε τα εναπομένοντα τεμάχια, καθώς επίσης και νέα στοιχεία με τρισδιάστατες παραστάσεις και την αξιολόγηση αυτών``.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τί θα γίνει με τα τεμάχια που θα παραχωρηθούν στους ενδιαφερομένους πριν τις αρχές του νέου έτους, ο κ. Κασίνης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ``θα παραχωρηθούν και θα συνομολογηθούν συμβόλαια, τα οποία θα ακολουθήσουν οι εταιρείες για να κάνουν τις δικές τους έρευνες εντός του χρονικού διαστήματος που έχουμε πει, δηλαδή τρία χρόνια, στο διάστημα των οποίων αναμένεται να κάνουν και άλλες σεισμολογικές έρευνες``.

    ``Επίσης``, όπως είπε ο κ. Κασίνης, ``θα κάνουν και διερευνητικές γεωτρήσεις, με τις οποίες θα διαφανεί το είδος των υδρογονανθράκων, είτε είναι πετρέλαιο είτε φυσικό αέριο, καθώς και οι ποσότητες``.

    ``Υπάρχει και το ενδεχόμενο``, πρόσθεσε, ``να τους δώσουμε και ανανεώσεις μέχρι και δύο χρόνια επιπλέον των τριών, αλλά μειώνοντάς τους την επιφάνεια της θαλάσσιας εκείνης έκτασης που θα τους παραχωρηθεί``.

    Σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας και την αποστολή ειδικού ερευνητικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι η Υπηρεσία του ενημερώνεται τακτικά, αλλά γενικότερα ``η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργεί εντός των νομικών πλαισίων της διεθνούς νομολογίας, την οποία σέβονται πέραν των 140 χωρών και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως οντότητα``.

    ``Αρα, λοιπόν``, τόνισε ο κ. Κασίνης, ``εμείς πιστεύουμε πως δεν έχουμε για τίποτε να ανησυχούμε για τα όσα πράττουμε και, εάν οι Τούρκοι παραβούν το νομικό τούτο πλαίσιο του Δικαίου της Θάλασσας, εμείς θα τους καταγγείλουμε διεθνώς``.

    ``Οπως κάνουν έρευνες όλες οι χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Συρία και ο Λίβανος``, είπε ο κ. Κασίνης, ``το ίδιο ας κάνει και η Τουρκία, απλώς να ενεργεί εντός του νομικού πλαισίου του Δικαίου της Θάλασσας``.

    Σε ερώτηση εάν ο ίδιος βλέπει ως υπαρκτό τον κίνδυνο δημιουργίας οιασδήποτε επιπλοκής, εάν η Τουρκία παραχωρήσει επίσης ως ``θαλάσσια οικόπεδα`` περιοχές τις οποίες ήδη η Κύπρος θα έχει παραχωρήσει σε ενδιαφερομένους, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι οι διεθνείς αυτές εταιρείες δεν είναι ``καραγκιόζηδες``, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά θα μελετήσουν το κατά πόσον η Τουρκία ενεργεί εντός του Διεθνούς Δικαίου και δεν θα σπεύσουν να τους ακούσουν.

    Ο κ. Κασίνης εξέφρασε την ικανοποίηση της Υπηρεσίας Ενέργειας για το έως τώρα εκδηλωθέν ενδιαφέρον διεκδίκησης αδειών έρευνας για τα προκηρυχθέντα τεμάχια στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου.

    ``Το ενδιαφέρον είναι πράγματι καλό, είναι ουσιαστικό και είναι εντός του διεθνούς πλαισίου και της πρακτικής που ακολουθείται``, είπε ο Διευθυντής Ενέργειας.

    ``Εχουμε ενδείξεις``, κατέληξε ο κ. Κασίνης, ``διότι τα σεισμολογικά δεδομένα η συγκεκριμένη εταιρεία -με την έγκρισή μας- τα πωλούσε σε εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν με ποσά της τάξης του 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε φορά, καθώς επίσης και την έκθεση αξιολόγησης την έχουμε πωλήσει σε δεκαπέντε εταιρείες``.

    [02] ΗΠΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η διακίνηση 13 εκατομμυρίων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μέσω των οδοφραγμάτων, από και προς τα κατεχόμενα, χωρίς κανένα επεισόδιο αναιρεί τα προσχήματα της Τουρκίας για συνέχιση της κατοχής του βορείου τμήματος του νησιού, υποστηρίζουν ηγετικά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, καταθέτοντας σχετικά νομοθετήματα για την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις τους οι ηγέτες της Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων ανέφεραν ότι ``το Κογκρέσο των ΗΠΑ έκανε άλλο ένα βήμα την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο προς την κατεύθυνση βελτίωσης της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Κύπρου, με την κατάθεση δύο νομοθετημάτων για την Κύπρο``.

    Οπως ανέφεραν, ``το ένα από τα δυο νομοθετήματα, το ψήφισμα 620 της Βουλής, καλεί την Τουρκία `να τερματίσει τη στρατιωτική κατοχή (...) ιδιαίτερα επειδή τα προσχήματα της Τουρκίας έχουν αναιρεθεί από τις πέραν των 13 εκατομμυρίων διαβάσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εντός της κοινότητας η μία της άλλης και χωρίς οποιοδήποτε περιστατικό` ``.

    [03] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΥΠΡΟΣ

    Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με τη Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αεροπορίας (ECAC), θα φιλοξενήσει την 56η Συνάντηση των Διευθυντών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αεροπορίας, από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία, θα παραστούν 42 Γενικοί Διευθυντές των Ευρωπαϊκών Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίοι θα συζητήσουν και θα λάβουν αποφάσεις σε θέματα Πολιτικής Αεροπορίας.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

    Η Κύπρος συμμετέχει αύριο για πρώτη φορά στον παγκόσμιο ταυτόχρονο θηλασμό, βάζοντας και αυτή ένα λιθαράκι στη διάδοση του μηνύματος ότι ο μητρικός θηλασμός είναι αναντικατάστατος.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Υπεύθυνη του Κέντρου Μελετών και Ερευνας «Ακτή» Κυριακή Δημήτριου είπε ότι αύριο χιλιάδες μητέρες ανά τον κόσμο θα θηλάσουν τα παιδιά τους ταυτόχρονα, στις 10:00 τοπική ώρα, στο πλαίσιο της Εβδομάδας του Μητρικού Θηλασμού.

    Οπως ανέφερε η κ. Δημητρίου στόχος της εκδήλωσης είναι να δοθεί το μήνυμα ότι «ο μητρικός θηλασμός είναι αναντικατάστατος και έχει όλα τα πλεονεκτήματα, τόσο για το παιδί, όσο και για τη μητέρα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 7 August 2007 - 11:29:17 UTC