Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Δεν πρόκειται να δεχθούμε την παραδοξότητα η Τουρκία να επιδιώκει στρατηγικά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και να επιμένει να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, και καλούμε και τους εταίρους μας στην Ενωση να μην την ανεχθούν, τόνισε από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Σε χαιρετισμό του στο φιλολογικό μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Παπούλιας ανέφερε πως ``δίνουμε χέρι βοηθείας στην Τουρκία για να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία. Οχι όμως με τους δικούς της όρους, αλλά με τους όρους της διεθνούς κοινότητας και στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών``.

    ``Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι μέλη της Ενωμένης Ευρώπης, η Τουρκία επιθυμεί να καταστεί μέλος αυτής της οικογένειας. Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας μία σημαντική συγκυρία προς αξιοποίηση, για να λυθεί το Κυπριακό με βάση τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτή η πορεία, είναι μονόδρομος, δεν υπάρχει άλλη κατεύθυνση να ακολουθήσουμε``, σημείωσε ο Πρόεδρος Παπούλιας, προσθέτοντας πως ``αυτό ήθελε ο Μακάριος, αυτή είναι η διαθήκη που άφησε στο λαό του``.

    Ο Ελληνας Πρόεδρος είπε πως ``το μνημόσυνο για τον Εθνάρχη Μακάριο είναι η νίκη της μνήμης κατά της λήθης και η στεντόρεια φωνή για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου``.

    ``Ο Εθνάρχης Μακάριος υπήρξε κορυφαία μορφή του Ελληνισμού, μια φυσιογνωμία παγκόσμιας ακτινοβολίας και σεβασμού, που είχε το προνόμιο και το ιστορικό φορτίο να οδηγήσει την Κύπρο στην ανεξαρτησία. Είχε, όμως, και το βάρος να αντισταθεί σε σχέδια διχοτομικά, συνωμοσίες, διπλωματικές ίντριγκες, ανυπέρβλητες δυσκολίες και σχέδια υπονόμευσης``, ανέφερε.

    Υπογράμμισε πως ``ο Μακάριος στάθηκε μπροστά και δίπλα από το λαό του, όταν τα σχέδια της διχοτόμησης του νησιού προωθούνταν με μέθοδο και επιμονή. Εδωσε μάχες, αντιμετώπισε τις προσπάθειες υπονόμευσης από την ελληνόφωνη χούντα και τους εδώ συνεργάτες της``.

    ``Το έγκλημα κατά της Κύπρου, τον Ιούλιο του 1974, παραμένει ανοικτή πληγή. Ο Μακάριος αντιμετώπισε τη συμφορά όρθιος και με σθένος αταλάντευτο``, είπε ο Πρόεδρος Παπούλιας.

    Οπως ανέφερε ``ο Μακάριος είχε προβλέψει και λίγο πριν πεθάνει είχε αναφερθεί στο μακροχρόνιο αγώνα που θα ακολουθούσε. Σήκωσε το βάρος του πρώτου ιστορικού συμβιβασμού το 1977 με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Δεν είχε, όμως, αυταπάτες και είχε διακηρύξει στο αντικατοχικό συλλαλητήριο, δεκατρείς ημέρες πριν από το θάνατό του, τη συνέχιση του αγώνα. Απευθυνόμενος στο λαό, κατέθεσε την πολιτική του διαθήκη: `Ανεξαρτήτως χρόνου και ανεξαρτήτως θυσιών, μέχρι της φυγής του Τούρκου επιδρομέα από τα χώματά σου, μέχρι της νίκης του δικαίου σου. Και το δίκαιό σου θα νικήσει`.

    ``Το δίκαιο του νησιού δεν νίκησε ακόμη``, ανέφερε ο Πρόεδρος Παπούλιας και πρόσθεσε: ``Η Κύπρος είναι σήμερα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από την 1η Ιανουαρίου θα ενταχθεί στην ευρωζώνη. Είχε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά, στο δρόμο που χάραξε ο Εθνάρχης Μακάριος. Αυτά τα βήματα προόδου, όμως, έχουν ένα οδυνηρό κενό. Το κενό που δημιουργεί η στρατιωτική κατοχή τμήματος της χώρας από την Τουρκία. Από την Τουρκία, η οποία επιμένει στον αδιέξοδο δρόμο της παραβίασης του διεθνούς δικαίου``.

    [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπίντεν δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, προσθέτοντας ότι οι Κύπριοι έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να συνυπάρχουν ειρηνικά με τις καθημερινές διελεύσεις μέσω των οδοφραγμάτων.

    Σύμφωνα με την ομογενειακή οργάνωση ``National Coordinated Effort of Hellenes``, τη θέση αυτή στηρίζει και ο Αμερικανός βουλευτής Ρόμπερτ Ουέξλερ, σε πρόσφατη επιστολή του προς την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

    Οι ηγέτες της οργάνωσης, ανάμεσα στους οποίους οι πρόεδροι ελληνικών και κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων, σημειώνουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εργαστεί προς τον τερματισμό της παράνομης κατοχής της Κύπρου, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να χάσουν την υπόληψή τους στην Κύπρο και την Ελλάδα. Προσθέτουν ότι η πολιτική των ΗΠΑ που ευνοούσε την Τουρκία δεν εξυπηρέτησε τα αμερικανικά συμφέροντα, αφού σε έρευνα ανάμεσα σε 47 χώρες που διεξήχθη πρόσφατα, η Τουρκία κατετάγη τελευταία όσον αφορά ευνοϊκές απόψεις για τις ΗΠΑ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 30 July 2007 - 9:29:15 UTC