Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΑΥΣΩΝΑΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η διαρκής και στενή συνεργασία και ο συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας στην κοινή προσπάθεια για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για την επανένωση της Κύπρου, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Ντόρα Μπακογιάννη και Ερατώ Μαρκουλλή.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ αξιολογήθηκαν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία.

    Η κ. Μαρκουλλή, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ανάδειξη εκ νέου του Ταγίπ Ερντογάν στο αξίωμα του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις για πιο εποικοδομητική στάση της τουρκικής Κυβέρνησης και του Τουρκοκύπριου ηγέτη για το Κυπριακό, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία Γκαμπάρι, που θα οδηγήσει στην προετοιμασία μια νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

    Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε καταρχήν θετικό το γεγονός ότι στην Τουρκία θα υπάρχει μια σταθερή και με μεγάλη δημοκρατική νομιμοποίηση Κυβέρνηση προσθέτοντας πως σε αυτή την πρώτη εκτίμηση συνηγορεί το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν, στις πρώτες του δηλώσεις, αναφέρθηκε στη βούλησή του να παραμείνει η Τουρκία σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι αναμένονται απτά δείγματα και ενέργειες για ασφαλή συμπεράσματα.

    Η κ. Μπακογιάννη, αφού ευχήθηκε στη νεοδιορισθείσα Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου «καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει», είπε πως «η κ. Μαρκουλλή βεβαίως είναι μια πολύ έμπειρη διπλωμάτης, αλλά οι ευχές για καλή επιτυχία πάντα χρειάζονται όταν τα ζητήματα είναι εξαιρετικά σύνθετα και δύσκολα, όπως το Κυπριακό σ αυτή την κρίσιμη στιγμή».

    Ανέφερε ότι στη συνάντησή τους έκαναν «ανασκόπηση της κατάστασης και εκτίμηση των προοπτικών, που διαγράφονται μετά τις πρόσφατες τουρκικές εκλογές», υπογραμμίζοντας πως «το γεγονός ότι στην Τουρκία θα υπάρχει μια σταθερή και με μεγάλη δημοκρατική νομιμοποίηση κυβέρνηση είναι κατ αρχήν θετικό».

    «Σ αυτή την πρώτη εκτίμηση συνηγορεί και το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν στις πρώτες του δηλώσεις αναφέρθηκε στη βούλησή του να παραμείνει η Τουρκία σταθερά προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία και στο δρόμο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που αυτή η πορεία προϋποθέτει», τόνισε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να περιμένουμε απτά δείγματα και ενέργειες της νέας τουρκικής Κυβέρνησης, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα».

    Επεσήμανε πως αυτό ισχύει και όσον αφορά στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας πως «όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου του περασμένου χρόνου και την εκκίνηση της διαδικασίας Γκαμπάρι βρισκόμαστε σε στασιμότητα, με ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία ακολούθησε και φαίνεται ότι εξακολουθεί να ακολουθεί παρελκυστική πολιτική προφάσεων και υπαναχωρήσεων της τελευταίας στιγμής».

    Πρόσθεσε δε πως «αυτό ισχύει και για την έλλειψη ανταπόκρισης του κ. Ταλάτ στην πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με θέμα ακριβώς την αναζήτηση εξόδου από τη σημερινή αντιπαραγωγική στασιμότητα».

    Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι με την κ. Μαρκουλή στη συζήτησή τους έδωσαν «έμφαση στις πτυχές εκείνες, που αφορούν στην υποχρέωσή της ως υποψήφιας για ομαλοποίηση των σχέσεων της με την κυπριακή Δημοκρατίας ως μέλος της ΕΕ».

    «Με την κ. Μαρκουλλή επιβεβαιώσαμε τη διαρκή και στενή συνεργασία και το συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας στην κοινή προσπάθεια, που έχει ως αμετακίνητο στρατηγικό της στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για την επανένωση της Κύπρου, στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, χωρίς την παρουσία κατοχικών δυνάμεων, θα μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά της συμμετοχής της στην ΕΕ» είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Η κ. Μαρκουλλή από την πλευρά της είπε πως «είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που αυτό το πρώτο μου ταξίδι, από τότε που ανέλαβα το δύσκολο αυτό έργο που μου ανέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι στην Ελλάδα, για να ανταλλάξουμε απόψεις, για να επιβεβαιώσουμε ξανά τους πολύ ισχυρούς δεσμούς που δένουν τις δύο μας χώρες και για να συζητήσουμε θέματα που είναι σημαντικά, για την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο γενικότερα».

    Οσον αφορά στο θέμα της Τουρκίας, η Υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με

    την Ελληνίδα ομόλογό της, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι η ανάδειξη του εθνικιστικού κόμματος του κ.

    Μπαχτσελί στο Κοινοβούλιο». «Είναι ένα κόμμα το οποίο έχει μια παράδοση πολύ αρνητική όσο αφορά και τα εθνικά θέματα γενικότερα και ιδιαίτερα για το Κυπριακό», είπε η κ. Μαρκουλλή. Συνεχίζοντας είπε πως «η ανάδειξη του κόμματος του κ. Ερντογάν και με μεγάλη αύξηση των ποσοστών του, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην Τουρκία, όπως και η διασφάλιση και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και της ενταξιακής πορεία της χώρας αυτής, όμως αυτό που θα μετρήσει θα είναι κατά πόσο θα επιτύχει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας σε αυτό το δύσκολο αγώνα για μείωση του ρόλου του στρατού στην όλη πολιτική διαδικασία της Τουρκίας».

    Η κ. Μαρκουλλή τόνισε πως «όσον αφορά στο Κυπριακό και τη μέχρι σήμερα αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς - και βέβαια σε αυτό, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει η τουρκική κυβέρνηση, η Τουρκία σαν σύνολο - ελπίζουμε ότι με την ανάδειξη του Πρωθυπουργού τώρα, του κ. Ερντογάν, θα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και θα έχουμε μια πιο εποικοδομητική στάση της τουρκικής Κυβέρνησης και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ούτως ώστε επιτέλους να ξεκινήσει η διαδικασία Γκαμπάρι».

    Η Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως «είναι η μόνη διαδικασία που βρίσκεται στο τραπέζι και η οποία αν εφαρμοστεί όπως πρέπει να εφαρμοστεί, θα οδηγήσει στην προετοιμασία μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας, που ελπίζουμε να οδηγήσει σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, στη βάση βέβαια των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου και στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της από την επίσκεψή της στην Αθήνα, επισημαίνοντας πως «οι στενές μας σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ μας, αλλά και των δύο Υπουργείων μας, που είναι πάρα πολύ στενή, θα συνεχιστεί για το καλό και των δύο χωρών μας, αλλά και της περιοχής μας γενικότερα».

    Μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμήν της κ. Μαρκουλλή.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΑΥΣΩΝΑΣ

    Συνθήκες καύσωνα επικρατούν στην Κύπρο και σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία πιο πολύ θα επηρεαστεί η Λευκωσία, όπου το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Στα νότια και ανατολικά παράλια η θερμοκρασία θα ανέβει στους 34 βαθμούς ενώ το θερμόμετρο στα δυτικά και βόρεια παράλια θα φθάσει τους 32 βαθμούς Κελσίου, ένα βαθμό χαμηλότερο από τις ψηλότερες ορεινές περιοχές στις οποίες θα επικρατήσουν θερμοκρασίες γύρω στους 31 βαθμούς κελσίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 25 July 2007 - 17:29:13 UTC