Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ - ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ
  • [02] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΤΑΦΕΣ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΠΑΡΙΣΙ
  • [04] ΕΔΑΔ- ΟΙΚΟΓΕΝEΙΑ ΦΩΚΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ - ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά την υποβολή της παραίτησης των Υπουργών του ΑΚΕΛ, πραγματοποιεί διαβουλεύσεις και επαφές και τα άτομα, που θα περιληφθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα είναι άτομα που υιοθετούν την πολιτική της Κυβέρνησης και, βεβαίως, υιοθετούν και υποστηρίζουν την πολιτική του Προέδρου Παπαδόπουλου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος έχει αποφασίσει για το διορισμό των νέων υπουργών, ο κ. Πάλμας είπε «ότι ο Πρόεδρος κάνει τις επαφές του, κάνει τις διεργασίες που πρέπει να γίνουν γύρω από το θέμα της αντικατάστασης των Υπουργών και όταν θα είναι έτοιμος, και θα ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο των επαφών, θα ανακοινώσουμε και τα ονόματα των υπουργών, αλλά θα γίνει και η διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι προσεγγίστηκαν για υπουργοποίηση και άτομα από το χώρο της δεξιάς, ο κ. Πάλμας είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «κάνει τις διαβουλεύσεις του, τις επαφές του, και, βεβαίως, τα άτομα που θα περιληφθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, ασφαλώς θα είναι άτομα που υιοθετούν την πολιτική της Κυβέρνησης και βεβαίως υιοθετούν και υποστηρίζουν την πολιτική του Προέδρου Παπαδόπουλου».

    Σε παρατήρηση ότι δεν υπάρχουν επίσημα δύο στρατόπεδα, αφού ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, ο κ. Πάλμας σημείωσε πως «τυπικά θέτοντας τα ζητήματα, ίσως να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί αυτό το οποίο λέτε. Από την άλλη, όμως, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι είναι κατατεθειμένη και δεδομένη η υποψηφιότητα του κ. Χριστόφια και βεβαίως η υποψηφιότητα του Προέδρου Παπαδόπουλου το μόνο που απομένει είναι να δημοσιοποιηθεί επίσημα, τότε θα έλεγα πως ουσιαστικά το τυπικό μέρος επισκιάζεται από το ουσιαστικό μέρος, δηλαδή έχουμε τρεις υποψήφιους».

    Κληθείς να σχολιάσει ότι κάποιος ίσως αναλογιστεί γιατί να υπάρχουν οι παραιτήσεις των Υπουργών από τη στιγμή που δεν υπάρχουν δύο διαφορετικά στρατόπεδα, ο κ. Πάλμας απάντησε ότι «μπορεί τυπικά να ισχύει αυτό που λέτε, όμως οι δρόμοι είναι σαφές πως χωρίζουν. Δεν μπορεί να έχουμε δύο υποψήφιους από την ίδια Κυβέρνηση και αυτό να θεωρείται πως συνεχίζουμε μαζί. Νομίζω πως αυτό είναι ξεκάθαρο».

    Σε ερώτηση τι αναμένει ο Πρόεδρος για να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του, ο κ. Πάλμας είπε «θα γίνει πολύ σύντομα και αυτό. Ο ίδιος ο Πρόεδρος αξιολογεί και κρίνει τη στιγμή, που θα εξαγγείλει και επίσημα την υποψηφιότητά του».

    Ερωτηθείς κατά πόσον στις χθεσινές επαφές στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ συζήτησαν και το θέμα των υπουργών, ο κ. Πάλμας είπε ότι «ασφαλώς συζήτησαν εφ όλης της ύλης, συζήτησαν όλα τα πολιτικά δεδομένα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή ενώπιον μας. Αυτό είναι μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών, που έχει ο Πρόεδρος με τους πολιτικούς ηγέτες των κομμάτων».

    Σε ερώτηση αν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του αναφορικά με την υποψηφιότητα που θα υποστηρίξει, ο κ. Πάλμας είπε ότι ο κ. Λιλλήκας έχει δηλώσει και στους δημοσιογράφους πως όταν κρίνει ο ίδιος πως θα πρέπει να τοποθετηθεί και να εκφραστεί γύρω από αυτό το θέμα, θα το κάνει ο ίδιος.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Κασουλίδη ότι η διάλυση της τριμερούς σημαίνει ότι είναι ξοφλημένη η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης, ο κ. Πάλμας απάντησε «εάν μια συνεργασία που διήρκησε επτά χρόνια, σε διάφορα επίπεδα, είτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε σε συνεργασία στο επίπεδο της Βουλής, αλλά και στο επίπεδο της Κυβέρνησης θεωρείται αποτυχημένη, τότε ο καθένας από μας μπορεί να εξάξει τα δικά του συμπεράσματα».

    «Να θεωρήσω, για παράδειγμα, πως εάν ο κ. Κασουλίδης είχε την ευχέρεια και τη δυνατότητα να υποστηριχθεί και να στηριχθεί από κόμματα τα οποία έχουν ένα ουσιαστικό εκτόπισμα και εκπροσωπούν μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού, δεν θα έκανε οποιαδήποτε συνεργασία ή οποιαδήποτε συμμαχία για τη δική του υποψηφιότητα αλλά θα απευθυνόταν μόνο απευθείας στον κυπριακό λαό; Αυτό είναι ένα ερώτημα, το οποίο θα πρέπει να απαντήσει», κατέληξε.

    Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα δημοσκόπησης, που πρόβαλε χθες βράδυ ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ, ο κ. Πάλμας είπε «ασφαλώς, φυσικά, είμαστε ικανοποιημένοι από τη στιγμή που βλέπουμε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι ψηλά στις προτιμήσεις του κυπριακού λαού».

    [02] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΤΑΦΕΣ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Με σεμνές τελετές συνεχίζεται στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας η ταφή των λειψάνων των 15 συνολικά Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείται από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), με τη μέθοδο του DNA, και παραδόθηκαν στους συγγενείς τους.

    Η πρώτη ταφή, αυτή του Πιερή Αδάμου αγνοούμενου από τη Γιαλούσα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Δερύνεια.

    Οπως ανακοινώθηκε το ερχόμενο Σάββατο θα γίνει η ταφή του Σάββα Καλλή Χατζηπαντελή, επίσης, από τη Γιαλούσα.

    Οι κηδείες άλλων αγνοουμένων των οποίων τα λείψανα έχουν παραδοθεί στις οικογένειές τους έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, την ερχόμενη Κυριακή και την ερχόμενη Τρίτη.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνεχίζεται η εκταφή λειψάνων τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα, καθώς και οι ταυτοποιήσεις στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών, ταυτοποίησης και επιστροφής λειψάνων αγνοουμένων της ΔΕΑ.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μέχρι στιγμής έχουν εκταφεί τα λείψανα 270 περίπου ατόμων εκ των οποίων οι 50-60 είναι Τ/Κ.

    Η ΔΕΑ έχει επιστρέψει μέχρι στιγμής στις οικογένειές τους τα λείψανα 28 αγνοουμένων, 15 Ε/Κ και 13 Τ/Κ.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΠΑΡΙΣΙ

    Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι, ύστερα από επίσημη πρόσκληση της Γαλλικής Κυβέρνησης, η Εθνική Φρουρά θα συμμετάσχει με άγημα Σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στρατιωτικό τμήμα Καταδρομέων, επιπέδου Διμοιρίας, στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουλίου 2007, στο Παρίσι, με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου της Γαλλίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στους εορτασμούς για την 14η Ιουλίου και στην παρέλαση της Λεωφόρου Ηλυσίων Πεδίων, θα παραστεί ο Υπουργός Άμυνας Χριστόδουλος Πασιαρδής, ύστερα από επίσημη πρόσκληση από τον Γάλλο ομόλογό του Herve Morin.

    [04] ΕΔΑΔ- ΟΙΚΟΓΕΝEΙΑ ΦΩΚΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Μεγάλης σημασίας κρίνεται από νομικούς κύκλους η υπόθεση Φωκά vs Τουρκίας, η οποία βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο στην πορεία διεκδίκησης περιουσιών των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, τους οποίους το τουρκικό κράτος εμποδίζει να κληρονομήσουν τις περιουσίες των προγόνων τους διότι δεν είναι Τούρκοι υπήκοοι.

    Το ΕΔΑΔ ζήτησε από την Τουρκία να απαντήσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου κατά πόσο οι αιτητές διαθέτουν «περιουσιακά στοιχεία», σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης και, αν όντως έχουν, κατά πόσο υπήρξε παραβίαση της πρόνοιας ή και παραβίαση σε σχέση με το άρθρο 14 της Σύμβασης.

    Ο εκ των δικηγόρων της υπόθεσης Αχιλλέας Δημητριάδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η υπόθεση αυτή είναι μεγάλης σημασίας γιατί «θα ανοίξει το δρόμο στη διεκδίκηση περιουσιών των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, τους οποίους το τουρκικό κράτος εμποδίζει να κληρονομήσουν τις περιουσίες των προγόνων τους διότι δεν είναι Τούρκοι υπήκοοι».

    Οι αιτητές είναι οι Ιωάννης και Ευάγγελος Φωκά, Ελληνες υπήκοοι από την Αικατερίνη. Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, η Πολυξένη Φωκά, ελληνικής υπηκοότητας, υιοθετήθηκε το 1954 σε ηλικία 11 χρόνων από τον Απόστολο Πίστικα και τη σύζυγό του Ελισάβετ, Τούρκους υπήκοους, ελληνικής καταγωγής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 12 July 2007 - 15:29:25 UTC