Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΚΘΕΣΗ ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ
  • [04] ΚΟΤ - ΚΟΝΔΥΛΙΑ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Πρόεδρος της Λετονίας Vaira Vike Freiberga δήλωσε ότι η χώρας της κατανοεί πλήρως την περιπλοκότητα του Κυπριακού και επεσήμανε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί προτού η Τουρκία έχει οποιεσδήποτε ελπίδες ένταξης στην ΕΕ.

    Μιλώντας ύστερα από συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η κ. Freiberga είπε ότι πρέπει να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επεσήμανε ότι η Λετονία ενθαρρύνει τις δύο πλευρές στην Κύπρο να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την εισαγωγή του ευρώ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορούσε να προσφέρει ``οποιανδήποτε συνταγή σε οποιονδήποτε``, σημειώνοντας ότι ``η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της δρόμο``.

    ``Η κ. Πρόεδρος μας έχει συγχαρεί για την επιτυχία μας. Πιστέψτε με, έχουμε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες στην Κύπρο για να αποφύγουμε οποιουσδήποτε κινδύνους εμφανίστηκαν σε άλλες χώρες που έχουν εισαγάγει το ευρώ. Ελπίζω ότι σύντομα η Λετονία θα ελέγξει το ρυθμό πληθωρισμού και με την ανάπτυξη της οικονομίας, που είναι η ψηλότερη στην Ευρώπη, νομίζω ότι είστε στον δρόμο για να εισέλθετε στη ζώνη του ευρώ, αλλά εσείς ξέρετε καλύτερα``, είπε.

    Στο σημείο αυτό, η κ. Freiberga είπε ότι ήταν μεγάλη τιμή που τη δέχθηκε ο Κύπριος ομόλογός της. ``Για μας στη Λετονία είναι ένα συμβολικό και ένα ιστορικό γεγονός``, πρόσθεσε.

    Η κ. Freiberga επεσήμανε ότι ``προσδοκούμε σε μιαν κοινότητα εθνών, στην οποία ενταχθήκαμε με την ελεύθερη μας βούληση``.

    ``Ελπίζουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου, που πραγματικά έχει επιτύχει στην πορεία προς το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης και φυσικά θα καταβάλουμε πολλές προσπάθειες προς την ίδια κατεύθυνση``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείσα σε ποιους τομείς θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δύο χώρες εντός της ΕΕ, η κ. Freiberga είπε ότι ``ένας από τους τομείς που συνέβαλε στην επιτυχή κυπριακή οικονομία είναι ο τραπεζικός τομέας``.

    ``Μετά την ένταξή μας στην ΕΕ οι οικονομικές μας σχέσεις αναπτύχθηκαν. Πριν ήταν ασήμαντες. Τώρα αρχίζουν και θα θέλαμε να τις δούμε να αναπτύσσονται``, πρόσθεσε.

    Η Λετονή Πρόεδρος επεσήμανε ότι ``έχουμε κοινά ενδιαφέροντα εντός της ΕΕ, όπως η σημασία που αποδίδεται και από τις δύο χώρες στην εκπαίδευση``, προσθέτοντας ότι ``η εκπαίδευση έχει καθοριστεί ως ένας από τους κύριους στόχους της μελλοντικής ανάπτυξης της Λετονίας και γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει και στην Κύπρο``.

    Ερωτηθείσα για το Κυπριακό, η κ. Freiberga είπε ότι ``κατανοούμε πλήρως την περιπλοκότητα της κατάστασης και τις λεπτομέρειες για το πώς εξελίχθηκε ιστορικά``.

    Αναφερόμενη στο σχέδιο Αναν, η κ. Freiberga είπε ότι το σχέδιο ``απέτυχε και είναι τώρα θέμα επιστροφής στις διαπραγματεύσεις``.

    ``Θα ενθαρρύναμε πολύ τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Αισθανόμαστε ότι αυτό το πρόβλημα θα πρέπει στο τέλος να λυθεί και σίγουρα θα αποτελέσει θέμα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Φυσικά, είναι θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί προτού η Τουρκία έχει οποιεσδήποτε ελπίδες να καταστεί μέλος της ΕΕ``, κατέληξε.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια σε σχέση με το Κυπριακό είναι εναρμονισμένες πλήρως με τις τοποθετήσεις και τις απόψεις που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του κ. Χριστόφια.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Πάλμας κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής ότι απαιτείται ευελιξία και φαντασία από τη δική μας πλευρά στο χειρισμό του Κυπριακού.

    «Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει με σειρά από κινήσεις της πως και ευελιξία διαθέτει και πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και αισθανόμαστε ότι κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερα το έργο μας», δήλωσε περαιτέρω ο κ. Πάλμας απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η προηγούμενη τοποθέτησή του περί εναρμόνισης απόψεων σημαίνει ότι η Κυβέρνηση διαθέτει ήδη την απαιτούμενη ευελιξία και φαντασία.

    Ερωτηθείς αναφορικά με τα τεκταινόμενα μεταξύ των συνεργαζομένων κομμάτων, τις δηλώσεις και τις αντιδηλώσεις που γίονται, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι «η Κυβέρνηση με πολύ διακριτικό τρόπο παρακολουθεί αλλά και τοποθετείται σε όλα όσα διαδραματίζονται σε εσωκομματικό επίπεδο».

    Ο κ. Πάλμας ήταν κατηγορηματικός ότι η προαναφερθείσα κατάσταση σε κομματικό επίπεδο δεν επηρεάζει το κυβερνητικό έργο. Όπως δήλωσε συγκεκριμένα, «μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στη συνέχιση του έργου της Κυβέρνησης, αλλά και στην παραγωγή πολιτικής. Νομίζω πως υπάρχει η κατάλληλη ωριμότητα από όλα

    [03] ΕΚΘΕΣΗ ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ

    Σε αναμονή της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν αναφορικά με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται η Κυβέρνηση, ενόψει της εισήγησης του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Λιν Πάσκοε όπως ο νέος ΓΓ υιοθετήσει τις εκτιμήσεις του προκατόχου του Κόφι Ανάν σχετικά με το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    «Από πλευράς Κυβέρνησης έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν και από εδώ και πέρα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έκθεσης», είπε, ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, προσθέτοντας ότι ενόψει της διαφοράς ώρας που υπάρχει, η έκθεση αναμένεται να εκδοθεί αργά το απόγευμα και η Κυβέρνηση θα τοποθετηθεί επί του περιεχομένου της είτε αργά σήμερα είτε αύριο.

    Ερωτηθείς αναφορικά με το τι αναμένει η Κυβέρνηση από το κείμενο της έκθεσης, ο κ. Πάλμας είπε ότι «θεωρούμε ότι θα πρέπει να ισχύσουν όλα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε επιμέρους παράμετρος, αν και εφόσον υπάρχει, θα τη δούμε και θα τη σχολιάσουμε».

    Η εισήγηση του Λιν Πάσκοε, για να περιληφθεί στο κείμενο της έκθεσης η εκτίμηση του Κόφι Ανάν αναφορικά με τη λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ, είναι εν γνώσει της Κυβέρνησης, δήλωσε περαιτέρω ο κ. Πάλμας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    «Εχουν γίνει όλα τα διαβήματα τα οποία έπρεπε να κάνουμε ως Κυβέρνηση», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και συμπλήρωσε «οι θέσεις μας είναι πασίγνωστες για το θέμα και περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα».

    [04] ΚΟΤ - ΚΟΝΔΥΛΙΑ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

    Διευκρινίσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών κλήθηκε και έδωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), Πάνος Εγγλέζος, σχετικά με τη διαφημιστική εκστρατεία προβολής του κυπριακού τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό και συγκεκριμένα για τις διαφημιστικές εκστρατείες του ΚΟΤ στο Eurosport (385.000 λίρες περίπου ή 900.000 ευρώ) και στο CNN International (375.000 λιρών περίπου ή 750.000 δολαρίων), καθώς επίσης για την επιλογή της εταιρείας Global Media ως μεσάζοντος.

    Το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού του ΚΟΤ για διαφήμιση σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέρχεται στο ποσό των 1,8 εκατομμυρίων λιρών, ποσό που είχε δεσμευτεί από τη Βουλή και για το οποίο εδώ και πολύ καιρό ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και άλλοι βουλευτές είχαν ζητήσει συμπληρωματικά αιτιολογικά στοιχεία από τον Οργανισμό, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αποδέσμευσης του.

    Συνολικώς, όπως ανέφερε ο κ. Εγγλέζος, μετά το πέρας της συζήτησης στην Επιτροπή, σε δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, το ποσό για την προβολή του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια λίρες, περίπου το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού του ΚΟΤ.

    Ως προς τα αποτελέσματα αυτής της προβολής, ο κ. Εγγλέζος δήλωσε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται γύρω στο ποσόν των 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως, που σε ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ του 13 και του 15 τοις εκατόν του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 4 June 2007 - 13:29:14 UTC