Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΡΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΑΗΚ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [03] ΟΗΕ - ΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΩΝ
  • [04] ΟΚΟΕ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΡΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο τεύχος του ρωσόφωνου ελληνικών συμφερόντων περιοδικού «Ελλάδα», που κυκλοφόρησε σήμερα στη Μόσχα.

    «Οι καλές σχέσεις που η Ρωσία διατηρεί και με την Κύπρο και με την Τουρκία της δίνουν τη δυνατότητα να βοηθήσει εποικοδομητικά» εκτιμά ο κ. Λιλλήκας, συμπληρώνοντας ότι αυτό συμβαίνει «κυρίως λόγω του ότι είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και λόγω της επιρροής που θα μπορούσε να ασκήσει προς την τουρκική πλευρά ώστε να συνεργαστεί προς την σωστή κατεύθυνση».

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού ο κ. Λιλλήκας σημειώνει ότι «δυστυχώς οι πρόσφατες κινήσεις της τουρκικής πλευράς δείχνουν μία τάση εξουδετέρωσης της Συμφωνίας και της διαδικασίας που με λεπτομέρεια καθορίστηκε στην επιστολή Γκαμπάρι τον περασμένο Νοέμβριο», επαναλαμβάνοντας ότι «θέση μας, την οποία συμμερίζονται και τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ότι αυτή η διαδικασία είναι η μόνη που έχουμε ενώπιον μας αυτή την στιγμή και η μόνη η οποία μπορεί να παρέχει ευκαιρία για επίτευξη προόδου».

    Ο ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι «προσβλέποντας στη βελτίωση του κλίματος και στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών μέσω επι μέρους μέτρων, προχωρήσαμε μονομερώς στο γκρέμισμα του τοίχους στην οδό Λήδρας, ακριβώς για να δώσουμε το μήνυμα ότι εμείς τασσόμαστε υπέρ της πραγματικής επανένωσης του νησιού και των δύο κοινοτήτων» και τονίζει ότι «προς αυτή την κατεύθυνση επεξεργαζόμαστε τη λήψη νέων μέτρων οικονομικής στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας πέραν των ήδη υφισταμένων, αλλά και μέτρων για την ανάπτυξη συνεργασιών και κοινών συμφερόντων ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

    Συνοψίζοντας τις πρόσφατες συνομιλίες του στη Μόσχα με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Λιλλήκας χαρακτηρίζει εξαίρετο το επίπεδο των κυπρο-ρωσικών σχέσεων, εκτιμώντας ότι «οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσης των σχέσεων μας είναι ευοίωνες.

    Επισημαίνει, δε, ότι «η ένταξη της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ένωση διανοίγει νέους ορίζοντες στην μεταξύ μας συνεργασία», καθώς «ως πλήρες μέλος πλέον της ΕΕ, η Κύπρος θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προσέγγιση και συνεργασία με τη Ρωσία αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στον Ευρω-ασιατικό χώρο».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΑΗΚ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) οφείλει να σεβαστεί την οποιαδήποτε απόφαση πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης αναφορικά με την τροπή που πήραν οι εξελίξεις ως προς την κατασκευή τερματικού, χερσαίου ή και πλωτού, για προμήθεια φυσικού αερίου στη χώρα.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μηχαηλίδης είπε πως οι δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα «απλώς απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση», όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δίωρη στάση εργασίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΗΚ, που πραγματοποιείται εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Υπουργού αναφορικά με ενδεχόμενη παραίτηση του ΔΣ της ΑΗΚ σε περίπτωση που διαφωνήσει με την πολιτική της κυβέρνησης.

    ``Οι Ημικρατικοί Οργανισμοί εκπηγάζουν από την κυβέρνηση. Είναι μέρος του σώματος της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, έργο το οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να χειριστεί η ίδια αποφάσισε εν τη σοφία της και λόγω της ολιγάριθμης σύνθεσης της να αναθέτει σε λεγόμενους Hμικρατικούς Oργανισμούς, τα Συμβούλια των οποίων διορίζει η ίδια η κυβέρνηση. Αρα σε θέματα άσκησης πολιτικής και ιδίως πάνω σε σοβαρά θέματα των Hμικρατικών Oργανισμών, ο Hμικρατικός Oργανισμός οφείλει να ακολουθεί την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Δεν έχει ανεξαρτησία να ακολουθεί δική του πολιτική ο Hμικρατικός Οργανισμός και το Διοικητικό του Συμβούλιο``.

    O Υπουργός ανέφερε ότι η ΑΗΚ έχει ωστόσο ``το δικαίωμα διαφωνίας και δικαίωμα να υποβάλει τη διαφωνία αλλά σε μια τέτοια περίπτωση η ευθιξία και η αξιοπρέπεια λέει ότι εγκαταλείπω και τη θέση του συμβούλου``.

    [03] ΟΗΕ - ΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΩΝ

    Τα Ηνωμένα Εθνη αποτίουν φόρο τιμής στους άνδρες και τις γυναίκες που θυσιάστηκαν στις διάφορες ειρηνευτικές επιχειρήσεις του διεθνούς οργανισμού.

    Ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ με την ευκαιρία της Ημέρας Ειρηνευτών αναφέρει ότι το 2006, για τέταρτη συνεχή χρονιά, περισσότεροι από 100 ειρηνευτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του καθήκοντος και ότι τα ΗΕ αποτίουν φόρο τιμής στους υπόλοιπους σε 18 ειρηνευτικές επιχειρήσεις σε τέσσερεις ηπείρους που συνεχίζουν το έργο των συναδέλφων τους οι οποίοι χάθηκαν, προσφέροντας στη διεθνή κοινότητα ειρήνη, ασφάλεια και ελπίδα.

    Πέρσι, για πρώτη φορά, περισσότεροι από 100 χιλιάδες ειρηνευτές αποστάληκαν από τα Ηνωμένα Εθνη σε διάφορες χώρες, και τώρα 150 χώρες διατηρούν αποσπάσματα σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις. «Για πρώτη φορά αυτοί οι αριθμοί είναι τόσο αυξημένοι και αναδεικνύουν την πρωτοφανή εμπιστοσύνη και προσδοκία στην ειρηνευτική διαδικασία», αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο διεθνής οργανισμός εξαίρει επίσης το ρόλο των στρατιωτών, της αστυνομίας, των εκλογικών εμπειρογνωμόνων, των ατόμων που είναι εντεταλμένα για την προστασία των παιδιών και τους άλλους τόσους που επανδρώνουν τις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.

    [04] ΟΚΟΕ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ολόψυχη συμπαράσταση των Αποδήμων Κυπρίων, που ζουν στην Ελλάδα, στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για εθνική και φυσική επιβίωση στον τόπο του, εκφράζει σε ψήφισμά της για το Κυπριακό η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), το οποίο εγκρίθηκε στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του στην Αθήνα. Το ψήφισμα θεωρεί ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία εξακολουθούν να συμπεριφέρονται αλαζονικά και να επιδεικνύουν αδιαλλαξία για την επίλυση του Κυπριακού, με αποκορύφωμα την υπαναχώρηση τους από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Το ψήφισμα εκφράζει την ευχή η τουρκική πλευρά να ανταποκριθεί θετικά στους όρους της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Θεωρεί ότι η προβαλλόμενη επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς για «απομόνωση» του ψευδοκράτους είναι αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής, η οποία έχει μετατρέψει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε υποτελή διοίκηση της Τουρκίας και προτεκτοράτο. Διαπιστώνει επίσης ότι η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση, που αναγκάστηκε να υιοθετήσει το κατοχικό καθεστώς κάτω από την πίεση των εξελίξεων, απέδειξε ότι είναι δυνατή η ειρηνική συμβίωση και λύση του προβλήματος στη βάση των αρχών αυτών.

    Επίσης τονίζει την απόφαση των Κυπρίων να αποδεχθούν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα επιλέξει και θα ασπαστεί πραγματικά το σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών καθώς και ότι η Αγκυρα οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης, να προσδιορίσει χρονοδιαγράμματα αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο και η τουρκοκυπριακή πλευρά να προσέλθει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 May 2007 - 9:29:14 UTC